Att börja odla

Posted on Updated on

Förra året lovade jag mig själv att börja odla egna grönsaker och det är något jag i år har lovat mig själv att fortsätta med. Att odla handlar om så mycket mer än bara goda kemikaliefria grönsaker, det är en form av “grön terapi” som passar många och även om en inte lider av depression eller liknande är odling väldigt avstressande och rogivande. Att bara vara där, se allt växa, ta några spadtag då och då och klippa gräset med handdriven gräsklippare får vardagsproblemen att försvinna en stund, till och med fysiskt jobbiga uppgifter ger en mental sinnesro och sinnesstyrka. Antar att det är det som är att vara ett med naturen.

Se möjligheter istället för hinder

För den som aldrig odlat förut är det lätt att sätta upp hinder för sig själv. Det kan handla om att en inte tror en kommer klara av det eller att en inte tror att en har möjlighet att odla, men sanningen är att en kan göra det så enkelt eller så komplicerat som en önskar. Det första steget är att våga testa och våga misslyckas.

Vissa har mer plats till odling än andra, men det gäller att börja med lagom stora projekt. Börja gärna med en liten odling med några enkla växter såsom rädisa, plocksallad, gul lök, rödbeta, potatis och mangold. Välj gärna ett par snabbodlade grönsaker också, snabb utdelning ger motivation att fortsätta. Men var inte rädd att odla lite svårare grödor också. Det finns mängder av tips i odlingsböcker och på Internet som kan hjälpa en.

Har en inte tillgång till en gräsmatta kan en hyra en odlingslott eller be hyresvärden om att få starta en liten odling med grannarna (vissa hyresvärdar står även för en del av kostnaden om intresset ar stort). Det går också bra att odla i pallkragar som en både slipper rensa ogräs i ofta och som går bra att bygga på höjden om en har ont i ryggen. Självklart fungerar det bra att odla på altanen, utanför porten och på balkongen i mindre skala. Spannar med sprickor går att återanvända till odling av exempelvis tomater, chili och paprika, potatis kan odlas i stora kassar (ex. Tygpåse efter tvättkorg och Ikea kassar) som har gått sönder, mjölkpaket är utmärkt till förkultivering (förodling) och glasburkar fungerar bra till groddar. Fönsterbrädan och bänkar vid fönster kan också användas, gärna ihop med belysning. Det enda en behöver tänka på är att vissa växter som exempelvis tomater blir väldigt höga.

Fiberdukar, plastväxthus och gamla fönster gör att du kan börja odla tidigt på våren om du inte har ett färdigt växthus, och tomater, paprika och chili som tar lite längre tid att ge frukt kan börja förkultiveras redan i januari om en har belysning eller tillgång till ljust fönster.

Det är dock inget krav att börja odling tidigt, det är inte för sent att börja mitt i sommaren. Det är härligt att få komma igång på våren och öka chansen för fler skördar, men grödor tar längre tid på sig på våren än på sommaren. Är en otålig kan  det därför vara bra att börja lite senare.

Under vintern kan en välja att vila eller så kan en bli inspirerad att odla vintergrönsaker så som pumpa, grönkål och vintermorötter. Groddar och skott är både nyttigt och gott och kan odlas året om i ditt fönster. Har en möjlighet och viljan kan en anordna ett underjordsväxthus, så kallade Walpini, vilket möjliggör en lång odlingssäsong även på kallare breddgrader.

En näringsrik jord för en god skörd

Det mest grundläggande för en rik skörd är en bra jord. Vare sig du har en sandig eller lerig jord behöver den vara näringsrik. Monokulturodling innebär att en odlar en typ av växt på ett ställe, vilket genom sitt ensidiga näringsupptag leder till en utarmning av jorden och lämnar efter sig en svårodlad jord. Odlas samma gröda på samma plats år efter år ökar även risken för sjukdomar och skadedjurs angrepp.

Permakultur däremot handlar om att anpassa sig till naturens vilkor och låta allt från grönsaker till träd samverka och dra fördel av varandra genom att odla olika slags växter på ett ställe.  Dessutom är det en god idé att använda sig av växelodling, vilket innebär att en flyttar runt sina grödor i ett fyraårigt system (gärna mer) så samma växt odlas på samma plats först tre år senare. Det fungerar även om en endast har tillgång till till exempel en pallkrage, dela bara upp den i fjärdedelar, och en baljväxt i var pallkrage kan tillföra näring till jorden, och kan med fördel odlas tillsammans med näringslukande grödor som purjolök, kål och selleri.

Självklart behöver en gödsla också och det finns flera ekologiska varianter, allt från djurspillning till kompost, gräsklipp, nässelvatten, guldvatten (urin utspätt med vatten, undvik detta om du använder preventivmedel och/eller mediciner), kirskål och vallört. Använd det du har tillgång till, det tar bara några extra minuter och resultatet är värt besväret. Köper du inte ny jord, så var noga med att gräva ner hönsgödsel, kompost och annat gott minst en decimeter i jorden ett tag innan.

För att få en så god skörd som möjligt skadar det inte att plantera mynta, blåklint, sälg och andra växter för att locka insekter som kan pollinera. Läs gärna vårt tidigare inlägg om pollinering för att få lite mer tips. Lycka till med skörden!

/Marina

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s