Manifestation för Arktis

Posted on Updated on

Greenpeace-isbjörnen! Foto: © Marina Dubois
Greenpeace-isbjörnen!

Lördagen den 20 april hölls manifestationer över hela världen i syfte att uppmana det Arktiska rådet att rädda Arktis undan oljeborrning, industriellt fiske och annan exploatering som skulle skada djuren och naturen där något oerhört. 35 länder med 280 städer deltog i manifestationen. Vi (Marina och Caroline) var på plats i Göteborg. Det var en fantastiskt rolig manifestation, med dans och massor av glada aktivister. Himlen var klarblå och solen skapade mysiga vårkänslor. Tillsammans med över 200 andra människor skapade vi en så kallad “human banner” eller mänsklig banderoll i form av ett hjärta, vilket tusentals människor på andra ställen i Sverige och världen också gjorde, och dessa fotograferades. Dessa foton ska skickas in till Arktiska rådet, för att visa beslutsfattarna hur många vi är som protesterar mot en exploatering av Arktis.

Manifestationen i Göteborg startade på Gustav Adolfs torg och sedan gick vi tillsammans upp till Götaplatsen i takt till trummorna längs fram i tåget. Talare var Stellan Tengroth, som skrivit “Tillväxt till döds”, och Patrik Eriksson som är nordisk kampanjchef för Greenpeace. Ännu en talare var Karen Davis, volontär och aktivist, som med sin strålande personlighet försökte peppa deltagarna och människor som tittade på.

Lisebergskaninerna hakade på! Foto: © Caroline
Lisebergskaninerna hakade på!

Hanna Annerblom och Cajsa Ingolf upprädde med låten “Heartbeats” och sedan startades ett litet party där DJ E-1000 stod för musiken. Till och med Liserbergskaninerna var med!

Ja, dagen var fantastisk på många sätt och vis. Men vi får inte glömma den viktiga anledningen till att vi var där: att rädda Arktis. Greenpreace beskriver Arktis som världens kylskåp, vars is reflekterar mycket av solens strålar vilket gör att jordens temperatur hålls nere och vädret hålls stabilt. På grund av människans användning av fossila bränslen har den arktiska isen börjat smälta, bara de senaste 30 åren har tre fjärdedelar av havsisen försvunnit! En exploatering av Arktis skulle inte bara påverka djuren och miljön just där, utan hela världen. Det är dags för en förändring nu, vi måste göra oss fria från fossila bränslen! Den olja som Shell och andra oljegiganter är ute efter kommer bara räcka tre år, så varför inte ta ett stort kliv bort från fossila bränslen NU istället för att förstöra Arktis först? Oljan är inte värt det.

Här kan du skriva till Shell och be dem ta sitt förnuft till fånga. Tillsammans kan vi rädda Arktis!

// Marina och Caroline

Sweden 10

Foto: © Greenpeace, I Love Arctic (från Flickr)

Advertisements

One thought on “Manifestation för Arktis

    Manifestation för Arktis | Senapify said:
    April 28, 2013 at 4:58 pm

    […] I lördags var Marina och jag på en manifestation med Greenpeace för att protestera mot en exploation av Arktis. Tillsammans med över 200 andra aktivister i Göteborg formade vi ett mänskligt hjärta som ska skickas upp till Arktiska rådet. Mer om detta kan du läsa på vår blogg Two Green Spirits! […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s