Livet från ägg till höna

Posted on Updated on

Nästa gång du vill ha kyckling eller ägg till middag så tänk efter, vare sig det är hemma, på en fin restaurang eller på snabbmatsrestaurangen. Hur har djuren behandlats? Vissa menar att kemikalier inte förekommer i stor utsträckning i Sverige och många tänker att vi har en bra djurhållning och att de därför inte behöver oroa sig eller köpa ekologiskt. Men hur är det egentligen?

********************************************************************************************
Vår 12 åriga gästbloggare tar upp problemen med produktionen av ägg och kyckling, samt fördelarna av ekologisk produktion:

Källa: Djurskyddet

Fruktansvärda förhållanden:
Höns som inte är ekologiska behandlas oftast i en opassande miljö. Det leder oftast till för trånga stall eller burar. Men det finns också frigående höns. Men det är oftast ägg höns. Hönsen mår sämre och dom får inte ekologisk mat. Det betyder att deras mat är billig och besprutad. Deras ägg blir besprutade. Slakthönsen blir besprutande när dom bara är små kycklingar för att dom ska bli större så vi får mer kött. Det innebär att dom flesta hönsen dör för att dom inte kan gå och har hjärtproblem. Så då måste man slänga bort hönsen.
Videon från Djurens Rätt berättar om hur den svenska hönan ofta har det, utan hemska bilder.

Videon nedan visar mer ingående hur det egentligen ser ut, de visar bland annat hur levande kycklingar vårdslöst kastas omkring på löpande band som om de vore saker och hårt avlade och sjuka hönor som lever i trånga kycklingfabriker som är så smutsiga att avföringen fräter på deras fötter och luften är så dålig att människor rekommenderas att använda munskydd. Därför måste vi varna för känsliga bilder i denna film.

Ekologiska höns

Ekologiska höns lever naturligt”. Dom får gå ut när dom vill och dom får picka på marken. Det gör dom för att hitta mat. Dom sitter inte i en bur. Ekologiska hönsgårdar har upp till 22 000 ekologiska hönor, men dom får bara ha 3000 ekologiska höns i en avdelnig. Ekologiska höns är allätare, men äter mest säd, gröna växter, frön, insekter och mask. Ekologiska höns innebär att man inte använder kemikalier och hönsen får en passande miljö efter deras behov. Vilket gör dom mycket lyckligare och då producerar dom mer ägg.

Om de ekologiska hönsens miljö, hur det borde se ut:

Fördelar med ekologiska höns

1. Det är nyttigare för att det finns inga besprutningsmedel.

2. Man vet att hönsen har mått bara.

3. Hönsen är friskare.

Nakdelar med ekologiska höns

1. Mindre kött.

2. Det är dyrare.
*****************************************************************************************************

Marina:
Situationen för våra höns är hjärtslitande. Jag förstår att företag är angelägna om att minska kostnader, men det här är fruktanssvärt. Och vad värre är att det handlar inte bara om ägarna. Hur kan så många anställda acceptera att vara delaktiga och inblandade i denna misshandel? Det är för mig obegripligt. Det finns mycket som borde vara mycket bättre inom dagens ägg- och köttproduktion, även den ekologiska har brister. Djurens Rätt skriver: “Djurens Rätt menar därmed att KRAV:s regelverk bör vara avsevärt bättre än svensk lag ur djurskyddssynpunkt – slakt och transporter är t.ex. två områden där KRAV:s regler i dagsläget inte skiljer mycket från de konventionella djurskyddsreglerna.”

Många väljer att vara vegetarianer och veganer, vilket vi tycker jättebra. Alla borde minska sin konsumtion av ägg och kött. Att äta vegetariskt borde inte vara en uppoffring, den öppnar upp en helt ny värld av möjligheter både i matlagningen och bakningen. Att baka utan ägg är heller inga svårigheter. Det är både spännande och gott.

Men för dem som önskar att äta kyckling och ägg ibland är det viktigt att köpa ekologiskt, så vi vet att det vi stoppar i oss inte är besprutat med kemikalier och att djuren har det bra. Ekologiska ägg numera lätta och hitta i mataffärerna och priset börjar bli överkomligt. Ekologiskt kyckling är desto svårare att hitta, men den finns! Genom att klicka på länken kan du finna vart du kan få tag på den. “Bosarpkycklingen – kycklingen som är ekologisk och KRAV-godkänd. KRAV har regler för djurens vistelse, utfodring och slakt, som måste följas…[]…Bosarpkyckling är centralt listade på Coop, ICA och Axfood. Det betyder att du som konsument kan be din lokala handlare att ta hem Bosarpkyckling till din butik. I Coop säljs Bosarpkyckling under Änglamarks varumärke.”

Som konsumenter har vi ansvar för vad vi väljer att konsumera, men vad kan politikerna göra? Djurens Rätt träffar Miljöpartiets språkrör Åsa Romson.

Vi hoppas med detta inlägg att fler väljer att köpa ekologiska kycklingar och ägg, om de inte redan gör det. Vi hoppas även att vi inspirerat till vegetarisk och vegansk matlagning och bakning så ofta som möjligt.

//Marina och 12 årig flicka

Advertisements

8 thoughts on “Livet från ägg till höna

  En tillbakablick på år 2013 | Two Green Spirits said:
  January 19, 2014 at 12:51 pm

  […] ← Livet från ägg till höna […]

  Mat och pyssel i påsk | Two Green Spirits said:
  April 1, 2015 at 12:54 pm

  […] man målar ansikten på träägg (Kunskap) Livet från ägg till höna (Twogreenspirits, 12 årig gästbloggare) Fyra år efter skandalen: nu är dunet tillbaka (SVT) Påskfjädrar kan komma från plågade […]

  Vår blogg och våra inlägg « Two Green Spirits said:
  December 30, 2017 at 6:38 pm

  […] Livet från ägg till höna […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s