Fattigdomen vi inte vill se

Posted on Updated on

Fattigdom är något de flesta förknippar med världens fattigaste kontinent, Afrika. Kanske tänker du på den fattiga flickan som måste gå flera mil för att få tag på rent vatten eller på en gatupojke som letar efter mat i soptunnor. Men faktum är att att fattigdomen är närmare än vad man tror, den ligger och lurar runt hörnet och det är inte många som lägger märke till den. I synnerhet inte den som inte blir drabbade själv. Fattigdomen härjar även i rika länder som Sverige, Storbritannien och USA. Även om barnen i fattiga länder har det svårt och behöver vår hjälp, så får vi inte glömma bort de människor som finns i vår närhet. Det är viktigt att öppna sina ögon för att se vad som föregår i vårt land.
Fattigdom är något man inte pratar om i rika länder, det är något man skäms över. Helst döljer man det även för nära och kära att man inte har råd till mat eller att kronofogden hotar att knacka på dörren vilken dag som helst. Många människor mår psykiskt dåligt och sliter dagligen med att få ekonomin att gå ihop, medan mer lyckligt lottade människor tänker att det är “bara” att skaffa sig ett jobb. Men det där “bara”, är inte alltid så bara. Det är svårt att komma in på arbetsmarknaden och alla jobb ger inte tillräckligt med lön.

graphics_siluett_sad_boy-300x176

Alla människor har inte ens rätt till socialbidrag för att klara livhanken, till exempel kan man inte få statlig hjälp och samtidigt studera. Det innebär att föräldrar med barn får  sitta hemma och vänta på att någon skall anställa dem även om de saknar utbildning. Detta kan ta veckor, månader, ja till och med flera år. Jobben de får är då förmodligen dåligt betalda eller bara tillfälliga , vilket leder till att de ändå behöver leva på bidrag under en lång tid, kanske en längre tid än vad de skulle behövt om de gått en utbildning och fått ett bättre jobb. Men de kan ju förstås också välja att utbilda sig för att kunna ha en chans att få ett jobb så att de klarar sig utan hjälp i framtiden, men får leva under existensminimum eftersom studiemedlet skall räcka till att försörja hela familjen, hur många individer det än gäller, och barnen blir utan mat. Det är som att välja mellan pest eller kolera. Sedan kan vad som helst hända, alla kan bli sjuka eller handikappade, bli av med jobbet eller rent av få en för dålig pension. Det kan hända även den som har gott ställt. Så varför skämmas? Varför skall vi se ner på de som har det sämre? En dag kanske det är du som sitter där i klistret, får äta upp dina ord: “Det där händer aldrig mig, för jag är minsann en skattebetalare”. Kanske behöver du hjälp, men får ingen för du också hamnat mellan paragraferna, eller kanske är du för stolt för att erkänna att du också är mänsklig.Svensk_lag_2012

I en omdiskuterad rapport från tidigare år från Rädda Barnen, visade att antalet barn som lever under ekonomisk sårbarhet i Sverige ökade från 11.5 till 13.0 procent mellan 2008 och 2009.  Det var en ökning på 28 000 barn.  På Rädda barnens hemsida meddelas det att “Under 2010 levde 242 000 barn i fattigdom – det vill säga 12,7 procent av alla barn i Sverige. Rädda Barnens tionde rapport om barnfattigdomen, Barnfattigdomen i Sverige 2012, visar att den ökning som synts åren innan nu avstannat. Rapporten har en minskning med 0,3 procentenheter.

En stor andel människor i Storbritannien  lever även de under fattiga förhållanden. I en rapport från 2005 räknades nästan en femte del av britterna mellan 2003 och 2004 som fattiga.(*1) 28  procent av barnen levde i fattiga hushåll.

I Storbritannien betraktas barn som fattiga om deras hushållsinkomst är mindre än 60 procent av medellönen. Förra året beräknades denna siffra till 2,3 miljoner barn.

2007  levde 37.3 miljoner amerikaner (12 procent av populationen )i fattigdom(*2). 18 procent av barnen i Amerika, och 40 procent av barnen med en svart moder, levde i fattiga förhållanden under denna period. 21,5 procent av de spansk talande amerikanerna och 10,2 procent av asiaterna befann sig då under existensminimum.

Rädda barnen menar att den värsta barnfattigdomen i allt högre grad är ett storstadsproblem, med boendesegregation och socialt och ekonomiskt utanförskap. Det är stora skillnader mellan barn med utländsk och svensk bakgrund, mellan barn med två föräldrar eller ensamstående föräldrar, mellan barn av de fattigaste familjerna och de rikaste familjerna. Det finns även stora skillnader i kommunerna. Mellan Malmö med Sveriges högsta barnfattigdom och Lomma med den lägsta, skiljde kommunerna sig åt med 27 procent 2006.

mat

Det är upprörande hur många människor, särskilt barn, som bor i rika länder och inte har tillräckligt med pengar för att leva ett hälsosamt liv. Många barn går till skolan utan frukost, och på grund av hunger kan de inte tänka, och därför kan de inte prestera sitt bästa i skolan.

I Amerika fattigdomen förbättrades från 46 procent till 30 procent när Clinton var president, men sedan steg det igen under George W. Bushs administration (*2). Under 2010 lovade president Barack Obama att avsluta barnens hunger i Amerika till 2015 och hans fru Michelle Obama gick också ut för att lösa problemen med fattigdomen.

 Michelle Obama välkomnade nyligen hundratals kockar till Vita husets gräsmatta. Hon uppmuntrade dem att frivilligt hjälpa till i skolorna, att hjälpa cafeteriaarbetarna, studenter och deras föräldrar lära sig att förbereda mer näringsrika måltider. ” 

Ett av de största problemen är att många fattiga människor i USA saknar kunskap om hur man lagar hälsosam mat, speciellt då de hälsosamma alternativen är dyra. Men det finns hjälp att få:

Project SHARE, like many food pantries and soup kitchens, is increasingly offering cooking and nutrition classes to help their clients get the most out of what they eat.

Många problem skulle lösas om alla barn i världen erbjöds, inte bara skolan, utan även fria luncher skolan. Även om många föräldrar tvingas köpa frukt dagligen att ta med till skolan har vi i Sverige fri skollunch för barn. Det räddar dagen för många barn. Men på grund av sambandet mellan undernäring och dåliga betyg, måste vi servera nyttigare mat och jag skulle vilja lägga till två frukter om dagen.

Sport är också något som alla barn ska kunna delta i, men föräldrarnas ekonomi avgör om barnen kan utöva aktiviteter på fritiden. I Sverige har 83 av 1000 föräldrar inte råd att skicka sina barn till sporter såsom fotboll, simning eller basket. Med fysisk aktivitet håller sig barnen friska, lär sig samarbete, att arbeta i grupp och ökar prestationen i skolan, så detta är något vi måste göra något åt​​. Dessa föräldrar och barn behöver hjälp nu. Och vi kan alla göra något åt ​​det. Alla som har råd kan erbjuda mat eller pengar för att hjälpa någon annan. Alla, även de med lite pengar, kan ge en hjälpande hand med något. Jo, vi måste alla hjälpa våra barn att göra mer än att bara överleva, för att låta dem leva. Med dåliga betyg kan de inte nå sina drömmar. Har inte dessa barn har rätt att bli läkare eller advokater, eller naturvårdare eller vad de nu vill vara? Det handlar om att hjälpa. Om alla hjälper en person skulle världen vara en bättre plats.

// Marina

Källor:

1. Sevaldsen JØrgen, Vadmand  Ole & Mustad Jan Erik, Contemporary British Society 7th Ed, (2008)

2. MacQueen Donald S., Window on the United States – A University Primer,(2011)

Advertisements

3 thoughts on “Fattigdomen vi inte vill se

  Annika Danielsson (@AnnikaDson) said:
  December 19, 2012 at 7:50 pm

  Nu har det tråkiga hänt här på Pennygången att Stena fick sin vilja igenom om stambytet och renoveringen till det pris de satt och ingen återvändo 😦 Tråkigt för många här det blir liksom lite och mycket dyster Jul för . Jag själv klarar mig i min livssituation men man måste tänka på sina grannar och medmänniskor hur de har och de vill jag kämpa för när jag det kan. Hoppas nu inte kämpar andan här dör ut så stora företag ser att de kan inte komma här och göra vad som helst . Man kan också fråga sig varför just vi får sota för att tidigare fastighetsägare har misskött sig med denna hyres höjning. Det var vad jag hade på hjärtat i kväll. Ha det gott grannar jag tänker på er även om jag inte syns så mycket.

  […] Fattigdomen vi inte vill se […]

  Vår blogg och våra inlägg « Two Green Spirits said:
  December 30, 2017 at 6:38 pm

  […] Fattigdomen vi inte vill se […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s