Black Friday – en mörk dag för planeten

Posted on Updated on

Black Friday infaller den 23 november och innebär att de flesta butiker har rea, vilket gör folk konsumtionsgalna. Enligt Dagens Nyheter kommer nästan hälften av svenskarna att handla i årets rea, vilket är en ökning från tidigare år. Reor i all ära, men billigare priser leder ofta till att en konsumerar mer och dessutom gör fler spontana inköp, som i sin tur leder till överkonsumtion. Men det är även många som väljer att bojkotta Black Friday genom att inte konsumera alls, för klimatets skull.

Faran med reor

Att reor leder till överkonsumtion är ingen nyhet. Plötsligt står folk där med saker de inte planerat att köpa, saker de inte behöver, saker som inte kommer komma till användning och ofta även saker som de inte ens haft råd att köpa – bara för att de har velat unna sig. Helt felfria saker hamnar sedan på sopberget istället för att användas.

Samtidigt utnyttjar många handlare rea-tider genom knep som lurar konsumenterna att köpa mer, som exempelvis “ta 2 betala för 3”, vilket gör att många kommer hem med 3 stycken produkter fast de endast var i behov av en. De använder sig också av rea-priser som inte är så billigt som det utger sig att vara. Ibland är det inte rea överhuvudtaget.

Handlarna är naturligtvis medvetena om att konsumtionen ökar och att Black Friday slår rekord – i flera butiker kan rean vara upp till en vecka. Det gör att butikerna ofta köper in extra varor för att se till att lagret räcker. Det säger sig själv att överkonsumtion leder till ökade transporter och ökad produktion. Detta påverkar klimatet och sliter på jordens resurser som följd av gruvbrytning av metall till elektronik, ökad vattenanvändning och ökad användning av kemikalier vid klädtillverkning mm.. Samtidigt utsätts många arbetare runt om i världen för farliga kemikalier och oacceptabla arbetsförhållanden när de tillverkar produkter till oss välbergade svenskar. Arbetare vars arbetsbörda ökar medan lönerna sannolikt inte påverkas av att vi konsumerar mera. Något att tänka på när du tar på dig en tröja för ynka 20 kronor.

Hur skall jag tänka under Black Friday?

Det bästa vore att inte konsumera alls på Black Friday för att inte bidra till överkonsumtionen under denna readag. Att bojkotta skulle minska konsumtionen så mycket att Black Friday skulle avskaffas är föga troligt, men ju fler som bojkottar ju mindre konsumeras. Detta är naturligtvis ett tänk som vi bör ha varje dag, och inte enbart när det är rea.

    • Bestäm dig i förväg för vad du skall köpa och impulsköp inget.
    • Tänk efter varför du skall köpa något – är det något du behöver eller är det bara något du vill ha? Undvik att köpa saker du inte behöver.
    • Köp inte skräp – det spelar inte roll hur billigt något är, köp kvalitet så att produkten har en lång livslängd.
    • Ska du köpa julklappar tänk på att köpa saker som är uppskattade av personen du skall ge den till och köp inte för många. Våra barn blir inte lyckligare av ett rum fullt av leksaker som de knappt kommer att leka med när nyhetens behag är över. Köp gärna presentkort, upplevelser (undvik flygresor), massagetid, spa mm. om du är osäker på vad som uppskattas.
    • Prioritera ekologiskt och rättvisemärkt – det är lite dyrare men du slipper oroa dig för gifter och kan vara säkrare på att arbetarna blir rättvist behandlade, får lön och semester
    • Skall du köpa dataspel, tvspel, programvara och liknande finns det ofta som digitala filer, då minskar du inte bara en extra pryl i bokhyllan som lätt kan repas och har begränsad livslängd. Du minskar även på kemikalierna hemma och minskar i längden planetens belastning genom tillverkning och transport.

// Marina och Caroline

Leave a comment