Pennygångens Framtid föreläser…

Posted on Updated on

Jag följer hyresgästerna på Pennygången i Göteborg och Skarpan i Linköping i deras kamp om chockhöjningar av hyror på grund av  omfattande renoveringar av miljonprogrammet. Trots motgångar kämpar nätverken Pennygångens Framtid och Mobilisera Skarpan på. En enkätundersökning på Pennygången visade att 80 % kommer tvingas att flytta på grund av den 64 procentiga hyreshöjningen (glöm då inte att den årliga hyreshöjningen inte är medräknad). En ny undersökning i Skarpan visade att 80 av 157 av de som svarade ansåg att hyran som kommer att höjas upp till 55 procent skulle bli för hög, 41 skulle inte ha råd att bo kvar.

Mobilisera Skarpan har nyligen haft möte med Riksbyggen. Denna gång var samtliga boende tillkallade. De fick svar på frågor som sänts till fastighetsägaren sedan januari. Det var många som deltog på mötet och ytterligare frågor ställdes. De boendes åsikter var tydliga och konkreta, vilket skall ha varit mycket besvärande för Riksbyggen. Mötet upprörde många av de boende, men kampen fortsätter. Precis som Pennygångens boende har satt upp affischer i sina fönster, har det även delats ut protestlappar på Skarpan som är tänkta att sättas upp i deras fönster. Även media har intresserat sig för deras situation, vilket är glädjande nyheter. Nyhetssajten Corren har varit med sedan början, nu har också lokalstationen TV4 fått upp ögonen.

I dagsläget är renoveringen på Pennygången framskjuten flera månader på grund av protester och väntan på dom från Svea Hovrätt. Flera boende har hunnit fly i panik, men många är de som försöker stå emot Stena Fasigheter. För Pennygångens Framtid handlar det mycket om att sprida sitt budskap för att uppmärksamma både allmänheten och politiker hur läget ser ut. Situationen har fått mycket uppmärksamhet av tidningar, radio, teve och dokumentärfilmare. Senast den 13 mars i år skrevs en artikel i Göteborgs Fria som tog upp att hyresgäster borde få starkare skydd.
Men även om många hyresvärdar inser att de måste ha hyresgästerna med sig för att få en lyckad ombyggnadsprocess så är det långtifrån självklart för alla bostadsbolag. Därför kräver Hyresgästföreningen bland annat ett lagstadgat samråd och vill också att hyresgästen ska få en betydligt starkare ställning vid en eventuell rättslig prövning.
barnenI artikeln uttalar sig även Ellen Blåberg som bor på Pennygången, om hur hon ser på situationen och hur hennes familj och framför allt barn kommer att påverkas. Hennes ord är gripande, och hon är knappast ensam om att känna som hon gör. Många familjer hamnar i liknande situation. Artikeln tar upp de viktigaste punkterna i argumentationen: det sociala nätverket för familjen och barnen, vad som är viktigt för hyresgästerna, att hyresgästerna vill vara med och påverka, ökad segregation mm. Jag har inte mycket att tillägga, utan rekommenderar att läsa artikeln. Flera hyresgäster från Pennygången har dessutom skrivit egna artiklar i nättidningen Alba, och Catharina Thörn bidrar även där med sin videokrönika om gentrifiering och segregation, en krönika som var svensk bör se för att få större förståelse om begreppen.
Pennygångens Framtid har även börjat ge föreläsningar som är relaterade med Pennygången. Bland annat fanns nätverket representerat i Husby, där de föreläste om gentrifiering och de bakomliggande faktorerna till problemet, något som Megafonen, vilka engagerar unga människor i förorten, uppskattade. Samma vecka befann sig representanter i Malmö på det vänsterpolitiska Amalthea Bokkafé för att diskutera bostadskonflikten på Pennygången.

Nätverket hade även nyligen stormöte där alla boende var inbjudna för att diskutera hur man skulle gå vidare efter det senaste årets kämpande. Även om det var mindre folk än tidigare, så kom det flera nya på mötet vilket är uppmuntrande. Det framkom flera nya och inspirerande idéer  vilket påvisar att kampen fortsätter även på Pennygången. Nu kommer snart våren, och då förväntas flera aktiviteter att äga rum.
whiteboard

Miljonprogrammet är på många platser i landet i stort behov av att upprustas, och att moderniseras för att vara ekonomiska och energieffektiva. Men är det rimligt att hyresgästerna skall vara med och betala hela kalaset? Vissa anser att dom skall det. Jag anser att företagen möjligen skall få hjälp av staten när de vill göra upprustningar som är bra för miljön, det är jag villig att lägga mina skattepengar på. Miljön är trots allt en investering som vi alla tjänar på i längden. Annars anser jag att stambyten och liknande upprustningar skall läggas undan av hyresvärdarna från de hyror de boende betalat, så att det inte blir så stor kostnad när renovering måste ske. Det är något som verkar struntas i idag. Kraven på att underhålla fastigheterna måste skärpas så att hyresgästerna som bor där nu, inte skall betala för att de slarvat med underhållet tidigare. Dessutom krävs en dialog mellan hyresvärd och hyresgäster så att man kan tillsammans komma till en kompromiss som alla är nöjda med, samt att hyresgästerna som går till hyresnämnden måste få större makt för att öka rättvisan. Precis som inom privata skolor och privat vård, så finns det stora problem med att privata bostadsbolag kan utnyttja sin makt emot hyresgästerna för att göra stora pengar. Det är ett stort problem. Bara senaste året har vi sett fastighetsägarnas girighet, när de kommit med skandalösa förslag på flera platser i landet, och fler är att vänta. Kanske vore det inte så dumt ändå med ett kommunalt byggbolag som jag har hört det pratas om bland politiker.

//Marina

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s