Sköldpaddornas mardröm

Posted on Updated on

Havssköldpaddorna har funnits längre än dinosaurierna. Det är en ofattbart lång tid, så lång tid kan vi knappast ens föreställa oss utvecklingen av dessa djur. Det finns sju olika arter i världen och några kan väga mer än 800 kg! Upp till 100 olika arter, till exempel havstulpaner, kan leva på en karettsköldpadda.

Men havssköldpaddan är hotad. De skadas av fiskeredskap och blir slagna av fiskare. Stränderna – dit de färdas för att lägga sina ägg – är ingen fridstad, eftersom stranden är på väg att tas över av turister och skräp. Det sista avsnittet av tv-programmet Fridlyst handlade om havssköldpaddor. Fridlyst går tyvärr inte längre att se i sin helhet på SVT Play, men här kan ni se en liten del av det som sändes.

Tillsammans med Felix Herngren och hans dotter Fanny åkte den världsberömde filmaren Mattias Klum till centralpunkten för havssköldpaddornas fortplantning i Medelhavet, ön Zakynthos. På väg till Zakynthos stannar de till i Aten på ett rehabiliteringscenter, där de hjälper till att ta hand om skadade havssköldpaddor. På rehabiliteringscentret tar de årligen hand om över 50 skadade djur, många i så dåligt skick att de aldrig kan bli helt återställda.

Vad är det då som skadat sköldpaddorna så svårt? Jo, de fastnar nämligen i fiskeredskap som nät, de sväljer fiskekrokar, skadas av propellrar och så vidare. Många fiskare hjälper sköldpaddorna, men det finns även de som slår sköldpaddorna i huvudet ifall de finner djuren i sina nät. Ett fruktansvärt respektlöst beteende! Jag får alldeles ont i kroppen när jag tänker på smärtan hos dessa stackars djur, utan möjlighet att försvara sig. Det är knappast så att vi accepterar sådant beteende mot människor! Rehabiliteringscentret driver informationskampanjer för att fiskare ska bli mer upplysta och bli visade alternativa fiskemetoder. Jag hoppas att de börjar förstå allvaret.

Och så var det ju detta med respektlösa turister som slänger skräp hejvilt omkring sig. Jag säger inte att alla beter sig så, men av någon anledning verkar vissa människor tycka att det är okej att bete sig hur som helst bara för att man är utomlands. Men vi har faktiskt ett ansvar även då, inte minst på stränder där sköldpaddorna lägger sina ägg.

Sköldpaddorna lägger sina ägg på sommaren, berättade Mattias Klum i Fridlyst. De lägger omkring 120 ägg per bo och det tar mellan 55-60 dagar innan äggen kläcks. En sköldpadda kan lägga ägg tre gånger under en säsong, vilket innebär att den alltså kan lägga närmare 360 ägg totalt! De placerar äggen ungefär 60 cm ner i sanden. Något som är väldigt intressant, det är att modern väljer ställe utefter sandens fuktighet och temperatur, som är de två viktigaste parametrarna för kläckning. Något som däremot är chockerande, det är antalet sköldpaddor som klarar sig ner till havet. Av 1000 lagda ägg är det bara en enda liten sköldpadda som överlever till vuxen ålder! En av 1000! Enligt Mattias Klum är det väldigt mycket som kan gå fel, sköldpaddorna kan bli uppätna, överkörda och så vidare. De första metrarna ner till vattnet är det farligaste ögonblicket i en liten sköldpaddas liv. Så för att inte havssköldpaddorna ska utrotas försöker man förbättra deras förutsättningar. Frivilliga städar stränderna, informerar turister och markerar ut platser där det finns sköldpaddsbon, så att ingen ska råka trampa sönder äggen.

Här är några länkar där ni kan läsa mer om WWF:s arbete för att rädda havssköldpaddorna:

Det är inte bara i det vilda som sköldpaddorna behandlas illa. Sedan oktober har WSPA hållit i en kampanj för att stoppa Cayman-öarnas sköldpaddsfarm. Sköldpaddor lever vanligtvis ensamma, men på sköldpaddsfarmen packas hundratals djur in i ett litet akvarium, där kannibalism och sjukdomar blir en del av deras vardag. Paniken och aggressiviteten blir total och sköldpaddorna kan knappt överleva, då de lever i sin egen smuts! WSPA:s kampanjchef för vilda djur, Dr. Neil D’Cruze, tycker att sköldpaddsfarmen är något av det värsta han någonsin sett:

“Stressen och striderna om födan förvandlar dessa fridfulla djur till kannibaler. De förlorar lemmar och till och med dör av det.”

Inavel är vanligt förekommande, vilket gör att en del sköldpaddor föds utan ögon eller med andra stora missbildningar. Detta påverkar även sköldpaddorna i det fria, eftersom ett antal mindre sköldpaddor som föds upp på farmen släpps ut i havet. Anledningen till detta är för att “bevara” den utrotningshotade arten, men det kommer egentligen bara försvaga arten även i det vilda.

Turister som besöker sköldpaddsfarmen får lov att hålla i både känsliga ungar och skadade sköldpaddor, vilket låter helt absurt! Men förutom att detta stressar de små sköldpaddorna så kan människorna bli smittade av bakterier, till exempel E-coli och salmonella, som finns i vattnet där djuren lever. Och efter att ha hanterats av turister slaktas sköldpaddorna för att serveras som delikatess. WSPA har försökt erbjuda sköldpaddsfarmen stöd för att kunna sluta med uppfödningen och istället skapa ett sköldpaddsreservat och forskningsanläggning, men svaret från farmen blev nej. Den här farmen är den sista anläggningen i världen där man föder upp havssköldpaddorna till slakt.

Tänk dig själv i den här situationen, att bli intryckt i ett litet rum med så många andra människor att du knappt får luft. Människorna omkring dig sparkas, bits och rivs, panikslagna över att inte få luft och att inte få komma ut. Ibland sticker en jätte ner handen, plockar upp er och petar på era infekterade sår, innan du släpps ner i det hysteriska människohavet igen. Tillslut äter människorna i det lilla rummet dig levande… Måhända kan det finnas någon bland läsarna som tycker att jag överdriver, men det är exakt så vardagen ser ut för sköldpaddorna på Cayman-öarnas sköldpaddsfarmer. Det är vidrigt och fruktansvärt och det måste sluta nu!
Här är en video från WSPA som visar de grymma förhållandena på sköldpaddsfarmen. Jag varnar för starka bilder, som dock är viktigt att ta del av för att förstå mardrömmen som dessa djur lever i.

Skriv under för att stoppa sköldpaddornas mardröm!

// Caroline

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s