Julslakten

Posted on Updated on

2500 elefanter har blivit slaktade i skogarna omkring Virungaparken i östra Kongo, detta endast under första halvåret i år. 4159 elefanter har blivit slaktade i viltreservatet Selous i södra Tanzania. Varför? Jo, det handlar självklart om pengar. En elefantbete som väger 40 kilo ger ett pris på ungefär en kvarts miljon, vilket är en oerhört hög summa i Afrika. För de olika rebellarméerna i östra Kongo är elfenben den viktigaste inkomstkällan och i Selous är det välutrustade tjuvjägare som står som ansvariga för den fruktansvärda slakten på tusentals djur. Dessa tjuvjägare i Selous har kopplingar till handeln i Sydostasien. 

Den illegala handeln är tyvärr välorganiserad och det är svårt att stoppa den. De har toppmodern utrustning som gör att de snabbt kan ta sig fram i terrängen för att spåra och döda så många djur som möjligt på kort tid. Enligt WWF krävs det oftast många olika insatser för att stoppa den illegala handeln, där den allra viktigaste är parkvakterna som patrullerar i nationalparker och viltreservat. Men för att parkvakterna ska kunna ha en chans att skydda djuren krävs det att de också har så bra utrustning som det bara går.

Parkvakterna syns också till ute i byarna, eftersom de organiserade tjuvjägarna använder sig av bybor som bärare och vägvisare. Tjuvjägarna gömmer även elfenben hos byborna i väntan på köpare.

Under julhelgerna stannar många av parkvaktarna hemma hos sina familjer. Då passar tjuvjägarna på att slakta både elefanter och noshörningar för deras betar och horn. Men tack vare WWF fick parkvakterna i Liwale, som är ett ökänt centrum för den illegala handeln, extra pengar som investerades i lönetillägg för de som arbetade under jul- och nyårshelgen år 2011. Omkring 80 parkvakter kördes ut till olika delar av parken där de visste att tjuvjakten var stor och tjuvjägarna blev totalt överrumplade! 48 tjuvjägare med ett 50-tal vapen tillfångatogs, 738 snaror togs bort och 400 kilo elfenben beslagtogs!

Detta fantastiska tillslag kan ske i år också. Viltreservatet Selous omfattar 55 000 kvadratkilometer. Även med bra utrustning kan det inte vara lätt att hålla koll på varenda kvadratkilometer. Men med vår hjälp kan fler parkvakter arbeta under julhelgerna och skydda de värdefulla djuren. Skänk en gåva för att stoppa julslakten!

Läs mer om den illegala jakten här:

Bilden är från WWF:s pressbilder och är taget av Martin Harvey / WWF-Canon.

// Caroline

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s