Earth Hour 2013

Posted on Updated on

Lördagen den 23 mars klockan 20.30 är det återigen dags för Earth Hour, något som vi båda här på Two Green Spirits har deltagit i innan. För den som missat vad det hela handlar om, innebär det att man under en timma skall släcka alla lampor. Detta för att visa att vi vill att världens beslutsfattare skall ta miljöfrågorna på större allvar. För att sporra fler människor finns det dessutom utmaningar man kan delta i och utmana sina vänner att vara klimatsmarta.

Förra året släckte mer än varannan svensk ljuset under Earth Hour tillsammans med hundratals miljoner människor över hela världen.

Det är viktigt att politiker världen över ser problemet som allvarligt, men det är också dags att vi som världsmedborgare tar vårt ansvar. Vi kan dra vårt strå till stacken. Det är även väldigt viktigt att ge barn kunskap om klimatfrågorna, eftersom de är vår framtid och skall ta över efter oss. Varför inte uppmuntra dem med Earth Hour? Ställ till ett litet kalas för att göra dem mer engagerade redan från barnsben? Kanske låta dem vara med och baka Earth Hour bakelsen, som tillagas i ugnen på eftervärme. För vi kan inte ignorera problemet längre, det har gått alldeles för lång tid innan vi började lyssna på vad experterna försökte säga. Växthusgaserna fortsätter att stiga runt om i världen och nu kommer ju varningen om att vi håller på att missa målet att hålla ner ökningen av jordens medeltemperatur till under 2 grader, vilket är upprörande och tragiskt. Det betyder att vi måste slå näven i bordet nu och göra någonting.”Orkanen Sandys härjningar i USA, rekordlitet is i Arktis, historisk hetta och våldsamma skogsbränder i Australien. Sen hösten 2012 har extremväder och klimatrekord åter börjat lyfta upp klimatförändringarna i västvärldens allmänna medvetande, efter flera år i den ekonomiska krisens skugga.” Och år 2013 befaras av experter komma med fler och ännu värre katastrofer än året innan.

Foto: WWF

Tekniken och forskningen är på framgång. Politikerna i Sverige har börjat se allvaret och tycker frågorna om miljön är viktig, men Miljöpartiet hoppas att fler partier skall vara villiga att offra mer för miljöfrågorna. På KTH är de framgångsrika i att lösa gåtan om hur vi skall spara på solenergi, men forskarna menar att politikerna behöver prioritera forskningen. Men nu har satsningarna ökat, varje år framöver kommer 1,3 miljarder kronor satsas på energiforskningen i Sverige.

Intresset för klimatfrågor verkar ha ökat de senaste åren bland allmänheten, men frågan är hur många av dem som är villiga att offra bekvämligheter. Förra året var det alldeles för många som hade tända lampor under Earth Hour. Om människor inte var medvetna om händelsen, om de inte brydde sig eller om det var så att det är mycket begärt att vara utan ström en timma är oklart. Men en sak är säker, vi använder på tok för mycket el och vi här på Two Green Spirits tycker att klimatfrågan är jätteviktig. Det är ett världsproblem som kommer att påverka generationer framöver. Därför räcker det inte för oss att bara släcka lamporna en timma. Under Earth Hour ämnar vi därför att stänga av all el, förutom kyl och frys, och vi kommer att inte bara göra det under en timma utan så länge som möjligt. Förhoppningsvis behöver vi inte använda energikällor förrän nästa dag. Vi kommer dessutom försöka förändra vårt bruk av el i vardagslivet, genom att inte ha tänt onödigt många lampor, inte låta datorn stå på när den inte används och så vidare. Promenader, cykelturer och kollektivtrafik är något vi kommer att förespråka och använda oss av i största möjliga mån.
Vi kommer inte heller tänka att det bara är jobbigt eller tråkigt, utan kommer att behandla Earth Hour som en högtid som är värd att firas med familjen, kanske även några vänner.

Tips på vad man kan göra under Earthour:

//Marina och Caroline

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s