Gröna preventivmedel

Posted on Updated on

Preventivmedel har aldrig varit det första jag har tänkt på när jag har funderat över min förbrukning av kemikalier och hur jag kan bidra till en bättre miljö. Jag har aldrig funderat över om det finns andra möjligheter, utan mitt förhållande till ämnet har varit svartvitt: att äta p-piller eller att inte äta p-piller. Punkt. Sedan snubblade jag över en artikel där “den gröna” barnmorskan Birgit Linderoth intervjuades om just detta och jag insåg vilken miljöbov preventivmedel faktiskt är.

Användningen av p-piller har minskat de senaste tio åren, men det finns fortfarande hundratusentals kvinnor i Sverige idag som använder p-piller. Det finns dessutom något som kallas för hormonspiral, som en del kvinnor använder, och som också påverkar naturen negativt. Men faktum är att det finns stora brister i informationen om preventivmedel och det är ganska få som vet om att det finns alternativa medel som är bättre för miljön.

Vad är det som gör att vissa preventivmedel är skadliga för miljön? Enligt Birgit Linderoth är anledningen att de innehåller hormonstörande ämnen, som de syntetiska könssteroiderna ethinylöstradiol – EE2 och Levonorgestrel. När kvinnor kissar ut dessa ämnen hamnar de i våra vattendrag och även om det inte handlar om stora doser så är de ändå mycket verksamma och de har lång halveringstid. Det är svårt att rena vattnet från ämnena, som går att finna i det kommunala renade avloppsvattnet här i Sverige. Ämnena gör bland annat att spermieproduktionen och dess kvalité sjunker. Reproduktionen av fiskar, snäckor och grodor håller redan på att minska och hela fiskebstånd har slagits ut. Det har även visat sig att p-piller gör att hangrodor byter kön, att de utvecklar äggstockar istället för testiklar.

“Om de flesta av oss går över till p-metoder som släpper ut mindre eller inget EE2, så bidrar vi till en bättre miljö med en lägre halt av hormonstörande ämnen.” – Birgit Linderoth.

Det finns många fler negativa konsekvenser påverkar både oss och miljön. En dansk studie bekräftade nyligen att hormonstörande ämnen gör att både pojkar och flickor kommer in i puberteten tidigare. Läs gärna intervjun med Birgit Linderoth i sin helhet.

Kopparspiral är ett alternativ istället för hormonfyllda p-piller. Det är ett livmoderinlägg av plats och med en koppartråd runtom och den innehåller inga hormoner alls. Kopparspiralen byts ut var femte år och den skyddar mot graviditet, samt påverkar inte amning – vare sig bröstmjölkens mängd eller kvalitet. Det nämns dock en del negativa sidor med kopparspiral, men precis som med allting varierar det från person, till exempel p-piller som inte fungerar smärtfritt för alla heller. Därför rekommenderas det att du rådfrågar din barnmorska eller gynekolog. Dessutom kan du alltid byta preventivmedel ifall du inte är nöjd, så detta med kopparspiral kan vara värt att testa om du vill.

Femcap är ett annat preventivmedel. Det är tillverkat i det hållbara naturmaterialet silikon och är enkel att rengöra. Det är en pessar som förs in och täcker livmodertappen, vilket förhindrar graviditet. Det finns många fördelar med Femcap, till exempel är att den är miljövänlig!

Det finns även preventivmedel för män, men det finns inget företag inom läkemedelsbranschen som är intresserade av att lansera dem eftersom de menar att det inte finns någon efterfrågan. Här handlar det tyvärr främst om hormonella p-piller, även om forskarna det senaste börjat rikta in sig åt andra håll.

En annan sak som kan vara värt att tänk på och göra något åt, är den enorma mängd bindor som vi kvinnor förbrukar. Menskoppar, som du använder om och om igen, är en lösning på problemet. Men min egen erfarenhet säger att det är få som känner till eller har testat denna lösning. Två av dessa menskoppar är Femmycycle och OrganiCup, som samlar upp istället för att absorbera.

För mer läsning inom ämnet preventivmedel:

Vad har ni själva för upplevelser av hormonella respektive gröna preventivmedel?
 
// Caroline
Advertisements

8 thoughts on “Gröna preventivmedel

  hallbarahandlingar said:
  January 30, 2014 at 6:30 pm

  Intressant perspektiv på hållbar utveckling!

   Caroline och Marina responded:
   January 30, 2014 at 8:35 pm

   Roligt att du tycker det är intressant! Det finns mycket att göra på många olika plan, ju mer en tittar desto mer ser en. Preventivmedel är som sagt en miljöbov som inte är så uppmärksammad, därför kändes det oerhört viktigt att föra fram det i ljuset 🙂 / Caroline

    hallbarahandlingar said:
    January 31, 2014 at 1:04 pm

    Ju mer man engagerar sig i frågor som rör hållbar utveckling, desto fler förbisedda områden hittar man – både i sitt eget liv och i samhället. Genom media kände jag till att hormonbaserade preventivmedel kan ge störningar på djur och natur, men det känns verkligen relevant att lyfta frågan på nytt och visa på möjliga alternativ. Man skulle kunna tipsa RFSU om att jobba för KRAV-märkta kondomer!

    Caroline och Marina responded:
    February 3, 2014 at 4:15 pm

    Ja, verkligen! Just eftersom det finns så otroligt många olika områden är det enkelt att glömma av vissa och fokusera på andra, därför är det alltid positivt att lyfta frågor på nytt så att en får ett bredare fokus. Miljövänliga kondomer, ja, varför inte? Det hade ju varit ett bra alternativ! / Caroline

  hallbarahandlingar said:
  February 3, 2014 at 5:00 pm

  Hmm… ibland skriver jag snabbare än jag tänker. Latexkondomer är ju inte något livsmedel, så det får nog bli någon annan miljömärkning. Kanske Svanen (passande symbol *fniss*) eller Bra Miljöval!

   Caroline och Marina responded:
   February 3, 2014 at 5:04 pm

   Haha jo det är ju sant, jag reflekterade inte ens över att du skrev det 🙂 någon slags miljömärkning vore ju i alla fall mycket positivt / Caroline

  Lev billigt och miljövänligt « Two Green Spirits said:
  September 8, 2016 at 7:27 pm

  […] Använd menskopp, så spar du in på tamponger och bindor. Läs gärna också vårt inlägg om gröna preventivmedel. […]

  Vår blogg och våra inlägg « Two Green Spirits said:
  December 30, 2017 at 6:37 pm

  […] Gröna preventivmedel […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s