Slöseriets ålder

Posted on Updated on

Vi lever i slöseriets ålder. Överkonsumtion och sopor är ett stort problem. Bara i Göteborg ger invånarna upphov till 423 kg  hushållsavfall varje år (1). Det är förvisso en minskning från 2008 då de kastade bort 453 kg sopor, men det är på tok för mycket.

Men att avfallsmängden inte skall vara större år 2020 än 2008 är en tuff utmaning.” (1).

Det är viktigt att vi sorterar soporna riktigt. I genomsnitt består en tredjedel av en soppåse av förpackningar och tidningar som skall återvinnas. Det blir en utmaning att denna mängd skall halveras till 2020, eftersom det innebär att det behöver bli en ökning av sortering med drygt 30 kg per person. Vi måste också bli bättre på att ta hand om våra matrester. 65 % av matavfallet går till biogasproduktion, men idag är det bara 28 % av matresterna som sorteras rätt. Målet är att minst hälften av matavfallet skall tas om hand och att 100% av det skall gå till att producera biogas. Läget har dock förbättrats hos villaägare och verksamheter sedan vikttaxan sattes in, men det är långt kvar till målet. Slammet som blir över efter avloppsvattnet blivit renat, används till att göra biogas och kan användas till jordbruket. Slammet har blivit renare på senare år, men vi måste bli bättre på att tänka på vad vi spolar ner i toaletten. Vi måste även tänka på vad vi slänger i naturen då även regnvattnet kommer till våra reningsverk. Det leder till att vattenvolymen som skall renas blir större än nödvändigt , ökar risken för översvämningar och stjäl reningskapacitet.

För att sopberget skall minska, eller åtminstone inte bli ännu värre, så gäller det att alla tänker på vad dom konsumerar. Många konsumerar alldeles för mycket, speciellt så här i juletider. Många julklappar används inte ens utan kastas direkt i soporna eftersom de var oönskade från början. Mellan år 2000 och 2009 ökade inköpet av kläder med 40 %, samtidigt som det  leder till bara i Göteborg att 8 kilo kläder hamnar i soporna. Man räknar med att människor dessutom lagrar ungefär 4 kilo textil i sina hem som aldrig används. Endast 3 kilo kläder ges bort till välgörenhet, vilket är en alldeles för låg siffra med tanke på att många människor saknar kläder, även i Sverige. Vi behöver även tänka på att tillverkningen och hanteringen av textilier är varken bra för miljön eller för hälsan. Vi pratar om insektsbekämpningsmedel, vatten, kemikalier och energi. 25 % av den totala användningen av bekämpningsmedel.står bomullsproduktionen för, för att producera ett kg bomull krävs 29 000 liter vatten. För ett par jeans går det åt ett halvt kilo kemikalier och för ett kilo bomull går det åt ett kg olja då det krävs stora mängder energi.

Det finns mycket man kan göra för att minska textilernas miljöpåverkan. Tänk till exempel efter när du handlar. Impulshandla inte och tänk efter vad du verkligen behöver. Är du ute efter en present eller julklapp kanske du skall fundera på ett presentkort istället så du kan vara mer säker på att produkten blir använd och inte slängs eller glöms bort. Tänk också på att köpa av god kvalitet. Det kan vara värt att ta hand om sina saker och betala lite extra, så håller de länge. Sedan är det tänkvärt att köpa second hand då begagnade kläder sparar 97 % energi och stora mängder kemikalier och vatten. Loppisar och klädbytarpartys är lätt att ordna. Man kan köpa och sälja begangat, och även byta. Du kan själv få tillskott i din egen graderob och andra kan njuta av det du inte längre behöver.  Man kan också välja att laga sina kläder och kanske även sy om textiler till ett nytt plagg. Av ett par trasiga jeans kan du göra ett par shorts eller varför inte en tuff handväska. Du kan göra en snygg klänning av en gammal gardin. Om du är varsam med omslagspapper kan du återanvända det till en annan gång, eller varför inte skapa ett eget presentpapper av fina bilder ur tidningar? Har du små virkade dukar eller små tygbitar som blir över kan du fästa dem med ett fint band runt dina stolsben, så du slipper både repor på golvet och det skrapande ljudet. Kanske något för skolor att tänka på då tystnad är viktigt för koncentrationen.

Samtidigt, speciellt så här i vintermörkret när vi belyser vår vardag med extra lampor, slingor, julstjärnor, ljusstakar och julgranar, behöver vi tänka på hur vi kan spara el. Man bör tänka på att inte använda för många ljuskällor, försöka använda lågenergikällor så mycket som möjligt. Man bör avstå från att ha på lampor i de rum man inte befinner sig, där gör de ändå ingen nytta. Och varför inte låta datorerna vara avstängda under julhelgen och umgås mer med nära och kära.

Man behöver inte offra så mycket som man tror, det gäller bara att tänka efter och göra rätt.  Vet man vilka produkter som är bäst för miljön och hälsan, så behöver man inte springa runt och fatta beslut längre. Har man väl hittat ett mönster så är det lätt att följa det. Det handlar om en levnadstil som är hållbar för en själv och naturen. För visst mår man bättre om man vet om att man har gjort något som gör skillnad.

// Marina

Källor:

1. Kretslopp, Augusti 2012

Advertisements

One thought on “Slöseriets ålder

    En tillbakablick på år 2013 | Two Green Spirits said:
    January 19, 2014 at 12:51 pm

    […] Vi har märkt ett stort intresse för kemikalier, mat och miljövänliga produkter och det glädjer oss. Vi behöver inte äta kött hör till de inlägg som fått flest kommentarer och vi hoppas på ännu fler kommentarer i framtiden. På grund av intresset för kemikalier vill rekommendera vår serie I en djungel av miljömärkningar i sex delar för er som inte läst dem ännu, och ta gärna en titt på inläggen Livet från ägg till höna och Slöseriets ålder. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s