Pennygången Framtids har inte gett upp

Posted on Updated on

Det har gått drygt ett år sedan breven från Stena Fastigheter om renovering och ockerhyror damp ner i brevlådorna på Pennygången i Göteborg. Fortfarande har överklagan från de hyresgäster som vägrat godkänna renoveringen inte fått ett beslut. Många hyresgäster har redan tvingats flytta eftersom de inte kunnat betala de enorma hyreshöjningarna på över 60 %. Men nätverket Pennygångens framtid, som består av boende på Pennygången, har som många av er redan vet tagit upp kampen mot Stena Fastigheter. Läs gamla inlägg om kampen på Pennygången här om du vill ha mer information om situationen. Stena beräknar att renoveringen kan börja först efter sommaren, vilket innebär att fastighetsägarens planer nu är förskjutna med ett år. Trots att Stena vägrar ha en dialog med hyresgästerna, har nätverket inte gett upp. När liknande renoveringar och chockhöjningar under året har uppstått på fler ställen i landet har nätverket till och med fått mer vatten på sin kvarn och de vill inte bara hjälpa hyresgästerna i sitt område, utan även andra i samma situation. På första maj manifesterade de för hyresgästernas rättigheter för att få inte bara media att öppna ögonen, utan även politikerna och på deras hemsida går att läsa lite om vilka rättigheter man egentligen har. Under första halvan av året har nätverket även spelat in podcast om Pennygången, renoveringar och bostadspolitik, samt haft föreläsningar i Malmö och Stockholm om Pennygången, segregation och gentrifiering för att sprida kunskap. Alla som är intresserade kan kontakta dem och be någon i nätverket komma och föreläsa.

960104_10151494705133429_1437765746_nMen på Pennygången är det inte bara tråkiga saker som händer. Nätverket har till exempel, som nämnt i tidigare blogginlägg, startat det icke vinstdrivande kaféet Andra Bullar i samarbete med Hyresgästföreningen. Deras start den 7 april var en succé och de har under maj haft stor framgång med sina sopponsdagar, där det (oftast) bjudits på vegetariska och veganska soppor, och så naturligtvis en kopp kaffe och en liten bulle eller kaka på maten. Nyheten om nätverkets kafé nådde även Tidningen Väster som var på plats under en av sopponsdagarna. Tanken med Andra Bullar, som drivs ideellt av ett gäng frivilliga, var inte att gå med vinst, utan att alla skulle kunna ha råd att vara med, ha lite trevligt och äta sig mätta. Flera gäster lade dock till en extra slant som en donation till nätverket, för att de skall kunna arrangera fler aktiviteter. Grannarna samlades för att kunna ha trevligt tillsammans och slappna av efter en stressig dag, medan barnen kunde umgås med både gamla och nyfunna vänner i en lekhörna. Vid ett tillfälle kom även en grupp arkitekter och hade möte på kaféet, vilket var härliga nyheter och jag hoppas de fann mycket inspiration. Kaféet har nu tagit sommarledigt, dock verkar de komma tillbaka i höst och det kan till och med hända att de dyker upp någon gång under sommaren också, eftersom de ansvariga har mycket engagemang och vilja.

En annan trevlig sak är att Pennydagen håller på att arrangeras för andra året i rad, efter en succé förra sommaren. Pennydagen 2013 kommer att äga rum lördagen den 31 augusti på Pennygången. Förra året bjöds Pennygångens Framtid, i samarbete med hyresgästföreningen,på en dag med bland annat hoppborg, ansiktsmålning, mat, fika, loppis, pennyloppet för barn, stadsvandring och livemusik. I år hoppas de på en favorit i repris, fast förhoppningarna är högre än någonsin.

Stadsvandringen på Pennygången på Pennydagen 2012:

Kvällen avslutades med livemusik från bland annat En Svensk Tiger:

källa:Adlibris

Under våren gavs boken “Stad i rörelse : Stadsomvandlingen och striderna om Haga och Christiania” ut.  Författaren Håkan Thörn är professor i sociologi vid Göteborgs Universitet, och boende på Pennygången och boken handlar om:
“[…] striderna kring Christiania och Haga, som engagerar Slumstormare och Husnallar, punkare och hippies, arkitekter och byråkrater, ockupanter och pensionärer. Strider som ytterst handlar om ett större skifte i styrningen av staden, som leds av politiska och ekonomiska intressen.[…] ” (Källa: baksidan av boken.)

I epilogen tar författaren upp situationen på Pennygången och Pennygångens Framtid. I boken på sidan 407 skriver Thörn:
Min familj hör till den minoritet som har råd, men likväl var det självklart att sluta upp i den mobilisering mot hyreshöjningarna som under våren innebar möten i en fullsatt skolmatsal i området och cirka 1000 medlemmar på den Facebook-sida som startats av Nätverket Pennygångens framtid.

Sid 408
Sid 408

Dessa ord var de första jag läste när jag fick en kopia av författaren. Det var dessa ord som fick mig att vilja läsa hela boken, eftersom  jag blev nyfiken på begreppet ‘stadsomvandling’ och att det var ord som visade att ingen går oberörd ur en sådan situation som i fallet på Pennygången. Människor som behöver flytta rycks upp ur sina liv och de som har råd att bo kvar blir av med sina vänner och grannar. Och för mig, känns det underbart att se människor visa solidaritet. Det finns det mycket av på Pennygången. Trots alla tårar och all ilska, finns det en kämparglädje och en empati som det inte verkar finnas något slut på. Vägen har varit lång, och vägen till målet är möjligen ännu längre, men de som kämpar finns kvar med nätverket i spetsen. De står fast för vad de tror på och mycket energi och engagemang finns kvar. Något säger mig, att ju mer motstånd de får, ju mer tänds kämparglöden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s