Röd Panda eller Kattbjörn

Posted on Updated on

Eftersom vi på Two Green Spirits tycker det är viktigt att barn får komma till tals är dagens inlägg är skrivet av en tolvårig flicka som har stort intresse för djur och natur.

*********************************************************************************

Jag skriver om rödpandan för att dom är utrotningshotade.

Rödpandanlever i bambuskogar i Asien och kallas också liten panda, mindre panda och kattbjörn.
Vilka släktingar som den röda pandan har är omtvistat. Tidigare har flera källor sagt att det är en halvapa, men nu säger även dessa att den tillhör familjen halvbjörnar och är släkt med tvättbjörnar (WWF). Andra säger att den är mer släkt med skunkar och mårdar.
Det finns två arter av rödpanda. Den första heter Ailurus fulgens fulgens och finns i Nepal,  Indien och Bhutan(1). Den andra, Alurus fulgens styani, finns i Burma och Kina.

Dom är ungefär lika stora som en liten hund. Dom kan väga upp till 3-6kg.

Rödpandorna befinner sig oftast nära jättepandan och lever oftast ensamma. Dom lever uppe bland träden där dom äter bambublad, frukt, bär, fåglar och fågelägg.

Den mindre pandan återfinns i bambuskogar på södra Himalayas sluttningar och på Burmas högland. Arten återfinns oftast på höjder mellan 1.500-5.00 meter över havet.”

Deras brunröd, svart, vitaktiga päls använder dom som kamouflage och dom kan hoppa upp till 1,5m.

Dom kommunicerar genom att ljud som att puffa, kvittra, gnälla, skrika och kvittra. Men när dom beter sig aggressivt så morrar dom, fnyser och väser.

Röd pandan är utrotningshotad det finns högst bara 2500 kvar i världen. Dom hotas  på grund av att människorna har dom som husdjur och att vi röjer skogarna dom lever i för att göra plats åt jordbruk.

Människans utbredning i den röda pandans normal livsmiljö är det största hotet i det vilda, även om också större rovdjur som mård och snöleopard är naturliga fiender. När bambuskogarna huggs bort splittras och fragmenteras områden där arten normalt lever, vilket också skapar barriärer mellan olika områden. Det lider i sin tur till en lokal inavel och de ärftliga sjukdomar som det tyvärr kan föra med sig.

Man arbetar med att födda upp röda pandor för att sen släppa dom i vildmarken. Men det är ovanligt att dom förökar sig i fångenskap.

WWF-Indien har startat projekt i staten Sikkim, där flera skyddade naturområden ligger och där den röda pandan förekommer i flera av dem. Man arbetar med att inventera hur många röda pandor som lever där, utveckla strategier för ett långsiktigt skydd av arten, samt uppfödning och återintroducering av individer i det vilda. En av de två individer som efter uppfödning släpptes ut i Nationalparken Singhalila, har lyckats föröka sig. 

Jag tycker att rödpandorna ska finnas kvar för att dom är söta och alla djur förtjänar att finnas kvar.

// Nathalie

Källor:

1. WWF Eko, nr 3 2012, s.34

Hemsidor: WWF, Nordens Ark, SvD, Borås Zoo.

Advertisements

7 thoughts on “Röd Panda eller Kattbjörn

  En tillbakablick på år 2013 | Two Green Spirits said:
  January 19, 2014 at 12:52 pm

  […] Vi har bland annat berättat om den svenska stammen av myskoxar och den utrotningshotade Röda pandan. Vi talar om beskyddarna av vårt marina djurliv , om björnar i fångenskap i Rumänien och om […]

  Thomas said:
  February 12, 2014 at 9:21 pm

  Nej, kattbjörnen är inte en halvapa. Halvapor är en underordning av primater, och kattbjörnen är inte släkt med primaterna. Den har inga rilktigt nära släktingar; närmast är den släkt med mårdar och vesslor. Trots att den också kallas liten eller röd panda är dess enda likhet med (jätte)pandan att den huvudsakligen livnär sig på bambuskott och skulle få ont i magen av andra, cellulosahaltiga, växtdelar.

   Caroline och Marina responded:
   February 13, 2014 at 3:45 pm

   Tack för kommentaren! Vid tillfället kontrollerade jag alla källor som flickan hade, alla var tillförlitliga bland annat en skrift från WWFs medlemsklubb för barn och ungdom. Jag har nu kontrollerat gamla och nya källor och upptaterat vårt inlägg. Vi är tacksamma för din kommentar så att vi får rätt information. Däremot vill jag gärna att du talar om vart du fått källan ifrån som säger att kattbjörnen är närmast släkt med mårdar och vesslor, för någon sådan information hittar jag enbart på otillförlitliga sidor som wikipedia, vilka vi inte använder som en säker källa.

  […] Röd panda eller kattbjörn […]

  Händelsevis said:
  January 8, 2016 at 8:23 pm

  Åh, mitt favoritdjur från barndomen! Letade i åratal efter en gose- röd panda men hittade aldrig någon.

   Caroline och Marina responded:
   January 10, 2016 at 3:04 pm

   Ja, de är supersöta. Tror jag såg ett på Nordens Ark för många år sedan men inte sedan dess.

  Vår blogg och våra inlägg « Two Green Spirits said:
  December 30, 2017 at 6:37 pm

  […] Röd Panda eller Kattbjörn […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s