Rätten att bo kvar (Göteborg): Manifestation

Posted on Updated on

5 december var det dags för Stena Fastigheter att gå upp i hyresnämnden för att överlägga ett ärende tillsammans med några av hyresgästerna på Pennygången, där Stena vill renovera alla 771 lägenheterna och öka hyrorna med över 60 %. Enligt en enkät från Hyresgästföreningen visar att chockhöjningen kommer att leda till att 80% av de boende kommer tvingas att flytta, något som har fått många av dem upprörda.

Ett 70-tal människor trotsade kylan och snön tidigt denna morgon för att hålla en manifestation för rätten att bo kvar. De samlades utanför hyresnämnden och ett flertal människor valde att följa diskussionen under förhandligen. Manifestationen var anordnad av det nybildade nätverket Rätten att bo kvar (Göteborg), som arbetar för att ingen i Göteborg, eller övrigt i landet skall behöva flytta på grund av chockhöjning av hyror.

manifestation3 manifestation4 manifestation7 manifestation6 manifestation1

Striden om Pennygången upp i rätten (TV4Play)

Nu avgör rätten Pennygångens Framtid (SVT)

Vi blir i princip vräkta (SVT)

Avgörande nära om renovering av Pennygången(Metro)

Protester mot renoveringar av Pennygången(SR)

Upprustningen som ökar segregationen(Expressen)

Hos Stena ringer inga larmklockor(GP)

Catharina Thörn om gentrifiering och segregering

Catharina Thörn om gentrifiering och segrigering, del 2

Det bjöds på glögg, pepparkakor och lussekatter och känslorna var många. Bland talarna fanns boende, forskare, Hyresgästföreningen, samt Vänsterpartiet representerade. Alla talade om samma sak: Att ett hem är en mänsklig rättighet och att något måste göras för att skapa en dialog mellan Stena Fastigheter och de boende.

En flicka som gjort en dikt om renoveringen på Pennygången skapade en stämning som var både ledsam och upprörande. Samtidigt är det rörande att så många kom för att stödja de människor som befann sig inne i salen.

Nu närmar sig julen med stormsteg. Det är dagar som skall vara fulla med förväntningar och glädje, speciellt för alla barn. Men på Pennygången väntar många, bland annat de familjer, vuxna och barn, som riskerar att tvingas bort från sina hem, på beslutet från hyres- och arrendenämnden. De flesta verkar övertygade om att svaret kommer vara negativt, att kvarteret ska lyxrenoveras. För flera av dessa familjer kommer detta innebära att julglädjen slås i spillror, och man kan bara hoppas att ärendet kommer att överklagas av så många parter som möjligt i framtiden. Men det kommer tveklöst finnas eldsjälar som inte kommer ge upp kampen. Människor som ställer upp för varandra och kämpar för rättvisan!

Herr Olsson oroar sig för girighet och har skrivit en egen bibel. Kanske kunde han då även sluta vara så girig och inte höja hyrorna så rejält som planerat, så att människorna på Pennygången inte behöver oroa sig? Vore inte det en givmild och ödmjuk julklapp, så här runt firandet av Kristi födelse?

// Marina

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s