Beskyddare av marint djurliv

Posted on Updated on

BLUE COVE. Blått. Detta ord har fått ett hoppets innebörd för mig. Blått står för liv. Varje dag söker jag efter det ordet när jag scrollar genom mina sociala medier. Jag har tidigare skrivit om att det pågår en massiv slakt av delfiner och valar i Taiji, Japan. Mer än 20 000 delfiner slaktas varje år vid Japans kust i en period på sex månader, vilket har pågått under många år. De delfiner som inte slaktas förs från sina naturliga hem till små bassänger, där de tvingas utföra konster framför en skränande publik. Filmen the Cove som kom ut 2009 fick upp ögonen på många människor, och även många japaner överraskades av djurplågeriet eftersom de inte visste om det tidigare.

Några organisationer som arbetar mot slakten av arterna och underhållningen med delfiner är Save Japan Dolphins, som är en icke vinstdriven organisation. De driver flera kampanjer och namninsamlingar för att stoppa djurplågeriet. Här kan du bidra genom att skriva under och protestera mot det som sker i Japan. Det kanske känns som att ett enda namn inte gör någon skillnad, att det är en betydelselös sak att göra, men om vi är tillräckligt många som protesterar så finns det större chans att djurplågeriet får ett slut. Jag har sett det många gånger förut med andra namninsamlingar, och vi kommer tillsammans få se det igen.

Sea Shepherd är en annan organisation som finns på plats i Taiji och många andra ställen. Det är en icke vinstdrivande organisation som arbetar för att skydda det marina djurlivet. Det är deras fantastiska volontärer som jag följer på de sociala medierna. Det är de som ger mig hopp när de berättar för mig att bukten är blå, det är de som hela tiden finns där och dokumenterar den brutala slakten, och de visar att de aldrig tänker backa. De tänker stå kvar vid havets rand och stötta delfinerna och valarna i deras kamp. Det är beundransvärt.

Förutom att dokumentera händelserna i Taiji så driver Sea Shepherd många andra kampanjer för att skydda marint djurliv på många andra platser i världen. Hajar, sälar, tonfisk, sjölejon och valar är några av de arter som beskyddas och värnas om. De försöker även skydda korellreven, som är starkt hotade. För mer information om detta kan du läsa om Sea Shepherds kampanjer på deras hemsida.

Här listar jag fler saker som du kan göra för att hjälpa till:

1. Skriv under här om du också är emot den brutala och meningslösa slakten i Taiji.
2. Lär dig mer om delfiner i fångenskap.
3. Stötta filmmakarna av the Cove med en donation.
4. Lär dig mer om det som händer i Taiji.
5. Skicka mail till myndigheter i Japan.
6. Stötta Sea Shepherd.
7. Bli en volontär för Sea Shepherd.
8. Sprid ordet! Gör fler medvetna.

Nedanför kan ni se på två filmer, som bland annat handlar om Sea Shepherds kampanjer för att stoppa jakten på valar – ett allt annat än enkelt uppdrag. Innan det stora förbudet, som kom 1986, jagades valarna så hårt att de nästan utrotades, men jakten slutar inte för det. De japanska valjägarna finner kryphål i förbudet och menar att de dödar för forskningens skull, men valarna hamnar inte i något labb. De slutar som köttbitar hos restauranger.

Jakten innebär inte heller att skjuta en enda harpun och ge valarna en snabb och smärtfri död. Valarna lider oerhört under jakten innan de dör. Ett exempel är en val som träffades av tre harpuner, men det tog 20 minuter för valen att dö. Den smärtan, det kaoset, den sorgen… Ingen och inget ska behöva uppleva det

.

Jag önskar alla en blå jul. Särskilt för delfinerna och valarna.

// Caroline

Advertisements

One thought on “Beskyddare av marint djurliv

    En tillbakablick på år 2013 | Two Green Spirits said:
    January 19, 2014 at 12:52 pm

    […] svenska stammen av myskoxar och den utrotningshotade Röda pandan. Vi talar om beskyddarna av vårt marina djurliv , om björnar i fångenskap i Rumänien och om myrpiggsvinet som kan hjälpa till att rädda andra […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s