Pennydagen 2013

Posted on Updated on

Den 31 augusti var det dags för Pennydagen 2013. Fint väder och fina människor som engagerade sig utan att få betalt skapade ännu en gång en lyckad tillställning.

imagePennydagen är en dag full med festligheter på Pennygången i Göteborg och arrangeras av nätverket Pennygångens Framtid som uppkommit tack vare striderna mellan de boende och Stena Fastigheter om en kommande renovering.

Den lokala hyresgästföreningen var också med och sponsrade denna festliga dag av grannsämja. Några glada människor från den lokala föreningen kämpade vid grillen och bjöd på korv, och grannarna samlades med bekanta för att glömma alla konflikter med hyresvärden och ha trevligt tillsammans.
Two Green Spirits var naturligtvis imagedär och sponsrade med gatukritor till barnen och bidrog med kakor till Café Andra Bullar. Vi befann oss även på loppisen där vi både sålde billiga prylar och skänkte bort bland annat barnkläder.image

Konstnären Fredrik Fabó hade utställning av sina tavlor, samtliga målade mot en dörr på Pennygången. Tillsammans med utställningen fanns en text kallad “Vad är hemma?”, författad av Fabó själv, ord vi kände var värda att publiceras i detta inlägg:

“När vi nu lever i ett samhälle där “rörlighet på bostadsmarknaden” ses som något mycket positivt, vill jag belysa och ta upp frågan om vad “hemma” egentligen är eller kommer att vara. Om vi utgår från att vi fortsätter i en riktning där folk kommer att flytta många gånger under sitt liv och inte alls befästa sig fysiskt på samma sätt som man gjort under tidigare decennier, kommer då “hemma” att bli ett ord för var man känner sig hemma oavsett den fysiska platsen? Kommer t.ex. det nya “hemma” vara vid datorn kring och i sociala medier där man har kontakt med sina vänner dagligen livet igenom,  eller kanske i den fysiska gemenskapen med vänner på platser som man gjort till sina? Kommer platsen  och knytpunkten där man träffas och känner sig trygg, bli det nya ”hemma”? Har man genom denna rörlighet flera utspridda ställen där man har en del av sitt ”hemma” t.ex. ”sin” badplats kanske ligger vid huset man hade under småbarnsåren, favoritcaféet finns i staden där man utbildade sig eller, -jag älskar att cykla på grusvägen, men den ligger vid vårt förra sommarställe..
Punkter utspridda på en större karta, mot det tidigare ”hemma”, med en plats, ett närområde, som bestod livet igenom. Vad gör denna utspriddhet med oss? En fråga som automatiskt uppkom när jag började arbeta med detta ämne är ju hur självvald denna vilja för rörlighet egentligen är. Många ekonomer har ju länge hävdat att den viktigaste effekten för konsumtion är just ”rörelse” och rörlighet. Och ifall vi då strävar efter ett mer hållbart samhälle med en balanserad konsumtions nivå känns ju budskapet att öka bostadskonsumtionen i Sverige genom att försöka stimulera rörlighet ganska kontraproduktivt. Men vilka tjänar egentligen på det här? Är det individens frihet som stödjs eller är det individens frihet som stjälps.”

Fredrik Fabó DSC_1410 DSC_1412 DSC_1413Fabó arrangerade även plank där barnen fick skapa konst tillsammans, genom att måla sitt boende. Utställningen och väggmålningen blev en synnerligen lyckad kombination. Vi på Two Green Spirit anser att konst och kultur är viktigt i barns liv. Detta var ett roligt sätt att ta med sig konst till barnen och låta dem vara med och skapa utan att det behövde kosta dem massa pengar.

image

image

imageimage

Under dagen fanns även Vanja Burden som målade snabbporträtt. Hon stod även för stjärnvinsten i konstlotteriet. Och på en familjedag som Pennydagen var ju ansiktsmålning ett måste!

image

image

En dansgrupp skapade härlig karnevalstämning. En perfekt uppvärmning för barnens pennylopp, där alla barnen fick var sitt diplom.
imageimageimageDSC_1366

imagePennydagen avslutades med sång och gitarr som Robin Hayes stod för. Det skapade en härlig stämning för de gäster som slagit sig ner för en sista fika på café Andra Bullar.image

Men flera av oss fortsatte att umgås långt in på kvällen. Vi njöt av grillning, pizza och allsång till gitarr. När mörkret började lägga sig tändes lyktor och barn satt och myste i föräldrarnas knän. Med den gemenskap som fanns grannarna emellan är det inte svårt att förstå varför de kämpar för att alla skall kunna bo kvar.image

För visst diskuterades det allvarligheter under dagen. Konflikten mellan hyresgästerna och Stena upprör fortfarande de boende och väntan på beslutet om renoveringen får ske oroar dem.

Boende intervjuades till podcasten Pennypodden som Mattias Axelsson och Daniel Carlenfors driver. Pennypodden handlar om Pennygången, renoveringar och bostadspolitik. De berättar bland annat om sin vistelse i Almedalsveckan, där de diskuterade Pennygången, bostadsfrågor och liknande med såväl politiker som Stena Fastigheter.

Medlemmarna i Pennygångens Framtid kämpar på med föreläsningar, podcasts och att försöka få politiker att förstå att det är hyresgästerna som behöver dem, inte stora företag. Läs gärna våra tidigare inlägg om Pennygången, där man kan läsa om hela konflikten, om manifestationerna och så vidare.

imagePå plats fanns även Vänsterpartiet med vilka man kunde diskutera bostadspolitik och även lokala frågor.

Hur det slutar för Pennygången är ännu oklart, även om en gentrifiering verkar trolig. Men lite positiva nyheter finns ändå. Hyresgästföreningens lokala avdelning Valvteglet beslutade att inför familjedagen i juni avbryta samarbetet med Stena Fastigheter och sponsrade denna dag själva. I ett pressmeddelande från Valvteglet tog föreningen klart avstånd från Stena vid detta tillfälle eftersom hyresvärden för närvarande är i konflikt med sina hyresgäster. När nyheten kom ut spreds lättnad och glädje bland de boende, och hade roligt på familjedagen utan Stena på plats. Vi på Two Green Spirits tycker att det var ett rättvist beslut. Hyresgästföreningen behöver sätta ner foten när de stora pamparna trampar på sina hyresgäster. Ett sådant agerande från föreningen ökar hoppet om en dialog med Stena.

/ Marina

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s