Ekologiskt är bättre än närproducerat

Posted on

Flera kemikalier har förbjudits och det ekologiska utbudet blir allt bättre, men fortfarande används på tok för mycket kemikalier i jordbruket. Ett storskaligt jordbruk och odlingar med kemikalier skadar den närliggande naturen, lantbrukarna och oss konsumenter. Hårt besprutade grödor kommer inte bara från andra länder som många tror, utan även från svenska gårdar, vilket innebär att närproducerat inte alltid behöver vara bästa alternativet.

Kemikalier

IMG_20140321_213133
Kemikalier finns överallt i vår vardag, i allt från maten vi äter, till kläderna vi har på oss, till leksakerna våra barn leker med.  Testikelcancer, bröstcancer, reproduktionsproblem och för tidig pubertet är bara några exempel på vad kemikalier kan orsaka, för att inte tala om vad de gör för vårt ekosystem. Sälar med för lite späck, örnar med missbildade foster och bin som dör i mängder kan relateras till cocktaileffekten.

I dokumentären Den Andra Vågen studerar forskare hur miljögifterna påverkar människor och djurliv runt Östersjön, och konsekvenserna är kanske större än vi tidigare anat.

More Than Honey och What’s Killing our Bees? är två andra dokumentärer som tar upp hur kemikalier som används i jordbruket ändrar beteendet hos bin och tar död på våra flitiga pollenärer. 25 % av våra bin sägs ha dött  under vintern 2009-2010, vilket är fruktansvärt inte bara för de stackars bina utan även för oss människor som är beroende av dem för att få mat.

Dessa förödande konsekvenser börjar bli allmänt känt, men fortfarande använder jordbrukare världen över gifter som tar död på vårt ekosystem och på oss människor, och som alltid handlar det om att tjäna så mycket pengar som möjligt.

Det finns inte några hållbara argument för att använda kemikalier. Ekologiska bönder får lika stora skördar som de som använder kemikalier, så någon världssvält skulle inte ekologiskt jordbruk kunna orsaka.

Argumentet att ekologiskt är för dyrt håller heller inte riktigt. Med undantag från de människor i vårt land som faktiskt knappt har råd att äta, så är det på tok för många som accepterar den dåliga maten som är fullproppad med kemikalier. Många får nästan ångest av alla skuldkänslor över att välja starkt besprutad mat och ändå gör de det för att inte spendera för mycket pengar på mat.

Det är där skon klämmer. Mat är något vi måste ha och vi borde därför unna oss det bästa, nämligen ekologiska grönsaker och frukt, och mindre kött. Om vi valde detta före halvfabrikat, läsk, godis och annat hälsofarligt skulle ekologiska val inte göra så stor skillnad i plånboken och vi skulle dessutom få ett hälsosammare liv. Och har du inte råd att köpa allt ekologiskt så anpassa din plånbok. Att välja kaffe, bananer, vindruvor, mejeriprodukter, kött och potatis ekologiskt och att dessutom undvika konservburkar som innehåller hormonstörande ämnen så har du kommit en lång bit på vägen i ditt kemikaliebantande.

Närproducerat inte alltid bäst

Produceringen av vår mat har mer inverkan på miljön än frakten, därför är det viktigt att välja ekologiskt så man slipper besprutningarna som skadar bönderna och som finns kvar i vår mat och dryck när vi konsumerar den.

Idag finns det möjlighet att transportera råvaror på ett miljövänligare sätt. Transporter kan till exempel vara märkt med Naturskyddsföreningens märke Bra Miljöval och har höga krav på sig att uppfylla vissa kriterier som inte bara gäller bränsle utan även smörjmedel och liknande. Allt fler företag väljer dessutom att erbjuda miljötransport om du beställer produkter över Internet vare sig det gäller mat, böcker eller annat. Där har en som privatperson ett utmärkt tillfälle att påverka frakten av sin vara.

Inget garanterar att livsmedel som är närproducerat är miljö- eller klimat­smart, gynnar hembygden eller är av bättre kvalitet“, menar Naturskyddsföreningen.

DSC_3605Att odla själv utomhus och inomhus

Närproducerat och ekologiskt är naturligtvis det bästa, och vad kan vara bättre än att odla maten hemma? Har du inte tillgång till en egen trädgård och/eller växthus, är kolonilotter ett bra alternativ. Har du ingen balkong, erbjuder vissa hyresvärdar en plätt jord eller odlingslådor till sina hyresgäster, så samla ihop dina grannar och hör med fastighetsägaren om det är möjligt. Vissa grönsaker trivs även i fönstret inomhus.

Många grönsaker kräver inte några gröna fingrar för att få en bra skörd. Morötter, plocksallad och sockerärter är bra grönsaker att börja med som nybörjare. Mangold, kålrabbi, grönkål, brytärtor, bönor, rödbetor, kålrot och lök är andra lätta sorter.

Basilika, citrongräs, citronmeliss, gräslök och persilja är bara några exempel på kryddor som trivs på din fönsterbräda. Mungbönor och alfalfa är lätta att grodda även på vintern.  Salladslök, tomater, paprika, gurka och aubergine är andra grönsaker som du kan olda inomhus. Placera ut ett extra bord vid fönstret, bygg hyllor i fönstret eller varför inte hänga krukor från taket så får du plats att odla mer. Det finns många tips att tillgå på Internet om hur du bär dig åt för att odla inomhus och utomhus och forum där du kan diskutera med mer erfarna odlare, så det är bara att sätta igång.

Vi behöver ta bort skyddslapparna och se verkligheten för vad den är. Att ha en ekologiskt livsstil är inte så komplicerat som många tror. Miljömärkningarna hjälper till när vi skall handla både mat, städartiklar och kläder, så det går fortare och enklare att handla kemikaliefritt. Be gärna butiksägarna köpa in ekologiskt och välj närproducerat i andra hand, och var inte rädd för att odla vad du kan där hemma. Det är en bra början för ett renare och sundare liv.

/Marina

Advertisements

2 thoughts on “Ekologiskt är bättre än närproducerat

  Att börja odla | Two Green Spirits said:
  January 14, 2015 at 9:08 pm

  […] odling hör inte onödiga kemikalier hemma. Att välja gödsling och bekämpningsmedel som orsakar bröstcancer, testikelcancer, för tidig pubertet, reproduktionssvårigheter och andra hemskheter är bisarrt när det finns ekologiska […]

  Vår blogg och våra inlägg « Two Green Spirits said:
  December 30, 2017 at 6:38 pm

  […] Ekologiskt är bättre än närproducerat […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s