Ljusens miljö- och hälsopåverkan

Posted on Updated on

Vintern väntar bakom kröken med sina långa mörka dagar fyllda med kyla, blåst och regn. Då älskar jag att krypa ner i soffan under en filt, med en kopp rykande choklad, en bra bok och så klart en mängd levande ljus. Att älska tända ljus är jag långt ifrån ensam om, speciellt när julen närmar sig i rask takt, men det finns mer att tänka på när det kommer till levande ljus än bara brandfaran. Många ljus är nämligen både miljö- och hälsofarliga. Dåliga ljus kan orsaka cancer, astma, eksem och hudirritation, samt bidrar till klimatförändringarna(1)(2). Bara i Sverige används 18 100 ton ljus om året, varav  ca 15 000 ton är gjorda av paraffin.

Paraffin

Parrafin är ett billigt material och används av många stora tillverkare och paraffin säljs i mängder på IKEA och stormarknader som Ica, Coop mfl., med ljusmassafat med ljus för stöpning inkluderat. Paraffinet är gjord på en restprodukt av råolja och är därför inte miljövänligt. Ljusen försämrar inomhusluften, speciellt i små eller fuktiga områden såsom badrum. De avger vid förbränning ultrafina partiklar, kolväten som toluen och bensen, vilka är kopplade till cancer och astma. Dessa bör därför undvikas, särskilt i rum utan god ventilation eller vädring. “[]…att tända många paraffinljus varje dag i åratal, eller tända dem ofta i ett dåligt ventilerat badrum vid badkaret, kan orsaka problem.” menar forskare (2). Därtill bildar de koldioxid som bidrar till klimatförändringarna (4).Varje år använder vi paraffin ljus som motsvarar koldioxid utsläpp från 15 000 bilar. Därtill kan paraffin vara ett miljögift om det kommer ut i naturen.

“Paraffin, som är baserat på fossila råvaror, avger ca 3,5 kilo CO2 per kilo paraffin. 15 000 ton paraffin ger sålunda ett CO2-tillskott till atmosfären på 3,5 x 15 000 = 52 500 ton. Detta motsvarar CO2-utsläppen från 15 000 bensinbilar som förbrukar 1 500 liter bensin per år (15 000 x 1 500 x 2,36 kg CO2/liter bensin).(Svanen)”

Stearin

Stearin är ett bättre miljöval som framställs antingen från vegetabiliska fetter som exempelvis palmolja eller animalier och består av förnyelsebara råvarorråvaror(2)(3). Här är det viktigt att tänka på att undvika palmoljan eller försäkra sig om att den är certifierad med Svanen  eller RSPO eftersom den är en av bovarna till regnskogsskövlingen, som vi tidigare skrivit om. Svanenmärkta ljus finns  från Delsbo Candle och Baltic Candles.

Varje år tänds 300 miljoner värmeljus med aluminiumkoppar bara i Sverige, vilket leder till en förbrukning av 225 ton aluminium vilken knappt hälften återvinns(6). Ett tips är att ha en större behållare för små metallföremål så blir det mindre plock när du återvinner.

“Genom lanseringen av ett helt nytt värmeljus av 100 % stearin, det vill säga helt utan paraffin och fri från palmolja, och utan engångskopp av aluminium, kan Clas Ohlson erbjuda kunden ett modernt och hållbart alternativ till det traditionella värmeljuset. När ljuset brunnit ut laddas ljuskoppen i glas enkelt med en ny ljusrefill. Värmeljuset har miljömärkts av Svanen.(6)”

ljusSoja

Utvinningen av sojaolja kan ibland ske under tveksamma metoder och kan vara genmodifierad, titta därför efter ekologisk soja.  Här bör en även vara medveten om att regnskog ofta skövlas för att ge plats åt sojan. Avskogningen står för en femtedel av världens klimatutsläpp, och är därför ett sort miljöproblem.

Raps

Det finns ljus framställda av raps. Titta även här efter ekologisk märkning.

Bivax

De bästa ljusen för miljön skall vara de på bivax (3). Titta gärna efter om den är ekologisk, närproducerad, rättvisemärkt eller läs information om produktionsleden.

Det pratas för lite om miljö- och hälsofaran med dåliga ljus, så problemet är okänt för många.  Att ge bort miljövänliga ljus i julklapp visar att det finns bra ljus att köpa och kanske inspirerar din familj, vänner och bekanta att själva köpa bättre alternativ än de billigaste ljusen. Skäm bort dig själv med ekoljus, men glöm inte att återvinna rätt, veken skall tas av!

// Marina

Källor:

1. Could scented candles kill you?(Daily Mail UK)
2. Välj rätt ljus (GP)
3. Hur hållbart är juleljus? (Ekoljus)
4. Bidra inte till växthuseffekten- tänd Svanenmärkta stearinljus i jul (Svanen)
5. Reluminus® : det första miljövänliga värmeljuset (Reluminus)
6. Clas Ohlsson säljer världens första miljömärkta värmeljus (Klimatsmart)

Advertisements

7 thoughts on “Ljusens miljö- och hälsopåverkan

  hallbarahandlingar said:
  November 18, 2014 at 4:46 pm

  Reblogged this on Hållbara handlingar and commented:
  Bloggen Two Green Spirits kommer med god upplysning om levande ljus och deras miljö- och hälsopåverkan. Läsvärt i mörka november och inför stundande advents- och jultider!

  Ett grönare julbord för klimatet | Two Green Spirits said:
  December 8, 2014 at 2:01 pm

  […] Ljusens miljö och hälsopåverkan […]

  Mat och pyssel i påsk | Two Green Spirits said:
  April 1, 2015 at 12:54 pm

  […] ljusmassan och titta gärna efter information om avskogning och ekologiska märkningar. Läs gärna vårt inlägg om ljus för att veta […]

  […] är en stor miljöbov eftersom den innehåller paraffin (restprodukt av råolja) som påverkar klimatförändringarna. “[…]…den största […]

  Stearinljus – ett bra val! | cSkapar said:
  December 15, 2015 at 2:12 pm

  […] bloggarna Ekopappan och Two Green Spirits kan ni läsa mer om varför ni ska välja ljus av Stearin istället för […]

  Hur hållbar är din jul? « Two Green Spirits said:
  December 9, 2016 at 4:25 pm

  […] grönare julbord för klimatet“, “Gröna och schyssta presenttips” och “Ljusens miljö- och hälsopåverkan” tagit upp flertalet tips om hur en kan tänka kring julklappar, julmat och julstök. Om du […]

  […] julklapp“, “Ett grönare julbord för klimatet“,“Gröna och schyssta presenttips” och “Ljusens miljö- och hälsopåverkan” tagit upp flertalet tips om hur en kan tänka kring julklappar, julmat och […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s