Mat och pyssel i påsk

Posted on

Påsken är här och med den förväntar många sig god mat och påskpyssel.
Det som först dyker upp när en tänker på påskmat är ägg, fisk och kanske en påskskinka. Att då tänka vegetariskt och veganskt både när det kommer till maten och pysslandet kan för många vara svårt. När det dessutom handlar om att förbereda inför en högtid som vanligtvis förknippas med animalier kan det bli än mer komplicerat. Men det är inte svårare än en gör det. Ägg och fisk i all ära, men vi vill inspirera till att laga mat utan animalier denna högtid: inte som en uppoffring utan som möjligheten att få uppleva ett helt nytt kök av möjligheter. Och dessutom skippar vi ägg och fjädrar när vi pysslar.

Att få påskkänsla vid bordet

Atmosfären är viktig för att få en påskkänsla. Skall ni bjuda hem folk så satsa på en fin dukning, kanske med påskris, påskliljor, tulpaner, maskrosor,  tussilago eller krokus. Lite fina servetter, gärna av tyg så att de går att använda igen. Kanske köper du färdiga miljövänliga servetter, hittar några fina på secondhand eller är lite händig och syr dina egna av ekologiskt eller begagnat vårtyg, och matchar det med en fin hemmagjord bordsduk. Det går fort, är hållbart och är mycket trevligare än engångsservetter. Kanske små vävda fågelboliknande korgar med bröd, frukt eller nötter ger mer vårkänsla.

Ovan: Kryddig Garbanzo och grönsaker  Nedan: Auberginegryta Från kokboken "The Australian Women's weekly cookbooks - Vegetarian Cooking"
Ovan: Kryddig Garbanzo och grönsaker
Nedan: Auberginegryta
Från kokboken “The Australian Women’s weekly cookbooks – Vegetarian Cooking”

Välj miljö och djurvänlig mat i påsk

Gula, röda och gröna fruktdrinkar är både uppfriskande, nyttigt och gott och passar perfekt så här till påsk. Dekorera dem fint och gör dem gärna alkoholfria, så barnen får njuta också. De ekologiska och alkoholfria vinerna borde också lyftas fram, då många uppger att de smakar mycket bättre nu än förr.

Många försöker efterlikna det traditionella påskbordet genom att servera vegansk rom, sill och Janssons frestelse, vilket är supergott och smakar otroligt likt orginalrecepten.

Men för att göra påskbordet lite vackert kan du gärna servera kokta rödbetor, stekt grönkål, gult ris med gurkmeja eller curry, fyllda paprikor, gul och grön zuccinipasta med lite salt och olja eller varför inte en gul eller grön soppa. Låt inspirationen flöda, inget är fel, det viktigaste är att ni väljer det ni tycker om. Ofta har vi flera recept som vi lagar som redan är veganska eller lätt går att göra om till veganska/vegetariska. Det finns också en uppsjö av recept i både kokböcker och på Internet som en kan låta sig inspirera sig av.

Varför inte lite veganskt godis vid sidan av kaffet eller till barnens påskägg? Det finns gott om godis du kan göra själv och dekorera fint eller köpa färdigt.

Inspiration till påskmat:

Vill ni servera lite ägg i alla fall är ju det så klart frivilligt, men vi vill ändå uppmana er att välja ekologiska ägg, eftersom de inte bara får bra miljövänlig mat och att äggen inte är besprutade, utan även får mer utrymme och ett värdigare liv.

KRAV Inne ska det vara max sex höns per kvadratmeter och ute varje höna ska ha minst 4 kvadratmeter mark att beta på. För o-ekologiska frigående höns gäller max 7,5-9 höns per kvadratmeter, beroende på deras vikt. De KRAV-märkta hönsen ska komma ut och det jobbar producenterna och KRAV aktivt för, bland annat genom att tillhandahålla skydd i rastgården i form av tak, buskar, halmbalar eller annan växtlighet för att de ska känna sig trygga och komma ut.”

Påskpyssel som är bra för miljön och är miljövänligt

Något som finns i många hem år efter år är påskriset. Tyvärr får en inte plocka eget björkris utan lov från markägaren, men enligt Maria Elofsson, miljöhandläggare på länsstyrelsen, får en ta kvistar från det som redan är nedsågat. Sedan har många tillgång till något annat träslag eller buske i sin egen eller bekantas trädgård som är lika fint det. Påskris går så klart också att köpa och vill en kan en låta bli att ge det vatten så en kan använda det år efter år.

De flesta har fjädrar i sina påskris, vilket är väldigt vackert. Dock är det viktigt att vara medveten om att det verkar som att alla fjädrar kommer från riktiga fåglar även om det inte står i produktinformationen, och det finns fjädrar och dun som även plockas från levande fåglar. Det finns ingen garanti att dessa fåglar inte fått utstå tortyr.

 

Foto: Djurens Rätt

Det finns dock alternativ till fjädrar, som till exempel fina rosetter i glada färger, du kan sy fjädrar av stuvbitar eller från ett gammalt plagg, hänga upp färgade kottar (plocka ej från träden) eller köpa ägg i trä, porslin eller vadd. Det finns de som använder fjädrar de hittat utomhus eller som deras egna fåglar tappat. Ett råd för att säkert slippa kvalster är att frysa in fjädrarna i 10 dagar, tina dem i 3 dagar (så kvarvarande ägg hinner utvecklas) och fryses sedan ner i 10 dagar till. Hur vida detta är 100% säkert vågar vi inte säga, men samma metod fungerar mot löss i hårborsten.

Under påsken köps alldeles för mycket ägg, inte bara för matens skull, utan även för påskpysslets. Självklart behöver inte barnen avstå från äggmålning även om inte riktiga ägg används. Det finns gott om alternativ till ägg från djur i våra hobbyaffärer (se bara upp så det inte är äkta ägg du köper). Det finns exempelvis träägg och vaddägg som kan målas med exempelvis ekologiska vattenfärger eller fingerfärg (uttunnad). Om en inte vill måla så finns vackra fairtrade papperspärlor i olika mönster av återvunnet material som kan hängas upp i riset. För den som är minimalist passar även ägg av zink som är vackra som dem är eller kan piffas till med decoupage. Du kan även göra egna i ekologisk modellera, trolldeg, riktig lera eller keramik som du sedan målar efter önskemål.

Foto: Flickan och Kakorna.

Varför inte göra egna miljövänliga ljus formade som ägg eller gula ljus så här till påsk. Var medveten om att paraffin bör undvikas i ljusmassan och titta gärna efter information om avskogning och ekologiska märkningar. Läs gärna vårt inlägg om ljus för att veta mera.

Vegansk marzipan och mandelmassa passar utmärkt till pyssel så här till påsk och kan ju så klart göras flera dagar i förväg. Vill en inte använda karamellfärg kan en fördelaktigt färga massan naturligt med exempelvis rödbeta, grukmeja, gurka, björnbär, spenat, morot, granatäpple, röda vinbär mm. Observera att färger kan bli olika beroende på om blandningen är basisk eller sur. Exempelvis kan rödkål och rödbetor bli rött i sur miljö, och blågrönt i basisk miljö. Forma härliga kycklingar, hönor, tuppar, fågelbon, kaniner eller vad som än dyker upp när kreativiteten flödar.

När du pysslar, passa på att göra en riktigt påskinspirerad vegansk tårta med härliga färger och dekorationer ovanpå, eller varför inte bara en enkel vårinspirerad tårta med ätbara kronblad från tulpan. Om en inte gillar allt för mycket färg kan du göra den helt underbara vita tårtan med fjärilar från Flickan och Kakorna.

Härmed önskar vi er en Glad Påsk och hoppas att ni blivit inspirerade. Kommentera gärna och ge tips på era djurvänliga påskmåltider och påskpyssel!

/Marina

Mer att läsa :

Hur man målar ansikten på träägg (Kunskap)
Livet från ägg till höna (Twogreenspirits, 12 årig gästbloggare)
Fyra år efter skandalen: nu är dunet tillbaka (SVT)
Påskfjädrar kan komma från plågade fåglar (SVT)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s