Nu skall myskoxen räddas

Posted on Updated on

Myskoxen, på latin kallad Ovibos moschatus, är ett magnifikt urtidsdjur och finns numera åter på svensk mark, närmare bestämt i Härjedalen. I september 1971 passerade en grupp om fem djur – en tjur och två kor med var sin kalv – gränsen mellan Norge och Sverige och stannade kvar här. I mitten av 1980- talet uppgick flocken till drygt ett 30-tal djur. 1984 hände det ovanliga att ett par tvillingkalvar föddes, men myskoxen minskar nu stadigt i antal. Idag är de endast sju stycken i vilt tillstånd.

Myse som föddes 2010 på myskoxcentrum, Källan Myskoxcentrum

Myskoxen beskrivs som samtida med ullhårig noshörning, mammut och sabeltandad tiger. Det är rent otroligt att den lyckats klara sig fram till idag! Det finns teorier om varför myskoxen funnits med så länge, då så många andra djur försvunnit. En av teorierna säger att det kan ha funnits ett isfritt bälte som gick från norra Alaska över till den kanadensiska arkipelagen till Nordgrönland. På så vis kunde de leva bortom jägarnas klor och den senare exploateringen. Men dess långa existens är på väg att få ett slut, om vi inte gör något åt det.

Myskoxen är den sista levande stora urtidsdjuret. Den dog ut i Europa för 3-4000 år sedan. Flera gånger misslyckades man med att återinplantera den i norden, bl a hämtades djur från Grönland.

Anledningarna till att myskoxen minskar i antal i Härjedalen tros vara betesbrist, störningar och inavel. Inaveln beror på att myskoxarna i Härjedalen, precis som de i Dovrefjäll i Norge, härstammar från de elva myskoxar som hämtades från Grönland på 40-talet. “De myskoxar som lever i Dovre och i Härjedalen är så nära släkt med varandra, att de genetiskt närmast kan betraktas som helsyskon.

Varje förlorad art i ett ekosystem leder till en utarmning av systemet.” Eftersom myskoxen tidigare varit försvunnen från Skandinavien i minst 40000 år är det svårt att veta i vilken utsträckning det skulle skada ekosystemet i Sverige.

Att ekosystem förändras är inget nytt. Alla växt- och djurarter drabbas på något vis. Klimatförändringar och människans verksamhet på klotet är några av orsakerna. Djur och växter måste anpassa sig . En del dör ut, andra klarar omställningen. Myskoxen är ett arktiskt djur och har klarat sig hittills. En framtid finns i vår fjällmiljö om klimatet inte blir alltför varmt. ”

Men nu görs stora ansatser till att rädda myskoxen. Naturskyddsföreningen är en av intressenterna. Föreningen har samlat in mycket pengar till åtgärder som staten inte ansett sig ha råd med, bland annat helikopterinventeringar. Man har också producerat en utställning som gått runt till olika djurparker.

Källa: Myskoxcentrum

Här kan du se på filmer om myskoxarna och här kan du läsa mer om de sju myskoxarna i Sverige.

Du kan också vara med och hjälpa myskoxarna genom att sätta in ett bidrag till Naturskyddsföreningens myskoxkonto: PG 4408001-8. 

// Marina och Caroline

Du har väl inte missat att TwoGreenSpirits finns på både Twitter (@TwoGreenSpirits) och Instagram (http://instagram.com/twogreenspirits#)! Besök oss och kommentera gärna!

Advertisements

One thought on “Nu skall myskoxen räddas

    En tillbakablick på år 2013 | Two Green Spirits said:
    January 19, 2014 at 12:52 pm

    […] rättigheter. För oss är de lika viktiga som människor. Vi har bland annat berättat om den svenska stammen av myskoxar och den utrotningshotade Röda pandan. Vi talar om beskyddarna av vårt marina djurliv , om […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s