Djur i fångenskap – hur mår de egentligen?

Posted on Updated on

Att se en schimpans svinga sig mellan träden, att upptäcka ett lodjurs öron i ett buskage eller få vidröra en späckhuggare är för oss, som för så många andra, en dröm. Djurparker, cirkusar och djurshower kan uppfylla dessa drömmar. Det är långtifrån alla som har möjlighet att se dessa djur i deras naturliga livsmiljöer och då blir djurparker, cirkusar och djurshower det självklara alternativet. Så det är inte svårt att förstå varför djur drar så mycket publik. Men är det rätt eller är det fel? Är det rätt av oss att hålla djur fånga för vårt eget nöjes skull? Svaret som finns i våra hjärtan är glasklart. Det är fel.

Men det finns de djurparker som tar hand om utrotningshotade arter och som är positiva för att kunna säkerställa artens fortlevnad. Vi har tidigare tagit upp hur myrpiggsvin födda på ett center gett ökad kunskap som kan hjälpa till att inte bara rädda myrpiggsvinen, utan även öka chansen för att liknande arter skall överleva. Frågan är om det argumentet räcker? Speciellt när det kommer till djurparker – måste djuren utsättas för publik?

Djurparker

Djur som spenderar sin tid i fångenskap behöver ha tillgång till sitt naturliga habitat, men det är långt ifrån alltid som människan lyckas skapa en miljö som tillfredsställer djurens behov. Delfiner, späckhuggare och andra marina däggdjur är en omdebatterad sida vad gäller djur i fångenskap, särskilt då de får röra sig på väldigt små ytor. Stark kritik har i många år riktats mot många olika slags djurparker, då det är tydligt att dessa djur far illa.

Ett exempel på ren misshandel är isbjörnen Arturo. En olycklig isbjörn i Argentinas hetta (40 grader) i en trång bur på Mendoza Zoo. Han är nu ensam, sedan hans vän dog för runt tre år sedan. Nu kämpar djurvänner för att få Arturo förflyttad till Kanada, hur det går med detta är ännu för oss okänt.
En  turist som besökt djurparken beskriver hur även aporna och tigrar bor trångt och ser ut att må dåligt. Djurparkers vara eller icke vara är en sak, men detta borde vara kriminellt i alla länder!

Parken Zoo, Kolmården och Ölands Djurpark är svenska djurparker som fått stor kritik. Det är alltså inte som många tror, bara ett problem i andra länder. Kalla fakta har gjort en utredning av Parken Zoo där det bland annat visat sig att djur svälter ihjäl.

Djurshower och cirkusar

Men hur är det med djurshower och cirkusar då? Det finns många sorters djurshower runt om i världen, vissa där de hetsas till människors nöje som tjurfäktning och fighter med alligatorer, andra som inte alls är våldsamma som elefanter som gör konster och att få klappa söta små gibbonapungar.
Djurshower ses av många som fantastiska och djuren kan se ut att ha roligt. För ett okritiskt öga och i situationer som inte är uppenbart grymma, det vill säga motsatsen till de exemplen vi gav ovan, kan det verka som djuren mår bra. Men det gör de inte.
Mitt i naturen visar hur den starkt utrotade gibbonapan drogas, misshandlas och dödas för att turister skall få vara nära detta fantastiska djur.
På WSPAs hemsida kan man läsa om hur djur vantrivs i underhållningsbranschen. Till exempel hur ”björnar i Indien tvingas dansa fastbundna i ett rep som deras ägare har fäst genom ett hål i nosen”. Det är vansinne! Precis lika vansinnigt är björnhetsning. ”En björn binds fast vid en påle och hetsas sedan till kamp av hundar”. Enligt WSPA är detta mycket trolig den mest grymma underhållningsformen i världen.

Delfinerna på Kolmården är ett exempel på djur som ser ut att trivas i sin fångenskap och gillar att uppträda inför människor, delvis på grund av att de ser ut att le. Verkligheten är dock mörkare än den glittrande ljusshow som visas för besökarna. Delfinerna dör ofta av magsår, som de får på grund av stress, och kloret som finns i vattnet skadar deras ögon och hud, menar Djurrättsalliansen.

Dokumentären “Black Fish“, berättar om späckhuggaren Tilikum som slits ifrån sin familj och under sin tid i fångenskap dödade flera personer. Det är bara ett exempel som visar att även personal som arbetar med djur inte alltid vet om hur fångenskap skadar djuren de tar hand om.

 Cirkus Scott anklagades för att ha anlitat en elefanttränare som hugger sina elefanter med vassa tjurkrokar, och där även assistenterna slår på elefanten med diverse tillhyggen, förfärligt dåligt av en sådan stor cirkus som bringar så mycket glädje till publiken. Dock kom det positiva beslutet förra året att cirkusen efter 76 år beslutat att sluta använda vilda djur, elefanter och sjölejon kommer inte längre att användas. Det är glädjande och visar att de strävar för att bli en modern cirkus. Det finns gott om människor som är himla duktiga på cirkuskonster som kan fortsätta underhålla och en hoppas att de behandlas med mer värdighet än de visade sina djur.

Miljövänlig turism

Djurvänlig turism är något som blir allt vanligare och det är mycket glädjande. Självklart finns det sätt att uppleva djuren på nära håll utan att riskera deras välbefinnande. Varför inte besöka ett djurhem och hjälpa till som volontär! En kan vårda sköldpaddsägg på den mexikanska kusten eller arbeta med orangutanger på Borneo. Tänk vad underbart!

Djurens rätt har gjort en lista på hur du som turist bör agera när du är utomlands, vad du bör undvika och vad du skall göra om du upptäcker att något djur far illa. Du bör till exempel inte ta kort på dig själv och vilda djur och dela på sociala medier, vilket idag är vanligt och kontakta gärna värdlandets ambassad när du kommer hem ifall du sett något djur som inte hanterats väl.

Det finns hur mycket som helst att skriva om i detta ämnet, skulle säkerligen bli en hel bok om vi beslutade oss för att ta upp allt hemskt som sker när vi håller djur i fångenskap. Men om vi tillsammans pressar underhållningsindustrin och turistbranschen, till exempel genom att vägra betala för attraktioner där djur utnyttjas, kommer de inse att djurs lidande inte är lönsamt.

Det kommer resultera i bättre djurvälfärd på sikt. Vi på Two Green Spirits har skrivit under. Skriv under du med!

Ta hand om varandra, djuren och planeten!

Mer att läsa:

Rädda delfinerna – stäng Kolmårdens delfinarium
Tidigare anställda starkt kritiska mot Ölands djurpark
// Marina och Caroline

Advertisements

5 thoughts on “Djur i fångenskap – hur mår de egentligen?

  Christoffer Edström said:
  May 22, 2015 at 5:35 am

  Tack för detta intressanta inlägg 🙂
  /Christoffer

  […] Djur i fångenskap – hur mår de egentligen? […]

  Linda, resamedvetet.se said:
  June 26, 2017 at 6:32 pm

  Stort tack för fylligt och matnyttigt inlägg. Kommer säkert återkomma hit framöver när jag ska skriva blogginlägg på samma tema. Bloggar till vardags om att resa medvetet.

   Caroline och Marina responded:
   July 29, 2017 at 7:15 pm

   Tack så mycket! läs gärna “Turismens baksida”. tror det skulle passa in i dina teman

  Vår blogg och våra inlägg « Two Green Spirits said:
  December 30, 2017 at 6:37 pm

  […] Djur i fångenskap – hur mår de egentligen? […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s