Skönhet och kemikalier

Posted on Updated on

Att människor lägger ner mycket pengar, tid och möda på sitt yttre är knappast en nyhet. Vissa sminkar sig nästan aldrig, andra gör allt för att dölja allt från finnar och rynkor till celluliter och gråa hårstrån, och så finns det dem som nästan lever för smink och skönhet. Vi är olika och så måste det få vara.

Men oavsett hur mycket en individ lägger ner på sitt yttre använder vi alla något slags smink, hudvård- och hygienprodukt varje dag. “Enligt sajten modette.se använder vi över 200 syntetiska och/eller miljöfarliga ämnen redan innan vi går ut genom dörren på morgonen. Till exempel genom schampo, balsam, duschkräm, mascara, läppstift, parfym.

Farliga ämnen även i naturliga produkter

Att det finns farliga kemikalier i skönhetsprodukter är många medvetna om i dagens informationssamhälle, och därför väljer allt fler ekologiska produkter. Men vi lockas också av produkter som marknadsförs genom att framhäva att de innehåller “naturliga ämnen”. Att en produkt innehåller naturliga ämnen, innebär inte att den bara består av naturliga ämnen. Inte desto mindre betyder det inte att alla syntetiska ämnen skulle vara farliga.

“Schampo är oftast baserat på sulfater. De vanligaste heter sodium lauryl sulfate (SLS) och sodium laureth sulfate (SLES), här används SLS som samlingsnamn. Dessa är starkt rengörande medel som torkar ut både hår och hårbotten. SLS används bland annat som referens vid studier av ämnen som är irriterande på huden, och det är vetenskapligt bevisat att SLS kan ge permanenta skador på ögonen hos små barn.” Eftersom vanligt schampo torkar ut hårets naturliga fett, behövs ännu en produkt: balsam, som ofta innehåller silikoner och mineraloljor, och det ger en illusion av att håret är friskt eftersom det lägger sig som en beläggning på hårstråna.

En annan negativ följd av schampoanvändning är att hårbotten torkas ut. För att kompensera denna uttorkning börjar hårbotten att producera mer sebum, som gör att håret blir fett snabbare. Detta leder i sin tur till att man tvättar håret igen, och hårbotten blir ännu mer uttorkad, vilket leder till ytterligare ökning av sebumproduktion. Denna överstimulering av sebumproduktionen går att få bukt med genom att använda mildare tvättmetoder och/eller fasa ut hårtvättarna.

Mineralolja finns i bland annat hudvårdsprodukter, mascara och lipgloss eftersom det är billigt. Det benämns i innehållsförteckningen som “mineral oil”, “vaselin”, “petrolium/petrolatum”, “paraffin/ paraffinum liquidum”, “propylene glycol”, “E 905”, “ozokerit”  och “polyisobutene”. Dessa benämningar är ofta kryptiska för de konsumenter som faktiskt tar sig tid att läsa och de flesta av dessa avslöjar inte att mineralolja är råolja, petrolium. Även om oljans miljöpåverkan inte kan ignoreras råder det delade meningar om mineraloljan är hälsofarlig eller inte, så än så länge är det upp till var och en om en vill använda produkter med råolja på kroppen i sitt dagliga liv.

Parabener är en omdiskuterad grupp konserveringsmedel som ofta finns som ingrediens i smink, hudvård- och hygienprodukter. Som vi redan tagit upp i tidigare inlägg om parabener menar vissa forskare att de är hormonstörande och andra menar att de parabener som tillåts av EU:s förodning inte är farliga för vare sig natur eller hälsa. Det går dock inte att sticka under stolen med att en del parabener är lagliga i Sverige, men förbjudet i andra länder så som Danmark. Även här är det upp till var och en om de vill använda sig av försiktighetsprincipen och helt undvika parabener eller om en vill vänta på eventuellt förbud skall införas även i EU. Vad en däremot bör ha i åtanke är att regelverket för kosmetika inte är lika hårt som till exempel regler för läkemedel, vilket en skulle önska med tanke på att vi använder mindre läkemedel än skönhetsprodukter i vår vardag.

Minska användandet av kemikalier

Men det handlar inte om att vi behöver sluta använda skönhetsprodukter, utan att minska användandet av kemikalier och det kan man göra på flera sätt:

* Köp ekologiskt! Även ekologiska produkter har en klimatpåverkan, och alla produkter är inte 100 procent ekologiska. Men det är bättre för miljön och eftersom huden ofta tar upp det som den kommer i kontakt med (detta gäller inte bara krämer utan andra kemikalier så som diskmedel, allrengöring osv.) är det även bättre för din hälsa.

* Minska antalet produkter. Titta igenom badrumsskåpet och avgör vilka produkter du verkligen använder. Gör inga impulsköp bara för att det råkar vara rea och kanske behöver du inte använda alla produkter var dag. Genom att till exempel välja en noo-poo metod eller ett schampo utan SLS kan du få ett bra resultat med färre produkter. Fundera på om du vill dra ner på sminket: Genom att hoppa över heltäckande smink på vardagarna behöver du inte använda rengöringsprodukter lika ofta och kanske slipper återfuktande krämer eftersom huden får vila.

* Kanske älskar du skönhetsprodukter och vill inte minska antalet på dessa, kanske gillar du bara att veta vad det är du använder eller helt enkelt är pysslig av dig. Då kan du göra ditt eget ekologiska smink, egna hudvårdsprodukter, ansiktsmasker, salvor mot eksem, torr hud, rodnader, schampo och så vidare.

/ Marina och Caroline

Läs mera:

Ekolisa: Balsammetoden – Nu slutar vi med schampo
Saras Eviga: Rågmjölstvätt
Allas: Gör din egen bodyscrub
Evelinas ekologiska: Enkelt recept på hemmagjord hudkräm
KTH: Göra egen deo: bikarbonat och kokosolja
Hej Bleek: Gör ditt eget läppstift av kritor
Tidningen Land: Giftfritt och ätbart: Gör naturligt smink av rödbetor

Advertisements

6 thoughts on “Skönhet och kemikalier

  Annika Eriksson said:
  March 5, 2015 at 2:28 pm

  Ser att ni länkar till ett inlägg om balsammetoden (att tvätta håret med balsam, för den som inte hört det förut) som om det vore bra för miljön. De tensider som finns i balsam är katjoniska (till skillnad från schampo där tensiderna är non- eller anjoniska) och är visserligen inte uttorkande för håret, men för miljön är dom inte ett dugg bättre än de andra tensiderna. Och om man balsamtvättar går det åt större mängder så det är mycket sämre för miljön. Ville bara förtydliga 🙂

  Ekolisa said:
  March 6, 2015 at 8:34 am

  Miljövinsten med balsammetoden är att när håret inte längre blir uttorkat av schampo så måste inte hårsäckarna producera lika mycket fett för att “kämpa tillbaka” vilket gör att håret inte blir fett lika fort igen och man kan tvätta håret mer sällan. Metoden fungerade inte alls på mig eller min dotter, men jag har en kompis som använder den framgångsrikt och hon behöver bara tvätta håret en gång i veckan. Då sparar man ju både varmvatten och medel vilket är ett plus för miljön. Själv använder jag numera ett miljömärkt milt schampo och balsam istället.

   Annika Eriksson said:
   March 7, 2015 at 6:26 am

   Då är vi helt enkelt inte alls överens. Inte ens i teorin kan jag få det till att balsammetoden är miljövänligare, eftersom mängden man använder kommer bli större per vecka oavsett glesare tvättar. I praktiken (om man t ex läser på lockig.se) så verkar inte folk tvätta mer sällan, eller använda mindre mängd produkter som balsamtvättar.
   Många slutar med sköljmedel till klädvätt för miljöns skull (katjoniska tensider) men drar inte den kopplingen till hårprodukter.

    Caroline och Marina responded:
    March 9, 2015 at 10:53 pm

    Jag förstår din synpunkt och den kan naturligtvis stämma. När jag själv använt mig av balsammetoden har jag inte använt lika mycket balsam som jag skulle använt schampoo plus balsam exempelvis, och ofta samma mängd balsam som om jag hade tvättat bara med schampo. I de märken jag studerat innehåller dessutom balsam färre olika kemikalier än de som finns i schampo, Det behöver inte stämma med alla märken., men är något som en också behöver ta hänsyn till. Däremot kan det också hända att många tar för mycket och att det då leder till att det blir en större mängd med balsammetoden. Problem med dosering är svår att komma undan, det ser en bara i tvättstugan: folk slutar med sköljmedel men häller i dubbel dosering tvättmedel. Själv tänker jag hitta en ny no poo metod som är bättre för miljön än balsammetoden för en kan alltid hitta bättre alternativ. /marina

   Caroline och Marina responded:
   March 9, 2015 at 10:59 pm

   Jag har också funnit att balsam metoden fungerat bra. Behöver bara tvätta högst två gånger i veckan och jag slipper torr och kliande hårbotten, som jag får av alla schampon jag testat. Däremot finns det ju många andra metoder som är bättre än balsammetoden för miljön,/marina

  […] Skönhet och kemikalier […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s