Glada nyheter från WWF!

Posted on

Tidigare har man trott att den skogslevande noshörningen på Borneo varit utdöd, eftersom den inte setts till på decennier. Anledningen till den kraftiga minskningen av noshörningar är att skogen har skövlats och att tjuvjakten varit utbredd. Men för ungefär ett år sen fann man spår i Kutai Barat-området i Kalimanta och därefter har WWf tillsammans med lokala myndigheter försökt spåra den eventuella noshörningen och satt upp videokamerafällor för att få bevis för att djuret inte är utdött. I augusti detta år lyckades man äntligen fånga flera olika noshörningar på film! Detta är positivt inte bara för arten, utan också för att det nu finns ett tungt argument för att inte avverka regnskogen eller konvertera skogen till plantage.

“I början skrattade folk åt oss när vi trodde att vi hittat noshörningsfotspår, ingen trodde på allvar att Kalimantan kunde ha några noshörningar kvar. Områdena här ansågs av många som ganska ointressanta för naturvård så det känns ju fantastiskt roligt att nu kunna motbevisa dem. Det här visar hur extremt viktigt det är att ha kvar stora orörda skogsområden, säger Olle Forshed, regnskogsexpert på WWF.”

WWF och de lokala myndigheterna försöker nu kartlägga området och förekomsten av noshörning för att kunna skydda djuret, och det pågår även patrullering av området för att inte tjuvjägarna ska våga sig fram. Det diskuterades att man kanske inte borde berätta om upptäckten, i risk för att tjuvjägarna ska ge sig på de få noshörningar som finns kvar. Men tillslut kom man fram till att det är viktigt att omvärlden får veta så att de har argument för att skydda regnskogen och dess arter.

Titta gärna på filmen med noshörningarna:

/ Caroline

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s