Manifestationen – en uppmaning till politikerna

Posted on Updated on

Jag blev glatt överraskad när jag upptäckte hur många människor som var ute i centrala Göteborg för att delta i första majtåg och manifestationer. Enligt tidskriften Göteborgs Fria ökar deltagandet i demonstrationer i Göteborg. Demonstrerande och engagerade människor är något jag tycker vi har för få av här i landet, så det var för mig glada nyheter.
944441_10151578003558739_841050178_nSjälv anslöt jag mig till den skara av mer eller mindre 60 personer som samlats på Drottningtorget i Göteborg för att tillsammans med nätverken Pennygångens Framtid och Rätten att bo kvar (Göteborg) manifestera för hyresgästernas rättigheter. Framför allt var det boende på Pennygången och deras vänner som kommit för att visa sitt stöd, då främst till de grannar som redan har tvingats flytta mot sin vilja och de som snart är på väg att behöva lämna sina hem. Men där fanns även andra människor som hört talas om manifestationen, samt några förbigående  som stannade nyfiket och lyssnade en stund och tog emot flygblad.
DSC_0306
Manifestationen hade inte bara uppmärksammats av Göteborgs Fria, utan även av en dokumentärfilmare som gick runt och filmade och intervjuade arrangörerna, talarna och åskådarna.
En av tankarna med manifestationen var att visa politiker att de behöver stärka hyresgästernas rättigheter. De förespråkade också en dialog mellan hyresgäster och fastighetsägare, rimliga hyror och att alla skall kunna ha råd att bo kvar. Några politiker ställde sig aldrig på talarpallen, även om partierna blivit inbjudna, men jag kunde skymta en bekant lokal politiker som stannade en stund och förhoppningsvis tog med sig budskapet till nästa möte. Nätverkens budskap är viktiga för hur det kommer se ut framöver, och hur hyresvärdar får bete sig, så jag hoppas det kommer snart till debatt i samtliga partier.

MDSC_0291anifestationen är ett bevis på att nätverken inte har dött ut, snarare tvärt om. De beger sig från det lokala till att ta upp frågan på nationell nivå. Det fanns många åsikter att ta del av och förutom de tre talare som stod på agendan, kom flera upp och spontant sa några ord. Trots att alla inte var vana talare var DSC_0303budskapet klart och talen väldigt rörande och inspirerande. Kämpar andan var på topp!

Det som berörde mig mest var de två barn som vågade sig upp och beskriva sin verklighet. En flicka hade en dikt som beskrev hur hennes hem skulle renoveras och om hur det kan bli för hyresgäster om vinsten får styra. En pojke talade om hur hans vänner hade tvingats flytta fast de ville bo kvar i sina hem och kunna leka tillsammans med sina kompisar. DSC_0296Orden från de båda barnen var rörande, det var ord som skar genom hjärtat och många blev tårögda. Jag önskade att samtliga fastighetsägare och politiker kunde varit där och lyssnat på dessa fantastiska barn, då hade vi kanske haft en mänskligare bostadsmarknad.

DSC_0312Det både nätverken och de talande ville få fram var också att bostäder borde vara en mänsklig rättighet, men det är i dag på tok för många som är utan hem. Vi har som bekant en stor bostadsbrist, men vi har också många människor som inte har råd att bo kvar i sina hem när fastighetsägarna bestämmer sig för att höja hyrorna till orimliga nivåer. Vi har människor som inte, av olika anledningar, kan få en annan lägenhet och konsekvensen kan bli att dessa människor, även hela familjer, tvingas flyttas runt när renoveringen kommer till deras område.

DSC_0286Flera jag argumenterat med tycker att när renoveringen kommer får man byta ner sig till en mindre lägenhet eller skaffa inneboende om de inte har råd med hyran och vill bo kvar. Kanske är det så vissa politiker tänker, eller kanske bara de som har gott ställt. Då undrar jag om det är meningen att till exempel en familj på fem personer skall bo i en trea, och vart skall den stackaren som inte kommer ha råd att bo i en etta ta vägen. Jag undrar också om det är meningen att de skall skaffa inneboende när de knappt får plats själva i de trånga lägenheterna? De som argumenterar på detta sättet brukar säga att de inte DSC_0288själva skulle vilja dela lägenhet med någon och att de inte vill bo så trångt att de har sängar även i vardagsrummet. Själv skulle jag gladeligen ha en inneboende, det har jag haft förut, men vart denne skulle få plats eller om denne skulle stå ut med att inte ha en privat yta är en annan sak.

DSC_0300Enligt mig så måste man lösa problemet med nedgångna fastigheter på ett sätt som inte drabbar hyresgästerna så hårt som det gör nu. Människor som har lägenhet skall inte behöva lämna dessa, för att hyresvärden år efter de flyttat in bestämmer sig för att höja hyrorna så mycket att de inte har råd att bo kvar. Det är ett problem för hela landet och behöver lösas av politiker, nu och inte senare.
Tänkte avsluta med att dela ut  ett klipp jag fann, videon är oerhört inspirerande och talar om hur många hyresgäster runt om i landet känner just nu.

Advertisements

One thought on “Manifestationen – en uppmaning till politikerna

    En tillbakablick på år 2013 | Two Green Spirits said:
    January 19, 2014 at 12:52 pm

    […] inlägg med flest likes var dock “Manitestationen – en vädjan till politikerna” där vi berättar om hur boende från Pennygången mfl. i Göteborg på den första maj […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s