Val 2018 – Det viktigaste valet på länge

Posted on Updated on

Valet är snart här och i vanlig ordning slåss partierna om de väljare som ännu inte bestämt sig för hur de ska lägga sin röst. Men vad är valets stora frågor egentligen? Valet verkar till största delen handla om en sak – att slänga ut eller behålla Sverigedemokraterena i riksdagen.

Vi på Two Green Spirit har valt att inte vara partipolitiska, men det är ingen hemlighet hur vi står i denna fråga, då vi redan för några år sedan uteslöt just Sverigedemokraterna ur vår valspecial, eftersom vi anser att de, tillskillnad från övriga riksdagspartier är hatiska, inhumana och ett hot mot demokratin.

Är det något som lyckats tränga igenom frågeställningarna om Sverigedemokraternas vara eller icke vara är det diskussionen om klimatet, vilket är en högst akut fråga i nu läget. Kommer dessa två frågor vara avgörande i valet 2018?

Vägen mot ett Sverige i diktatur?

Det här är det viktigaste valet på länge, kanske ett av de viktigaste i Sveriges historia. Svenska folket står nu inför valet om vi ska ha en framtid som riskerar att ta oss tillbaka i tiden – till en tid där människor var olika mycket värda – eller en jämlik framtid där alla människor har samma rättigheter.

Allt som behövdes för att skapa diktatur i Tyskland under 1930-talet var att inget parti fick majoritet i valet och att högerpartierna hjälpte nazisterna till makten. Det ledde bland annat till att yttrandefriheten och andra partier förbjöds – demokratin var som bortblåst på kort tid och det som senare ledde till förintelsen. Det var inget som “Tysklands vänner”, som Nationalsocialistiska partiet kallade sig, var tydliga med före valet. Precis som våra “Sverige vänner” aldrig skulle gå ut med det till väljarna idag.

Det är inte många vittnen kvar i livet, men vi får inte glömma vad exempelvis författarinan och hjältinnan  Hédi Fried har bevittnat och  vi behöver lyssna vad hon, med andra, vill förmedla. Och vi måste ställa oss frågan, är det ett odemokratiskt Nazisverige vi vill ha? Det är nämligen dit vi riskerar att vara på väg om vi röstar på Sverigedemokraterna.

Även om inte alla Sverigedemokrater inte är rasister och nazister, går det inte att kringgå det faktum att det finns stora delar av partiets kandidater som tvivelaktigt har åsikter som är slående lika med Tysklands nationalsocialister. Ett tydligt tecken på det är att fyra av partiets riksdagsledarmöten har lämnat Sverigedemokraterna för Alternativ för Sverige (ett högerextremt, nationalistiskt, och högerpopulistiskt parti.). Partiet har ytterligare tre ledarmöten i riksdagen och 155 förtroendevalda i kommunfullmäktige som är politiska vildar och sitter kvar på sina poster trots att de lämnat partiet eller blivit uteslutna av olika anledningar.

Det här är ingen fråga om flyktingpolitik, det har vi lämnat för länge sedan, utan en fråga om hur vi ser på människor. På internet haglar anklagerna mot invandrare och flyktingar, där de sägs vara skyldiga till alla samhällsproblem, vissa menar även att de är skyldiga till alla skogsbränder som vårt land drabbats av i sommar. Detta är anklagelser utan grund och utan reson, men som gynnar våra “Sverige vänner” Sverigedemokratrna.
Det finns rasister och nazister i alla partier, men inget annat parti är ens i närheten av den andel Sverigedemokrater som fått avgå. Att rösta på Sverigedemokraterna är att stödja rasism, nazism och brottslighet mot vissa grupper av människor, för oavsett vad valmanifestet säger och trots att de uppger att de har nolltollerans mot rasism, är det människan bakom rösten som kommer hjälpa till att fatta beslut i riksdagen och partiet verkar oerhört splittrad i den frågan så risken att  delar av historien upprepar sig är överhängande. Stora delar av befolkningen behöver släppa bitterheten och hatet, och börja se verkligheten för vad den är och inte skylla sina och Sveriges problem på vissa grupper människor som många gånger inte ens valt att lämna sina hemländer.

Valet avgörande för klimatet

Den extrema torkan under den gågna sommaren med skogsbränder och totalt eldningsförbud som följd lär svenskarna sent glömma. Eller? Under juli månad, när vårt svenska folk fick sin rätt att grilla fråntagen sig, började även flera som varit mer skeptiska inför klimatförändringar fundera på om det faktiskt inte låg något i det forskare och miljövänner pratat om i åratal. Vattenbristen ledde till att skördar blev förstörda, djur tvingades till nödslakt och många fick spara på vattnet hemma i kranen. Men för de flesta var inte konsekvenserna av sommarens långrandiga värmebölja lika påtagliga som för andra, och nu så har diskussionerna tystnat. Är det redan glömt?
Vi får inte glömma klimatfrågan i valet. Vi kan inte längre vänta. Majoriteten av forkare är enade om att vi redan är sent ute och att vi snart inte kan vända tillbaka. Klimatförändringarna är redan igång över hela planeten och vi behöver vänja oss med mer extrema väderförhållanden. Sommarens torka är bara en försmak av vad som komma skall. Det är ett världsomfattande problem med förödande konsekvenser. Sverige behöver gå i bräschen för att sprida kunskap och motivera andra länder att följa efter. Braslien har redan börjat. Redan förra året uppnådde de målet om att minska koldioxiden från avskogning inför 2020, enligt Gp 12 augusti.  De minskade utsläppen med 780 miljoner ton koldioxid. De totala utsläppen i Sverige på ett år är 53 miljoner ton. Nu är det vår tur.

De flesta politiker är enade om att vi behöver göra något för klimatet. Frågan är bara om vi ska nå våra klimatmål genom att använda förnybar energi eller kärnkraft. Den förnybara energin är på frammarsch och skeptikerna börjar bli färre. Faktum är att framtiden med förnybar energi redan är här. Vi behöver bara rösta rätt.

Klimat- och miljöfrågor är komplexa och för den som är osäker på vad som är rätt parti att rösta på i miljöfrågorna kan Naturskyddsföreningens granskning kanske vara en vägledning. Den visar att Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill göra mest, tätt följt av Liberalerna.

“Sverigedemokraterna kommer med stor marginal sist i rankningen då de endast ställer sig bakom två av 18 förslag. I vår enkät 2014 ställde sig partiet inte bakom ett enda förslag. Sverigedemokraterna är det parti i riksdagen som har absolut lägst miljöambitioner. Om partiet får ökat inflytande i riksdagen i höst, vilket många undersökningar pekar på, finns en stor risk att möjligheterna att driva en offensiv miljöpolitik begränsas avsevärt” skriver Naturskyddsföreningen.

Höstens val känns lite skrämmande i dessa oroliga tider med nazism och extrem torka. Det är lätt att fundera på att taktikrösta, men det sätter det politiska systemet ur spel. Det är dags att vi röstar för framtiden, för våra medmänniskor och miljön inte bara för sig själv. Rösta för det Sverige du vill ha.

//Marina

Leave a comment