Gröna tips

Posted on

Vi på Two Green Spirits har på senare tid fått en hel del tips på produkter, tjänster och erbjudanden att både testa och promota. Långt ifrån alla har varit intressanta. Vi  tjänar inga pengar på den här bloggen, men ibland finner vi saker som vi gärna vill tipsa våra läsare om och jag tänker därför ägna mig ett inlägg åt att ta upp tre av de små nyheterna som jag kommit i kontakt med och som jag tänker kan vara av intresse.

Ekoturism

Vid research inför tidigare inlägg om hållbar turism och om den svenska skogen fick jag nys om flera möjligheter till ekoturism. Jag har en förkärlek för naturen och dess lugn, och jag kände att nog många av er läsare skulle vara intresserade av den typen av upplevelser. Urnatur i Östergötland, Treehotel i Boden och Islanna trähushotell vid Hornborgasjön är bara några exempel på hotell som erbjuder möjligheten att bo bland trädens grenar i trädhus. Naturens bästa är en bra väg för att finna bra aktiviteter ute i naturen med allt från viltskådning, sportfiske,  kajak och bara vara till konferens och möte. Ekoturism är något som fler borde få upp ögonen för, eftersom det både är gynnsamt för naturen och ett sätt att få upplevelser som ger minnen för livet.

Under de senaste åren har ekoturism bidragit till att skydda unik natur och kultur runt om i världen.

Bread The Future

Idag står maten vi äter för ca 25 procent av vår klimatpåverkan och kommer att bli ännu högre i takt med att jordens befolkning ökar, om vi inte ändrar vår konsumtion och våra matvanor.

Brödinstitutet vill därför med sitt initiativ “Bread The Future” lyfta fram vad vi kan äta både i dag och i framtiden, och de har minst sagt kontroversiella idéer, men som inte bör ignoreras. På framtidens lunchtallrik ser de en macka med bland annat insekter som pålägg, skapade tillsammans med matprofilerna Paul Svensson och Johan Sörberg.

 

Micro Greens

Ett annat bra alternativ på klimatsmart mat är “Micro Greens“, som just börjar bli populärt här i Sverige efter att ha används flitigt bland kockar. Micro Greens är små, unga skott och blad som du kan använda bland annat i salladen, på smörgåsen eller som garnering.

Microgreens 3
Källa: Gardenhome

Micro Greens kan odlas året om i ditt eget fönster med hjälp av ett minidrivhus och är färdiga på bara 1-2 veckor. Studier har visat att Micro Greens är mycket nyttigare än vuxna plantor(1). Det är alltså perfekt för den som gillar groddar och vill variera sig, samt att det är roligt för barn att se hur fort det växer.

 

Har du några bra tips för en bättre miljö och klimat så kommentera gärna nedan.

 

//Marina

Källor:

1. Pdf: Microgreens – utsökt, vackert och nästan omöjligt att misslyckas med, Gardenhome, 2016.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s