Uppdelningen i “vi”, och “dom” skapar rasism

Posted on

Det känns väldigt tungt nu när valet är över och så många visar sympati med Sverigedemokraterna. Det är ett nederlag inte bara på grund av den svåra sits som Stefan Löfven hamnat i, utan för det svenska folket. Självklart är inte alla som röstar på dem socialkonservativa rasister och jag respekterar dem som människor, men det är så uppenbart att dessa partier strider mot mänskliga rättigheter och har rasister på valsedlarna oavsett vad som står i deras valmanifest. Jag blir arg över hur det i ett land som påstår sig vara demokratiskt kan finnas så många som tänker så himla galet. Det är klart att vi behöver ha en välfungerande invandrar- och flyktingpolitik, men Sveriges samhällsproblem är mycket bredare än så. Jag är ingen expert inom området men det är min övertygelse att vi behöver tänka i ett helhets- och långsiktigt perspektiv för att få bort samhällets orättvisor. Problemen kommer inte lösas genom  att slänga ut dem utan svensk härkomst, sluta ta emot flyktingar eller ogrundat hat.

Att inte släppa in människor som är på flykt är omänskligt. De som ändå lyckas ta sig hit måste få en fristad,  när vi vet att konsekvensen blir att de måste återvända till  krig och misär och efter ett långt krig riskerar att deras hem och trygghet inte längre finns kvar?
Att SD  istället vill hjälpa människorna på plats i deras land kan låta bra, men samtidigt så stoppar det inte flyktingströmmarna och de vill dessutom minska drastiskt på bistånd. På det sättet kan vi inte hjälpa människorna och många kommer att dö i onödan. Därför måste vi sluta se invandringen som enbart ett hot, den kan faktiskt bidra till något gott för samhället och vi bör utnyttja den väl.

Men på gatorna och på Internet är det oftast inte politik som diskuteras. Där hoppar vissa på invandrare med näbbar och klor. En del människor kan inte bara diskutera frågorna utan att hoppa på andra både fysiskt och/eller verbalt.

Uppdelningen i vi och dom skapar rasism

Efter terrorattacken 11 september 2001 uttryckte sig George Bush att “either you are with us or you are with the terrorists“, och jag förstår att han då var chockad och upprörd, men tycker det är oerhört ignorant att göra ett sådant uttalande. Det har blivit så allvarligt att det nästintill slutat med att alla muslimer runt om i världen har fått en terroriststämpel. Han delar upp alla människor i “vi” och “dom”, vilket är det första steget till fördomar och diskriminering. Så fort man delar upp något i vi och dom, så kommer snart tankar som “vi är inte som dem”, “vi är bättre än dem” och “eftersom vi är bättre än dem så har vi rätt att bestämma över dem” smygande. Under den första delen av 2000-talet  har det nästan förklarats krig mot muslimer, mycket  som följd av world trade centertragedin. Har mänskliga rättigheter glömts bort någonstans på vägen i politiken? Rätten att vara olika. Rätten till lika värde. Solidaritet. Hur många ledare i världen tar dessa viktiga frågor på stort allvar. Det har dock glatt mig att ledare bland annat Barack Obama varit tydliga med att Islam är en fredlig religion och att ISIS i norra Irak inte representerar alla muslimer (för tydlighetens skull vill jag betona att jag inte för den sakens skull stödjer Obamas beslut om krig).

Det som är främmande är ofta skrämmande och förändringar i samhället kan ofta göra människor rädda eftersom de inte vet vad de kan förvänta sig. Därför är det lätt att problemen i samhället skylls på de människor som är nya i vårt land, och åsikterna bygger sällan på någon fakta. Att en i ena andetaget menar att invandrarna kommer hit och tar våra jobb och i andra andetaget påstår att invandrarna kommer hit bara för att få slippa jobba och få socialbidrag håller inte. När åsikter är grundade på spekulationer och falsk fakta, kan mycket gå fel.

Brottslighet är något främlighetssfientliga människor ofta fokuserar på. Ingen har väl undgått alla rykten om att till exempel romer skulle vara tjuvaktiga. I ett program av Efterlyst sades det något om att brott beror snarare på klasstillhörighet än vilket land en kommer från.  Det är bara ett exempel på varför vi borde se till att få en gedigen klassanalys, då klyftorna bara ökar. De fattiga blir fattigare och de rika rikare. Det är inte konstigt att folk börjar hitta syndabockar, det är helt naturligt. Det är inte heller människorna med annan hudfärg än vit som ser till att de hamnar lägst ner i samhället, rasismen är en stor orsak till det. De får ofta ta arbeten som flertalet svenskar vägrar att ta och de tillåts många gånger inte anställas på arbeten där de kan få makt. Dessa människor behöver visas samma respekt och få samma möjligheter till att göra karriär eller inte göra karriär som vi svenskar.

Förekom inte fördomar om finländare och chilenare när de kom till Sverige? Är de inte nu mer eller mindre accepterade som en del av Sverige? Måste vi upprepa våra gamla misstag? Vi kan inte döma människor utifrån förutfattade meningar och dra alla över en kam. Vilket ursprung, kultur eller religion en individ tillhör ska inte spela någon roll. Patricia Lorenzoni, kulturskribent på Helsingborgs Dagblad (som också intressant nog recenserat boken Myten om den muslimska flodvågen av Doug Saunders) föreläste på en studiecirkel för politiska texter i Göteborg, där hon uttryckte sig något i stil med: “Allt man är övertygad om är inte sant.” Det var ord som fick mig att le för hon slog verkligen huvudet på spiken. Det är ett argument som jag tänkt tidigare men inte riktigt kunnat formulera. Kan vi inte bara börja tänka rationellt och solidariskt istället för med förakt?

Vad kan du göra?

# Ta reda på fakta för att stärka dina argument. Titta in på Regeringskansliet och läs på så att du kan slå hål på myterna om invandrare.
#Om du eller någon du känner blivit utsatt för diskriminering eller övergrepp kan du kontakta diskriminieringsombudsmannen.
#Du kan upplysa din omgivning om din åsikt, exempelvis tala om att ett diskriminerande skämt inte är roligt.
#Du kan engagera dig i diskrimineringsfrågor genom att blogga om det, engagera dig och/eller i ett parti  som främjar mänskliga rättigheter och jämställdhet.

Tillhör du en grupp som är diskriminerad (observera att det inte betyder att det måste bero på ursprung eller religion)? Hör gärna av dig, jag vill göra din röst hörd!

// Marina

 

Advertisements

2 thoughts on “Uppdelningen i “vi”, och “dom” skapar rasism

    […] Uppdelningen “vi” och “dom skapar rasism […]

    Vår blogg och våra inlägg « Two Green Spirits said:
    December 30, 2017 at 6:38 pm

    […] Uppdelningen i “vi”, och “dom” skapar rasism […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s