Myrpiggsvinet kan rädda andra arter

Posted on

De senaste åren har diskussionen huruvida djur skall hållas i fångenskap eller inte varit het. Bilder över hur djur behandlas illa och dödas på djurparker sprider sig som en löpeld över Internet och protesterna blir allt större. Dock kan det finnas tillfällen då det kan vara nödvändigt att ha djur i fångenskap, om de hanteras rätt, exempelvis om de behöver vård.

I november förra året kom nyheten om att fyra myrpiggsvin föddes i fångenskap vid ett center i Queensland. Det har tidigare varit en omöjlighet, vilket inte bara är till glädje för forskarna. Det kommer  att leda forskningen framåt och resultera i att fler liknande utrotningshotade djur har chansen att överleva.

Det finns fyra arter av myrpiggsvinet som lever i Australien och på Nya Guinea som kan leva upp till 20 år. Myrpiggsvinen är ett äggläggande däggdjur och är tillsammans med näbbdjuret  det enda nu levande kloakdjuret. Den långa smala nosen används för att äta myror och termiter. Den är anpassad för att kunna komma åt denna sortens föda.

Forskarna har nu fått ökad kunskap om detta magnifika djur genom att använda kamera för att dokumentera vart enda litet steg djuren gjort. Under sex års tid har forskare studerat deras parningsbeteende och hur de tar hand om sina ungar. Kunskapen kan med fördel användas på relaterade arter i det vilda. Genom att veta hur de fungerar biologiskt, få dem att föda ungar och må bra även i fångenskap ökar förståelsen även för andra djurarter. Det skapar naturligtvis hopp om att kunna rädda fler djurarter från utrotning, vilket är ett glädjande besked nu när så många djurarter är hotade.

One thought on “Myrpiggsvinet kan rädda andra arter

    En tillbakablick på år 2013 | Two Green Spirits said:
    January 19, 2014 at 12:52 pm

    […] Vi talar om beskyddarna av vårt marina djurliv , om björnar i fångenskap i Rumänien och om myrpiggsvinet som kan hjälpa till att rädda andra arter från […]

Leave a comment