Vi behöver inte äta kött

Posted on Updated on

Gästbloggare Emelie Segerlöf:
Jag tycker folk borde uppmärksammat det här på samma sätt som det görs idag för längesedan. Jag har varit vegetarian sedan jag var tolv år och jag kan inte förstå varför folk väljer att blunda för köttindustrin. Man hör argument som “jag tänker inte sluta äta kött för det är gott”, men är det mer värt att äta en god måltid än att djuren har det bra, lever med sina familjer på gröna ängar eller hos en snäll bonde som tar väl hand om dem? Är det värt att låta ett stackars djur dö för att få äta en biff eller en torskfilé? Det finns god vegetarisk mat och det finns även vegetarisk mat som smakar nästan exakt som kött. Jag känner många som inte ens vågar smaka vegetariska produkter för att de “förutser” att det ska smaka illa. Jag tycker det är löjligt. Man kan inte gilla allt, man kan inte gilla allt vare sig i kött/fisk/fågel väg eller vegetarisk väg. Jag t.ex avskyr quorn, men jag älskar sojaprodukter. Det gäller bara att hitta det man tycker om, precis som med all annan mat.

Sen hör man ju ett ganska vanligt argument som låter “men djuren dödar ju varandra för att få mat.” Det här argumentet har jag alltid tyckt är otroligt löjligt. Vi människor har mer valmöjligheter än vad exempelvis en tiger har. De djur som äter kött tänker inte på att de äter ett levande ting, de tänker bara att de ska få mat. Men vi, som kan spendera timmar på att välja en t-shirt i butik, kan tydligen inte ta oss tid till att tänka över vad vi äter, att vi faktiskt äter någons mamma eller syskon. Vi har valmöjligheter som inte övriga djur tänker på. Vi kan välja bort broccolin från tallriken i skolan när vi äter där, om vi inte tycker om det, och lika väl kan vi välja att inte äta kött. Vi kan välja att göra det rätta för både djuren och oss själva. Studier visar på att man lever längre om man inte äter kött.

Jag anser det är fel att äta kött, oavsett om det är gris, fågel, orm eller ko. Vi har vår egen vilja, men tänk då efter noga… Är det verkligen så nödvändigt att ha den där biffen? Är det mer värt än att ett djur får ett bra liv?

*******************************************************************

Kött, fisk och fågel är en genväg till alla de ämnen som vi måste få i oss. Men numera finns det alternativ och vi kan få i oss alla de nödvändiga ämnena på andra och bättre sätt. Jag (Caroline) vet tyvärr om många som tycker det låter helt ofattbart att ens skippa kött en gång om dagen, precis som Emelie också har upplevt.

Jag: “Kan vi inte äta sallad idag?”
Svar: “Jovisst! Kycklingsallad, tonfisksallad, vad vill du ha?”
Jag: “Måste vi ha kött i salladen? Kan vi inte skippa köttet den här gången?”
Svar: “… VA?! Caroline, du måste ju äta kött!”
Och de stirrar på mig som om jag inte är riktigt klok. 

Jag var långt ifrån lika medveten om köttindistrin när jag var 12 år gammal som Emelie. Jag började förstå och inse mer för verkligheten ser ut under gymnasietiden, men trots detta har jag fortsatt äta kött. Trots att Emelie förklarade för mig redan då om varför hon är vegetarian så har jag fortsatt äta kött. Inte alls i samma mängder som tidigare, definitivt inte, men jag har ändå fortsatt äta kött. Varför? Jo, för att jag är en lat och stundtals ignorant människa. Jag är upplyst men jag har låtit mina svagheter bestämma över min kunskap. Jag har låtit latheten styra mina val. Någon gång måste man sätta ner foten och säga STOPP. Och den gången är nu.

Jag har väldigt länge skippat kött till både frukost och lunch, men jag måste erkänna att jag varit mycket sämre vid middagarna. Eftersom jag är så fruktansvärt lat vad gäller att laga mat så är det alltid andra människor som lagar middag åt mig, och de vill ogärna laga vegetariskt. Förmodligen beror det på att de redan innan de smakat tror att vegetariskt inte alls är lika gott som kött. Dessutom har de aldrig lagat vegetarisk mat förut och det är där deras lathet också kommer in – nu menar jag inte bara människorna omkring mig, utan detta gäller så många fler. Det är en utmaning att ändra sina vanor och jag inser att det inte går att göra med en handvändning. Det är svårt att bryta en vana och det är lätt att falla in i gamla vanor igen.

MEN det är faktiskt inte så svårt om man bara vill! För det är ju det som det handlar om egentligen. Viljan. Låt inte argument som “men kött är ju gott” eller “vi måste ju äta kött för att överleva” hindra dig från att göra det som är rätt både mot dig själv, mot djuren och mot vår planet.

Enligt Ät rätt rätt dödas ungefär 19 miljarder fiskar varje år i Sverige, vilket gör att stora fiskebestånd hotas av total utrotning på grund av det destruktiva fisket. Du kan läsa mer om detta hos Greenpeace. 14 miljarder av fisken som fiskas i Sverige går åt som foder till andra djur, som grisar, höns och fiskar i fångenskap.

Varje år slaktas 85 miljoner djur i Sverige och att varje svensk i genomsnitt äter 48,6 kilo rent kött per år. “Under en livstid på 80 år skulle det innebära att 6,8 miljarder djur ska ha dödats, varav ca 3 880 kilo har konsumerats av dig.” Och jag gissar att de flesta av oss vet hur det ser ut inne på ett slakteri, men ignorerar det för att sanningen är för jobbig.

Livet som kyckling är inte heller särskilt meningsfullt alla gånger. 80 miljoner kycklingar slaktas i Sverige varje år: “I dagens intensiva kycklingproduktion behandlas dessa nyfikna, intelligenta djur inte som djur med eget värde utan värderas endast som en muskelmassa som finns till för att bli mat.”

Besök Walls of glass för att se hur det ser ut på slakterier i Sverige. Där finns mer fakta om köttindustrin, om grisar som lever hela sina liv instängda i små boxar, de tas ifrån sin mamma alldeles för tidigt, och grisarna reagerar genom att bli apatiska eller hysteriska. De har aldrig fått se solen. Situationen för kor, tjurar och kalvar är inte bättre den. Nästan alla tjurar och kalvar har stått inne hela livet. Kalvarna tas ifrån sin mamma direkt efter födseln för att inte de ska ta mjölken.

Fotografen bakom Walls of glass beskriver hur de döda grisarna hängs upp framför de levande, som grips av panik för att de vet vad som väntar dem. Vissa av dem är paralyserade av skräck. Mer än var tionde gris som slaktas har magsår… Det är fullkomligt vidrigt, såhär får det absolut inte vara! Ni kan läsa mer om detta på Djurens rätt.

Om du blir illa berörd av att se ett djur dödas så ska du heller inte äta djuret, enligt min mening. Du kan inte bara plocka till dig massor av kött i affären och ignorera varifrån köttet kommer, du kan inte ignorera hur mycket djuret skadats för att du ska kunna äta köttet. Men oavsett om du blir illa berörd av att se djur dödas eller inte, oavsett om du blir ledsen eller inte av att djuret lider, så finns det som sagt många fler anledningar till att minska på sin köttkonsumtion. Köttindustrin och djuruppfödningen bidrar till 18% av de globala växthusutsläppen. Vi håller på att utrota fisken och skadar naturens balans. Det finns ett mer hållbart sätt att leva än så.

Vi behöver faktiskt inte äta kött och det finns flera ypperliga argument för det, allihop smartare än vad motargumenten är. Jag har främst hämtat informationen jag använt mig av i detta inlägg från Ät rätt rätt:

Det stämmer inte att djuren kommer bli för många och ta över planeten om vi inte dödar och äter dem. Djuren massproduceras enbart för att vi efterfrågar det, alltså kommer minskad köttkonsumtion tillslut också leda till minskad köttproduktion.Sen finns det också det argumentet att kött är nyttigt. Men det stämmer heller inte. När vi äter kött ökar vi risken att drabbas av hjärt och kärlsjukdomar samt tjocktarms- och ändtarmscancer. Det finns även en studie som visar att vi kan leva längre om vi inte äter kött. Vi behöver protein men det går att finna i annan mat som till exempel bröd, bönor, tofu, pasta och linser samt quorn- och sojaprodukter. Vi behöver med andra ord inte äta kött. Vi behöver järn men det går att finna i till exempel linser, limaböner, broccoli, sojabönor, kikärtor och de flesta bladgrönsaker. Och för att kroppen lättare ska kunna ta upp järnet är det bra att äta citrusfrukter. Vi behöver inte äta kött!

Ett av de svåraste motargumenten mot att äta mindre kött är: Men kött är ju så gott! Det kanske är sant, beroende på vem du frågar. Oavsett om ni älskar kött eller bara äter det på grund av gamla vanor så måste ni bli medvetna om att det finns köttfria alternativ som är minst lika goda! Börja testa olika vegetariska eller veganska alternativ för att hitta just det du tycker om! Emelie avskyr quorn och älskar sojaprodukter. Jag hatar bönor och älskar broccoli. Tro mig, det finns något för alla! Så nästa gång du står framför köttdisken i affären, stanna upp och tänk efter. Ja, kanske är kött, kyckling och fisk gott. Men är det verkligen värt det?

// Caroline

Det finns inget sådant som human slakt, säger Gary Yourofsky, vegan och djurrättskämpe:
Advertisements

11 thoughts on “Vi behöver inte äta kött

  Första veckan som vegetarian | Captains Blog said:
  March 6, 2013 at 9:30 pm

  […] bloggen!! Första veckan som vegetarian har gått ganska bra, man klarar sig rätt bra utan kött. Och det är bättre för miljön, och visst är det synd om djuren. Och man kan äta gott […]

  […] skrev ett inlägg för några veckor sedan om människans överdrivna köttkonsumtion och att det finns bra alternativ att välja istället för kött, vilket kommer påverka både din […]

  Mel said:
  May 27, 2013 at 6:56 pm

  googlade runt för ett skolarbete men det här kommer nog förändra mina vanor och sätt att se på ost!

   Caroline och Marina said:
   May 29, 2013 at 5:37 pm

   Vad roligt att läsa, alltid lika kul när det man skriver uppmuntrar andra att kämpa för en grönare värld! Lycka till med skolarbetet! =)
   // Caroline

  Tuva™ said:
  January 10, 2014 at 9:15 am

  är allt motargument mot kött?

   Caroline och Marina said:
   January 11, 2014 at 10:58 am

   Hej, Tuva! Med inlägget vill jag främst lyfta fram att vi faktiskt inte behöver äta kött, att vi och världen mår bättre utan det. Det finns många goda anledningar att dra ner på sin köttkonsumtion eller att sluta äta kött helt. Det är upp till var och en att besluta om hen vill fortsätta äta kött eller inte. Jag väljer att dra ner på min köttkonsumtion rejält, utifrån de argument som jag skriver om i inlägget, för att det känns mest rätt för mig. / Caroline

  En tillbakablick på år 2013 | Two Green Spirits said:
  January 19, 2014 at 12:51 pm

  […] märkt ett stort intresse för kemikalier, mat och miljövänliga produkter och det glädjer oss. Vi behöver inte äta kött hör till de inlägg som fått flest kommentarer och vi hoppas på ännu fler kommentarer i […]

  Nicole said:
  September 15, 2014 at 6:32 pm

  Jag håller också på med ett skolarbete, en argumenterande text till varför man ska sluta äta kött. Detta har ändrat min syn på saker och ting en del iallafall. Tack!

   Caroline och Marina said:
   September 15, 2014 at 6:43 pm

   Hej Nicole! Vad spännande, alltid intressant att få lite nya perspektiv. Lycka till med arbetet! 🙂 / Caroline

  […] Vi behöver inte äta kött […]

  Vår blogg och våra inlägg « Two Green Spirits said:
  December 30, 2017 at 6:37 pm

  […] Vi behöver inte äta kött […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s