Kärnkraften är en viktig fråga inför valet

Posted on Updated on

En av de viktigaste miljöfrågorna att ta ställning till inför valet i till EU-valet och riksdagsvalet är hurvida vi skall behålla kärnkraften eller inte. Vi har tidigare belyst frågan i inlägget Varför eller inte varför Kärnkraft? där vi på Two Green Spirits tydligt tagit avstånd från kärnkraft som energikälla. Vi har beskrivit vilka partier som är för kärnkraft och vilka som är emot, samt fördelarna och nackdelarna med kärnkraft. Föga förvånande är listan med nackdelar mycket längre än listan med fördelar.

Dags att pensionera kärnkraften

Majoriteten av forskare är överens om att det är vi människor, i synnerhet de rika länderna, som rubbar balansen med vår konsumtion och att det påverkar klimatet. Enligt WWF kommer cirka 80 % av världens energiförbrukning från fossila bränslen vilket är orsaken till majoriteten av utsläppen av koldioxid.

Dessutom börjar kärnkraftverken bli alldeles för gamla. I Tid för pension – gammal kärnkraft, nya risker beskriver Greenpeace vilka risker det finns med kärnkraft och varför kärnkraft inte är nödvändig. Europas allra äldsta kärnreaktorer finns just här i Sverige och det är dags för en pensionsvåg att svepa över vårt land. De svenska kärnkraftverken har en beräknad teknisk livslängd på 25 till 40 år – allihop har nu passerat 25-årsgränsen och flera av dem är över 40 år gamla. Ändå är de fortfarande i drift, vilket vi tycker är vansinnigt.

Rapporter visar att ju äldre kärnkraftverken är, desto större blir riskerna. Komponenter slits och säkerhetsmarginalerna minskar. Strålsäkerhetsmyndigheten undersöker för närvarande om svenska kärnkraftverk ska få förlängd livstid och beslut kommer att tas i år. Greenpeace kräver att reaktorer som är äldre än sin tekniska livslängd omedelbart stängs.

Nyligen lanserades Efter stormen, som är ett romanprojekt som handlar om vad som skulle kunna ske här i Sverige om det sker en liknande katastrof här. Du kan göra ett test för att se hur länge du skulle ha klarat dig, samt delta i en novelltävling.

Här är en kort video från Greenpeace som illustrerar hur åldern tar ut sin rätt, förr eller senare:

Stort stöd för förnyelsebar energi

Enligt en undersökning från Sifo så finns det i Sverige ett starkt stöd för förnyelsebar energi. Föjande fråga ställdes till tusen personer:

“Bör Sveriges regering eftersträva att all elproduktion inom 20 år kommer från förnybara källor, som vind, sol och vatten, eller bör man inte eftersträva det?”

Hela 80% av de som svarade tycker att regeringen bör eftersträva detta. Läs mer på Supermiljöbloggen. Därför är det viktigt att vi tänker efter innan vi väljer ett parti. Om du tycker att klimatfrågan är en viktig fråga går det bara inte att rösta på ett parti som är emot avvecklandet av kärnkraften.

// Marina och Caroline

Advertisements

One thought on “Kärnkraften är en viktig fråga inför valet

    […] Two Green Spirits noterar att: […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s