Ge de boende med rivningskontrakt mer rättigheter

Posted on

Dagens inlägg är skrivet av gästbloggaren Mattias Axelsson från den bostadspolitiska podcasten Pennypodden.

—————————————————————————————————————-

När ett bostadsområde ska renoveras är det vanligaste att hyresvärden väljer att hyra ut lediga lägenheter på kontrakt med avstående av besittningsskydd (vardagligt kallat rivningskontrakt). Att hyra en lägenhet med rivningskontrakt betyder att du inte har den trygghet som en “vanlig hyresgäst” har. Hyresvärden kan när som helst och utan någon särskild orsak säga upp kontraktet och den som bor i lägenheten måste flytta.

På Pennygången har det annonserats om renoveringar sedan våren 2012. Alla nya kontrakt sedan senhösten 2011 har varit rivningskontrakt. Eftersom hyresgästerna gjort motstånd har Stena Fastigheter ännu inte påbörjat några renoveringar, men antalet lägenheter med rivningskontrakt ökar varje månad. Våren 2014 är mer än 200 lägenheter av totalt 771 uthyrda på rivningskontrakt – mer än en fjärdedel. De som flyttat in i området sedan hösten 2011 bor alltså inte på samma villkor. De kan inte med samma säkerhet opponera sig mot missförhållanden i lägenheten av rädsla för att mista kontrakt. De kan inte på samma villkor delta i dialoger om framtida renoveringar. Vid ev förslag på kraftiga renoveringar kan de inte heller driva frågan till hyresnämnden.

Eftersom renoveringen av Pennygången väntas hålla på i flera år kommer rivningskontrakt gå från att vara undantaget till att bli regeln. Makten över boendet flyttar således än mer från hyresgästerna till fastighetsägarna. Självklart kan rivningskontrakt i undantagsfall vara en lösning, men det kan aldrig få bli det vanliga. Därför måste Stena Fastigheter gå i frontlinjen om de vill visa att boendedialogen är på allvar och ge de boende på rivningskontrakt samma rättigheter. Vår uppmaning är därför att alla de som idag bor på rivningskontrakt ska ges samma möjligheter att bo kvar efter renoveringen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s