Vad händer på Pennygången?

Posted on Updated on

Samtidigt som Mobilisera Skarpan i Linköping meddelar att de fått avslag på överklagan från Svea Hovrätt börjar det hända saker på Pennygången. Efter en lång tids tystnad från Stena Fastigheter fick de boende igår ett nyhetsbrev, där det meddelades att den kommande renoveringen skjuts upp. Klicka här för tidigare inlägg om Pennygången.

De erkänner att de inte lyckats bra med att hitta en lösning som passar alla boende. Detta kan man se som en ursäkt och erkännandet kan man ge dem kredit för. Stena menar att de är öppna för dialog med hyresgästerna och hyresgästföreningen. De vill gemensamt finna en modell för hur arbetet skall se ut. Nätverket Pennygångens Framtid kommer självklart vara med i samtalet. Förhoppningarna är vaga, men det kan ses som ett steg i rätt riktning. En dialog är vad nätverket kämpat för och nu verkar den bli verklighet. Men vad det innebär rent konkret är oklart. Ifall de tre parterna kommer att komma överens återstår att se. Om Stena Fastigheter menar allvar med att omvandla monologen till dialog och seriöst går in för att ta till sig önskemål från de boende så kommer tilliten att öka. Företaget måste vara villigt att kompromissa för att inte fortsätta släpa sitt rykte i smutsen. Nu är det alltså upp till bevis om de menar allvar med ursäkten.1385500_10151924136223739_16721030_n

Renoveringens uppskjutning verkar däremot inte ha något med boendedialogen att göra, utan med de provtagningar som gjorts, vilka visat sig vara sämre än väntat. Tester på Pennygången har visat att träreglar och träpaneler är impregnerade med vad som tros vara KP-Cuprinol, ett olämpligt träskyddsmedel. Provtagning har gjorts på luftmiljön i sju av lägenheterna.

I Miljömedicinsk bedömning av pentaklorfenolimpregnerat trämaterial i bostäder står det: “Det bedöms inte finnas någon hälsorisk till följd av långtidsexponering för pentaklorfenol eller andra klorfenoler via inomhusluften i bostäderna på Pennygången. Beräknat intag ligger långt under det tolerabla intaget. Det finns inte heller någon akut hälsorisk vid så låga halter.”

Det är inte konstigt att en byggnad från början av 1960-talet är fullproppad med kemikalier, med tanke på den tidens okunskap om ämnens hälso- och miljöeffekter. Att Stena Fastigheter nu tar hänsyn till detta är jättebra och det betyder förhoppningsvis att de även kommer göra Pennygången kemikaliefri. SVANEN erbjuder nu en ny kategori: Svanenmärkt tillbyggnad, ett tåg som Stena borde hoppa på.

” Svanenmärkt tillbyggnad är smart för såväl miljö och hälsa som för plånboken och vi ser ett stort intresse för att använda Svanen i upprustningen av miljonprogrammet. När fastighetsägaren ska totalrenovera ett äldre hus, kan en tillbyggnad delfinansiera detta ofta mycket kostsamma projekt, då de nya lägenheterna ger intäkter, säger Svante Sterner, projektledare på Svanen.”

Om Pennygången blir märkt med Svanen samtidigt som de hade rimliga hyror, skulle området inte bara ha lägre driftskostnader, utan också stå för attraktivt och modernt boende. Frågan är om Stena Fastigheter vågar satsa på miljön och gå i Sandvikenhus’ fotspår, samtidigt som de erbjuder en acceptabel hyra.

/ Marina

Advertisements

2 thoughts on “Vad händer på Pennygången?

  Cecilia said:
  October 21, 2013 at 7:54 am

  Hej Marina
  Vi håller tummarna för att Stena lyssnar på dig och att Pennygången blir Svanenmärkt. Och vad kul att du snappat upp att man nu kan Svanenmärka tillbyggnader. Heja dig!

   Caroline och Marina responded:
   October 21, 2013 at 11:13 am

   Tack för kommentaren! Jag har länge hoppats på miljömärkningar för husbygge och renovering. Tänker alltid på det när jag målar om sommarstugan, använder träolja och liknande. Det är svårt att få upp alla färgflagor från marken och svårt, samt dyrt att hitta miljövänliga alternativ. Därför tror jag på denna sorts modell för hyreshus. Keep on the good work, Svanen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s