I en djungel av miljömärkningar – Del 2: Palmoljan och regnskogen

Posted on Updated on

Mother & baby Orang-utan, Borneo © WWF CanonAtt regnskogar skövlas är ett känt problem sedan många år tillbaka, ändå fortsätter vi förstöra våra tropiska skogar för att vi skall få vårt kaffe, te, kakao, soja och andra produkter. Under de senaste 100 åren har mer än hälften av den tropiska regnskogen försvunnit. Skogen som tidigare sträckte ut sig som ett brett bälte runt ekvatorn är nu framför allt koncentrerad till tre kärnområden. Det största utgörs av regnskogen i Syd- och Mellanamerika. Det näst största finns i Centralafrika – det s k Kongobäckenet – och det tredje området finns inom den indo-malaysiska regionen i Sydostasien.

Ett stort problem som är ganska dolt för oss svenskar men som uppmärksammas allt mer i Sverige är konsekvenserna av storskaliga palmoljeodlingarna. Enbart vi svenskar importerar ca 44 000 ton palmolja varje år, vilket bridrar till att utplåna våra regnskogar: våra mest artrika områden. Palmoljan finns i produkter som margarin, chips, popcorn och smink och gömmer sig ofta bakom andra benämningar så som vegetabilisk olja. För den som vill fördjupa sig om palmoljan finns vårt tidigare inlägg om hur orangutangen hotas av palmoljeindustrin, samt mycket bra material från WWFNaturskyddsföreningen och Greenpeace.

Lush, Weleda, The Body Shop,  Yves Rocher, ICA och Coop har börjat visa ansvar i frågan om hållbar palmolja, vilket vi så klart tycker är viktigt eftersom det underlättar för konsumenter att slippa kontrollera ingredienser och vi hoppas de lyckas med sina mål och att fler återförsäljare följer deras exampel. Här kan ni hitta företag granskade av Råd och Rön .

RSPO och Rainforest Alliance är två märkningar som arbetar för en hållbar odling av palmoljan, men även Bra Miljöval ställer stora krav på palmoljeindustrin.

rspo_article

RSPO vill främja produktionen, inköpen, finansieringen och användningen av en hållbar palmolja. Deras mål är en global, trovärdig standard för hela försörjningskedjan, att ha kontroll på den hållbara palmoljans ekonomiska, miljömässiga och sociala påverkan, samt att få intressenter, inklusive konsumenter och regeringar, engagerade. RSPO har fått kritik för att deras krav inte är tillräckligt hårda. En ekologisk och rättvisemärkt odling är önskvärt, men där är de inte idag. Bolag märkta med RSPO har anklagats ett flertal gånger rapporterats bedriva ohållbar regnskogsskövling, och reglerna verkar på tok för slappa. Dokumentären The silence of pandas kritiserade WWF, grundaren till RSPO, men WWF menar att dokumentären bygde på felaktiga påståenden och dålig journalistik. Trots kritiken är denna märkning kanske början på något bra, eftersom det behövs mer kontroll på palmoljeindustrin. Däremot borde kriterierna för att bli certifierad höjas, så att kemikalier inte används och att regnskogen inte får missbrukas.

Firmenich-commercialise-Rainforest-Alliance-certified-vanilla copy

Rainforest Alliance kämpar för att bevara den biologiska mångfalden och förbättra liv genom hållbara standarder inom skogsbruk, jordbruk och kol/klimat. Certifieringen ska skapa ekologiska, ekonomiska och sociala fördelar.

Rainforest Alliance har fått kritik för att de tillåter kemikalier i odlingen. Naturskyddsföreningen menar att:

Rainforest Alliance är inte en ekologisk märkning, märkningen betyder att produkterna är producerade enligt god jordbruksed inom konventionell odling. Rainforest Alliance är snäppet bättre än konventionell odling. Man skall dock vara medveten om att god jordbrukssed inom konventionell odling kan innebära stora mängder kemiska bekämpningsmedel

På märkningens hemsida bekräftas användningen av kemikalier: Rainforest Alliance-certifierade odlingar har tillåtelse att använda vissa kemikalier, men bara enligt strikta metoder som utformats för att skydda människor, djurliv och ekosystem.

Att använda kemikalier är aldrig rätt, däremot måste man inse att det inte är helt lätt att sluta med besprutningarna. Vi ser dock att kemikalierna fasas ut eller, om möjligt, att de tas bort så fort det går. Det är inte omöjligt att producera helt ekologisk palmolja och först då, känner vi, att man förtjänar en märkning.

Om palmolja används som råvara vid tensidtillverkningen ställer Bra Miljöval som krav att tillverkaren (eller dennes leverantör av palmolja) är medlem i RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil).” (Bra Miljöval)

Företaget AmanPrana sägs vara först med att sälja ekologisk och etisk röd palmolja. De stödjer inte bara mänskliga rättigheter, utan kämpar även mot överfiske. De stödjer också organisationen Proaves som arbetar för mångfalden, med ett fokus på utrotningshotade fåglar och Word Land Trust som kämpar för att bevara regnskogen. Återförsäljare av denna går att hitta på Nyforms hemsida.

Ett boktips att ta med sig på semestern:

Vår tid på jorden : välfärd inom planetens hållbara gränser av
Mattias Klum och Johan Rockström

Lite goda nyheter:

En god nyhet är att världens största köttproducent, det brasilianska företaget JBS, har efter påtryckningar från Greenpeace lovat att med tydliga tidsfrister arbeta mot en fortsatt avskogning i Amazonas(1).

2012 meddelade WWF att de energisnåla spisar som organisationen försåg lokalbefolkningen i Virunga med, har räddat 3 200 hektar regnskog från avverkning(2). 3/4 av hushållen använder en förbättrad modell som använder hälften så mycket kol.

Under 2011 hölls en kampanj för att rädda urskogar i Rumänien med ovärderliga naturvärden(2). Denna kampanj genererade mer än 2000 tidningsartiklar och 100 000 underskrifter i landet. Resultatet blev ett ministerbeslut för att skydda livsmiljöer för 13000 arter i Rumäniens urskogar.

Vi tycker att det är enormt viktigt att problemen med palmoljeindustrin uppmärksammas och är glada över att fler företag börjar ta hänsyn till effekterna på inte bara mångfalden och klimatpåverkan, men också tänker på hälsan hos konsumenter och de som arbetar på plantagen. Däremot finns det brister i de märkningar som garanterar en hållbar odling, både när det kommer till avverkningen och kemikalier.

Dock finns det etiska problemet med att avstå helt från att använda palmolja, eftersom många människors arbeten är i fara. Att avstå från omärkt palmolja är något vi rekommenderar starkt, men när det kommer till märkningar så är vi lite splittrade. Helt klart behöver skövlingen få ett slut, och märkningarna är trots allt en början även om reglerna bör skärpas. Dessutom vill vi nämna att det faktiskt finns ekologisk palmolja i många produkter, som inte är märkt med RSPO eller Rainforest Alliance. De garanterar dock inte att oljan kommer från en hållbar odling. Så var uppmärksam på vad ni köper och vilka mängder ni köper.

Tveka inte heller att maila tillverkaren frågor om vilka riktlinjer de följer eller/och be dem skriva ut palmolja i innehållsförteckningen och börja med palmolja som är hållbar. I slutändan är det konsumenterna som bestämmer vilka produkter som skall finnas kvar på marknaden, så ju mindre ocertifierad palmolja vi köper och ju mer vi protesterar, desto fortare kan vi rädda våran regnskog och mångfalden som är beroende av den!

// Marina och Caroline

Källor:

1. Action, Greenpeace medlemstidning, våren 2013.

2. Verksamheten 2012, WWF.

Advertisements

3 thoughts on “I en djungel av miljömärkningar – Del 2: Palmoljan och regnskogen

    […] gärna våra tidigare delar i serien: om mat och kemikalier, palmolja och regnskog, samt om Skogen och […]

    Ljusens miljö- och hälsopåverkan | Two Green Spirits said:
    November 18, 2014 at 4:32 pm

    […] är certifierad med Svanen  eller RSPO eftersom den är en av bovarna till regnskogsskövlingen, som vi tidigare skrivit om. Svanenmärkta ljus finns  från Delsbo Candle och Baltic […]

    […] bara nyttigare och godare, utan bättre för miljö och klimat. Färdiga oljor är ofta gjorda på palmoljan som ofta bidrar till avverkning av regnskog, fördrivning av urfolk och utrotning av […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s