Gröna och schyssta presenttips!

Posted on Updated on

Tänka sig, vi befinner oss redan mot slutet av oktober! Regnet öser ner och det är förmodligen (förhoppninsgvis!) bara en tidsfråga innan snö börjar falla istället för regn och snart hängs adventsstjärnorna upp för att gnistra i fönstren. Vad som däremot redan finns att beskåda är julskyltningen och det är många som har hunnit köpa sina första julklappar. Julklappshysterin är i full gång och jag vill gärna återkoppla till ett av våra tidigare inlägg, Nu är det jul här i vårt hus, som beskriver just detta problem. Kring juletider är det extra viktigt att vi funderar en gång extra innan vi börjar konsumera, eller att vi i alla fall funderar över VAD vi konsumerar och i vilken mängd.

Om du köper prylar är det viktigt att välja produkter som är av bra kvalité, eftersom prylen då håller längre, samt att välja bort vissa material framför andra – en produkt av trä är bättre än en i plast. Ett miljövänligt alternativ istället för mängder av prylar är att ge bort upplevelser, som biobiljetter eller massage. Eller varför inte tillverka dina egna presenter, till exempel sticka en mössa eller måla en tavla?

Här följer några tipsa på några sidor där ni kan konsumera miljövänligt och/eller miljöetiskt till era nära och kära:

Vi-skogen
Varför inte planera några träd lagom till jul? Vi-skogen är en organisation som hjälper människor ur fattigdom genom att plantera träd. Detta skapar bland annat nya försörjningsmöjligheter och ger människor mat på bordet, plus att det även bidrar till en biologisk mångfald. Du kan köpa både gåvobevis och presenter, till exempel tygkassar, smycken och tröjor. För vissa gåvobevis får du även med en fröpåse för eget bruk. En annorlunda och riktigt schysst present!

Lapland Eco Store
Hjälp någon du känner att plastbanta och att avgifta sitt hem! Hos Lapland Eco Store finner du mängder av ekologiska och giftfria produkter, som köksredskap i bambu och matlådor i rostfritt stål och glas.

Medvetna.se
Medvetna presenter & inredning är en sida där du kan handla återvunna, ekologiska, närproducerade, rättvisa och trygga produkter, samt produkter där försäljningen helt eller delvis går till välgörenhet. I samarbete med barnhemmet Kutwanana i Mozambique säljer Medvetna.se även gåvobevis där pengarna bland annat går till mat till barnen, skolavgifter och aktiviteter som kan ge barnen yrkesutbildning.

Organic makers
Har du någon i din omgivning som gillar att testa nya saker och experimentera? Organic makers säljer råvaror och verktyg som gör det möjligt för vem som helst att skapa sin egen kemikalie- och syntetfria hudvård! Det finns massor av spännande recept att följa, dessa hittar du här!

Lush
Lush har mängder av roliga paket som du kan välja och vraka bland! Förutom hudvårdsprodukter – en hel del veganska – finns det sådant som tygväskor, varav en av dessa stöttar ett kooperativ som hjälper missgynnade kvinnor i Indien. Just dessa schyssta väskor är dessutom gjorda på rättvisemärkt ekologisk bomull och pryds av ikonen för Fighting animal testing. Kan det bli mycket bättre?

Hjälp mig göra listan längre, kommentera mer än gärna nedan och dela med dig av gröna och schyssta presenttips!

// Caroline

Advertisements

5 thoughts on “Gröna och schyssta presenttips!

  eronjaj said:
  October 30, 2014 at 10:06 pm

  Hos Naturarvet kan man köpa gåvobevis och ger bort ett stycke svenska urskog. Just nu försöker de rädda Igelkärrs gamelskog.

  Jordklok.se har många bra saker som tandborstar i bambu och baby bitringar i naturgummi. Även där kan man köpa presentkort och ge bort.

   Caroline och Marina responded:
   October 31, 2014 at 1:19 pm

   Hej! Vilka bra tips, de ska jag ta med mig när jag handlar julklappar iår. Tack för kommentaren! 😀 / Caroline

  Ett grönare julbord för klimatet | Two Green Spirits said:
  December 8, 2014 at 2:01 pm

  […]  Gröna och schyssta presenttips […]

  Hur hållbar är din jul? « Two Green Spirits said:
  December 9, 2016 at 4:25 pm

  […] egna skönhetsprodukter i julklapp“, “Ett grönare julbord för klimatet“, “Gröna och schyssta presenttips” och “Ljusens miljö- och hälsopåverkan” tagit upp flertalet tips om hur en […]

  […] – ge bort dina egna skönhetsprodukter i julklapp“, “Ett grönare julbord för klimatet“,“Gröna och schyssta presenttips” och “Ljusens miljö- och hälsopåverkan” tagit upp flertalet tips om hur en kan tänka […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s