Jätteräka?

Posted on Updated on

Jätteräka. Scampi. Tigerräka. Gambas. Tropisk räka.  Det finns många olika bemämningar på denna räka, som tidigare ansetts vara en lyxvara och som senare synts alltmer i vanliga matvaruaffärer, men inget av dess olika namn röjer de fasansfulla konsekvenser som följer av att vi odlar och konsumerar dem. Går det att sätta en ärlig miljömärkning på dem? Svaret är att det inte finns någon miljömärkning ännu som inte har enorm kritik efter sig. Det finns mängder med anledningar till att du inte bör producera och konsumera jätteräkor!

Det finns både vildfångade och odlade tropiska räkor, men bägge är förknippade med miljöproblem.”

Kort och gott – köp inte jätteräkor, oavsett märkning. Istället kan du välja nordhavsräkor, hummer, kungskrabba, burfångad havskräfta eller odlade och handplockade ostron, musslor och pilgrimsmusslor. Titta gärna på filmen nedan. Den säger ganska mycket om problemen med jätteräkor.

Den 16 mars 2013 var det antiscampidagen då Naturskyddsföreningen informerade butiker, restauranger och allmänheten om varför man ska skippa jätteräkan och det gav positiva resultat. Allt fler bojkottar det! Ändå kan man fortfarande hitta jätteräkan till exempel i recept, i tv-program, när man köper sushi , i frysdisken i mataffärer och när man äter på restaurang.

Nu sprids rykten om en svensk miljövänlig jätteräka, som bland annat omtalats i DN. Projektet har stor potential som förhoppningsvis inte kommer leda till klimatproblem eller utfiskning. KRAV bekräftar till Two Green Spirits att de samarbetar med Vegafish, men att det ännu inte finns någon certifiering (9 september 2015). Även Findus är med på ett hörn för att frysa in och distribuera denna miljövänliga och etiska jätteräka (Marianne Nilsson, Findus).

Förutom att låta bli att äta jätteräkan som finns på marknaden nu kan du hjälpa Naturskyddsföreningen i deras arbete genom att bli medlem, månadsgivare eller bidra med ett engångsbelopp. Du kan också bli WWF vän eller om du är lite yngre eller har barn bli medlem i Panda Planet!

Ta dig gärna tid att läsa igenom WWFs Fiskguide. Guiden visar dig vilka fiskar och skaldjur som är okej att konsumera och vilka som inte är det. Alltfler fiskar blir rödlistade, det vill säga att det har fiskats så mycket av vissa arter att de riskerar att försvinna totalt. Så var noga med att välja någon av märkningarna KRAVMSC eller ASC  när du köper fisk och skaldjur.

// Caroline och Marina

Advertisements

4 thoughts on “Jätteräka?

  Urban Laurin said:
  September 9, 2015 at 8:46 am

  Men vad sägs om den nysa svenska ekologiska jätteräkan`?

  Vad gör andra länder för miljön? « Two Green Spirits said:
  September 29, 2015 at 11:03 am

  […] I Ecuador har regeringen beslutat att naturområden som ägs gemensamt av bybor ska omfattas av ett nationellt naturskydd (2). Det innebär att exploateringen av mangroveskogarna kan förhindras och byar slipper tvångsförflyttas och kan bedriva hållbart fiske istället för att forma om kusten till ohållbara räkodlingar. Det är goda nyheter då kunskapen hos konsumenter om jätteräkan (som också döljs under andra namn så som Scampi. Tigerräka. Gambas. Tropisk räka. Kungsräka.) är begränsad, och många äter det fortfarande på restauranger, ovetandes om vad de stoppar i sig. Är du nyfiken på vad det är som gör att dessa räkodlingar är ohållbara och anses vara en av världens största miljöbovar så kan du läsa mer om det här. […]

  Vår blogg och våra inlägg « Two Green Spirits said:
  December 30, 2017 at 6:38 pm

  […] Jätteräka? […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s