Nu är det jul, här i vårt hus

Posted on

Foto: Caroline Jensen.
Foto: Caroline Jensen.

Julen är snart här och med den god mat och julklappar. Det är en tid för att vila, umgås och glömma bort vardagens besvär. Men missa inte att i förberedelserna ägna en tanke åt miljön, djuren och andra människor. När du är ute och handlar julklappar kan du titta på second hand, du kan minimera dina plastinköp, köpa ekologiska produkter (såsom smink, kläder, leksaker, osv.) – och fundera även på hur mycket du köper. En eller två julklappar per person borde vara tillräckligt, vi måste inte överösa varandra med mängder av julklappar varenda jul. För vad är julen egentligen? Vad vill vi att julen ska vara? Ska den vara en stressens, överkonsumtionens period eller en stund av trevligt umgänge och julefrid?

Ibland kan bara funderingarna över vad man ska ge bort i julklapp göra en helt tokig, särskilt om personen som man ska köpa till redan har mängder med prylar. Lösningen kan vara att ge bort ett medlemskap eller gåvobevis från olika organisationer och välgörenheter. Det skänker glädje både till den som får medlemskapet eller gåvobeviset, men också för de djur eller människor som organisationerna får möjlighet att hjälpa. Här är några exempel på organisationer och välgörenheter som har medlemskap och gåvobevis: NaturskyddsföreningenDjurens RättWWFUnicefGreenpeace, Sea shepherdLäkare utan gränserRöda KorsetDrogfritt SverigeMaskrosbarnRädda Barnen och Faktum. Eller varför inte bara bjuda in en ensam granne på en kopp kaffe eller skänka en slant åt en tiggare, alla är trots allt inte organiserade. Vi har många papperslösa tiggare som inte får tillräckligt med hjälp, så varför inte ge dem en trevligare jul tills systemet förbättras.

En annan sak som kan vara värt att tänka på är att se över vad du har hemma när du skall slå in paketen. Det skulle kunna vara en överbliven bit ungsfolie eller en tygbit, eller så kan du klippa ut fina tidningsbilder och limma ihop till eget personligt presentpapper – använd fantasin! Återanvändning är bra för miljön och ofta inspirerande.

Skinka, köttbullar, prinskorv, kokkorv, revben, sylta – många av julbordets delikatesser är animaliska. Men det behöver inte vara så. Julbordet behöver inte vara ett slaktbord, även om de flesta nog har favoriter på bordet som är gjorda av kött eller på något annat sätt kommer ifrån djuren. Men det går att avstå från det. Det kanske inte är så lätt, speciellt inte om man kommer ha köttälskare vid bordet eller om en gärna håller på traditioner och vill att alla de vanliga kötträtterna ska vara med. Om du inte vill ha ett helvegetariskt eller helveganskt julbord, varför inte fundera på vilka animaliska produkter du kan tänka dig att byta ut? Eller så kan du minska på hur mycket av varje rätt som du serverar och lägga till nya, vegetariska och veganska rätter. Tallriken behöver inte vara fylld med kött.

Dessutom är det både fräscht och snyggt med lite grönt på julbordet, naturligtvis gärna så ekologiskt som möjligt också. Det finns självklart en vegetarisk julskinka också, som vi fått rekommenderad. För djurvänliga julmat- och baktips finns sidorna: VegoriketBake My DayVegania, VeganvrakVegokoll och självklart många fler. Skall du äta julbord med arbetskompisarna, varför inte kolla in Vegokolls lista på restauranger och kaféer som serverar vegetariska och/eller veganska julbord!

Naturskyddsföreningen har såklart fler tips på hur man kan vara miljö- och klimatvänligare i jul! Det handlar om att spara energi, åka kollektivt, välja ekologisk mat, köpa en svensk gran och liknande. Glöm inte heller att det finns både ekologiska och svanenmärkta ljus, som är perfekta julklappar både till andra och dig själv!

// Marina och Caroline

Advertisements

5 thoughts on “Nu är det jul, här i vårt hus

  Gröna och schyssta presenttips! | Two Green Spirits said:
  October 27, 2014 at 2:56 pm

  […] är i full gång och jag vill gärna återkoppla till ett av våra tidigare inlägg, Nu är det jul här i vårt hus, som beskriver just detta problem. Kring juletider är det extra viktigt att vi funderar en gång […]

  Ett grönare julbord för klimatet | Two Green Spirits said:
  December 8, 2014 at 2:01 pm

  […] Nu är det jul, här i vårt hus […]

  […] Nu är det jul, här i vårt hus […]

  Hur hållbar är din jul? « Two Green Spirits said:
  December 9, 2016 at 4:24 pm

  […] hoppas jag att alla försöker tänka lite mer hållbart. Vi har tidigare i inläggen “Nu är det jul, här i vårt hus“, “DIY för nybörjare – ge bort dina egna skönhetsprodukter i julklapp“, […]

  […] har tidigare i inläggen “Hur hållbar är din jul?,“Nu är det jul, här i vårt hus“, “DIY för nybörjare – ge bort dina egna skönhetsprodukter i julklapp“, “Ett grönare […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s