Alkohol bland unga

Posted on

Jag sprang på Drogfritt Sverige på stan och det fick mig att fundera över hur insatt i droger man egentligen är. Själv kanske man är avskärmad från en värld där alkohol och droger är ett problem, men är ens tonåringar det? Våra ungdomar lever i ett samhälle där man slits mellan skrämselpropaganda, drogliberalism och allmän acceptans för alkohol. Jag läste för ungefär ett år sedan en rapport (artikel om detta publicerades i Metro) som visade att var femte trettonåring har testat alkohol. Samtidigt är 57 procent av flickorna och 62 procent av pojkarna i årskurs 9 alkoholkonsumenter.  Det är fruktansvärt. Jag anser därför att det är viktigt att prata om, och eftersom jag har alldeles för mycket att säga i ämnet blir det en serie inlägg.IMAG1349 (2)

Att alkohol är den vanligaste drogen råder nog inte minsta tvivel om. Men de flesta tänker nog inte på den som en drog. Inte många höjer på ögonbrynet åt dem som dricker alkohol varje helg, det skryts om alkoholtolerans och fyllehistorierna snarare uppmuntrar till drickande, än tvärt om. Att dricka sig full är accepterat och har en hög coolhetsfaktor, särskilt bland unga. En undersökning visar att var åttonde 14-16 åring uppger att de måste ha något att skylla på för att kunna tacka nej till alkohol när de är ute med kompisarna och var femte i samma ålder säger att de tycker det vore bra om föräldarna inte drack alls. Samtidigt sprids tips på hur man bygger upp sin alkoholtolerans på Internet, som om en högre tolerans skulle betyda att man inte får kroppsliga skador…

Män dricker mer än  dubbelt så mycket som kvinnor vilket innebär att männens konsumtion  under 2008 var närmare 13 liter ren alkohol per person och år, jämfört  med cirka 6 liter för kvinnor. Omräknat i vin blir det ungefär ett glas  vin varje dag för en genomsnittlig kvinna. […] 10-15  procent av männen och 5-10 procent av kvinnorna är riskkonsumenter, det vill säga de konsumerar alkohol på en nivå som är förknippad med förhöjd risk för olika skador. Högst andel riskkonsumenter finns i den  yngre åldersgruppen, 16-29 år“, skriver IQ.

Vårdguiden menar att riskkonsumtion skiljer sig mellan könen:

För män innebär riskkonsumtion att antingen dricka mer än 14 standardglas i veckan (nästan 3 flaskor vin eller 53 cl starksprit) eller att dricka 5 eller fler glas vid ett och samma tillfälle – 1 flaska vin eller 20 cl starksprit.

För kvinnor innebär en riskkonsumtion att antingen dricka mer än 9 standardglas i veckan (nästan 2 flaskor vin eller 34 cl starksprit) eller att dricka 4 standardglas eller mer per tillfälle – nästan en flaska vin eller 15 cl starksprit.”

https://i1.wp.com/distilleryimage4.ak.instagram.com/790abdce23c411e3aba722000ab6839f_7.jpgUngdomar är ännu känsligare för alkohol, därför är det viktigt som vuxen att informera dem tidigt om riskerna, för det handlar inte bara om bakfyllan dagen efter utan om beroendet, de permanenta skadorna. Det handlar inte ens bara om hälsan utan också om alkoholrelaterat våld, våldtäkter och annan kriminalitet. Tonårsparlören har tips på hur man skall prata med sina tonåringar om alkohol.

Det stämmer inte att barn som bjuds på alkohol hemma kan kontrollera sitt drickande bättre.För varje år alkoholdebuten skjuts upp minskar risken för ett framtida beroende med 14 procent.” Vi behöver därför föregå med gott exempel och dricka måttligt eller inte alls. Introducera dem för alkoholfria alternativ och inte tillåta konsumtion före 18 års ålder.

I say no to drugs på youtube har många bra videos som på ett väldigt enkelt sätt förklarar komplikationer med droger och drogberoende. Det är fakta som var högstadieelev borde ta del av, och även vi föräldrar!

Alkoholprofilen kan du och dina barn se ligger till med er alkoholkonsumtion.

// Marina

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s