Kafé Andra Bullar och 1 Majmanifestation

Posted on Updated on

Som jag tidigare bloggat om är det ett stort problem nu när miljonprogrammet behöver rustas upp, både av miljöskäl och för att husen är mycket nedgångna, samt att fastighetsägare nu passar på att renovera mer än nödvändigt på grund av vinstmaximering med enorma hyreshöjningar som följd. Men det finns bra exempel där fastighetsägarna varit i samråd med de boende bland annat på Järvafältet, Husby och Näverlursgatan, Göteborg. Läs gärna artikeln “Renoveringsdags för husen på Näverlursgatan” i Tidningen Väster och lyssna på radioinslaget “Hur stor makt har hyresgästerna?” från Sveriges Radio för mer information om hur det har gått till i dessa fall, eller titta tillbaka på historien om miljonprogrammet. Det finns många hyresgäster som inte ger sig, lyssna på radioprogrammet Tendens med en boende från Pennygången och om hur de i Botkyrka vill sälja miljonprogramsområde och fått stora reaktioner.

DSC_0009
Skarpan, Linköping

Att bråka lönar sig uppenbarligen, så det finns hopp för de som nu gör uppror, till exempel det uppmärksammade fallet på Pennygången, Göteborg och på Skarpan, Linköping.  Där ger inte de lokala partioberoende nätverken Pennygångens Framtid och Mobilisera Skarpan upp sin kamp mot hyresvärdarna.

Idag fick också de boende på första berörda gården handlingar från Hyresnämnden, alltså de som inte sänt in hyresgästintygen till Riksbyggen. Det står angivet att ett yttrande ska lämnas in till Hyresnämnden den 12 april, alltså en vecka handlar det om nu. Jag ringde och frågade om saken och man ska ha 14 dagar på sig. Det är bara att be om uppskov, en förlängning av tiden för yttrandet, de lovade att vara generösa. Det finns heller inget sammanträde med Riksbyggen inplanerat ännu. Centrala Hyresgästföreningen har lovat att en jurist ska sitta med vid de här mötena.” skriver Mobilisera Skarpan på sin blogg den 4 april.

På Pennygången har inspirationen, kanske med vårvärmens ankomst, börjat spira igen. Hyresgästerna har kämpat hårt i ett år och kommit över vad som många beskriver som en “chockeringsfas” efter förslaget om renovering kommit in och många insett att de måste flytta då de inte har råd med de hyreshöjningar som kommer att ske. Renoveringar har ännu inte kunnat påbörjas och hoppet om att kunna kompromissa med Stena Fastigheter har hos många ännu inte tynat bort.

Den 7 april hade Kafé Andra Bullar premiär. Det är ett projekt i Pennygångens Framtids namn, där frivilliga boenden ställer upp med sin tid för att ordna ett litet kafé som kommer att hållas med jämna mellanrum. Premiären var lyckad. Många frivilliga donerade bakverk, de flesta utan ägg och även facebook_-1672839327flera veganska alternativ fanns att tillgå. Där träffades grannar för att diskutera renoveringen, men även för att lära känna varandra och umgås i all trevnad över en fika för 5 kronor per person. Barnen hade en lekhörna där de kunde roa sig och träffa andra barn, medan föräldrarna kunde slappna av en smula. Grannsämjan var på topp! Men det var inte bara hyresgäster från gårdarna där, även vänner och okända tittade in för att få sig en kopp kaffe eller lite te, alla var välkomna.

Men det är inte bara Kafé Andra Bullar som finns på agendan. Det har diskuterats om fler loppisar och bytardagar. Även en första majmanifestation för ALLA som vill stödja hyresgästernas rättigheter är under planering. De demostrerar för rätten att bo med rimliga hyror och rätten att bo kvar vid renoveringar. Manifestationen anordnas i Göteborg av de partioberoende nätverken Pennygångens Framtid och Rätten att bo kvar (Göteborg). Mer information kommer senare om detta, men boka gärna in att befinna er i Göteborg första maj om ni är intresserade och klicka på länken som leder till facebook, för att gå med så att arrangörerna har mer kontroll på hur många som kommer.

//Marina

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s