Snart är det val – Del 2: EU-valet

Posted on Updated on

Så snart som den 25 maj är det dags att välja representanter till EU. Vad en själv än personligen anser om EU är det viktigt att gå och rösta, för det ändrar inte det faktum att Sverige är medlem och besluten där påverkar oss både direkt och indirekt.

Vem skall en då rösta på?
Det är många kandidater att välja bland, i synnerhet om en inte ännu valt ett parti att rösta på. Runt om i städerna finns affischer med kandidaternas budskap, men hur många kommer vid dagens slut ihåg vad det stod eller ens vad politikern heter? Men det är inte omöjligt att ta reda på vilken kandidat eller vilket parti man skall välja. Det är tillexempel lätt att ta upp mobilen och fota affischer på politiker man är nyfiken på och sedan gå hem och leta runt på nätet efter mer information om dem. Man kan läsa genom svaren från toppkandidaterna på Svenska Dagbladets chat. Som vanligt finns det också ett gäng med valkompasser på nätet där en genom att svara på frågor kan matchas med olika partier. SVTs valkompass är en av dem som dessutom matchar dina svar med kandidaternas åsikter, vilket underlättar för dem som är mindre insatta.

Vi vill gärna uppmana alla att kika in på Naturskyddsföreningen som har utvärderat EU-kandidaternas miljöpolitik. Det är ett perfekt sätt att se vilket parti som hållt sina löften. Nu kan man också läsa om partiernas ekolöften på Coops hemsida.

Vad skall en tänka på?
Det som är viktigast att tänka på är egentligen vilket samhälle och vilken värld man vill leva i. Det är viktigt att se helheten och inte bara till hur valresultatet påverkar en själv som individ. Kanske påverkas en själv inte så mycket av klimatförändringarna, men en lantbrukare kanske inte längre får skörd och det så viktiga ekosystemet förstörs. Det kanske inte rör en i ryggen att någon blir utvisad, men det kan leda att någon helt oskyldig blir avrättad och en familj blir splittrad. Det får inte bli så att man inte ser problemen förrän de knackar på ens egen dörr.

Vi måste inse att vi har problem med vår planet innan vi måste evakuera. Vi behöver se patienter som människor som behöver vård, innan en själv ligger på långvården och blir illa omhändertagen för att chefen stoppar pengar i egen ficka istället för att anställa fler personal. Det är otroligt viktigt att tänka längre än näsan räcker och inte vara rädd att ändra åsikt på vägens gång. Framför allt är det viktigt att hitta fakta som stämmer innan en beslutar sig för att rösta på ett visst sätt. Viktiga beslut så som hur man skall rösta kan inte enbart vara grundat på vad grannen berättat eller vad någon sade på nyheterna. Det är viktigt att se till att det finns grund och stöd från flera parter innan man konkret kan veta att man själv kan vara nöjd med sitt beslut.

/ Marina

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s