Om 10 år kan tigern vara utdöd!

Posted on Updated on

Tigrarna är magnifika djur, stora och vackra. Har vi inte alla någon slags relation till denna underbara, gigantiska katt?

tiger
Java tiger
Kaspisk tiger
Balinesisk tiger

Titta bara på skönheterna till höger! Det är den balinesiska tigern, kaspiska tigern och Javatigern. Tänk att få se dem i verkligheten! Men vi är ledsna över att berätta, att för dessa underbara varelser är det för sent. De är utrotade. Av den syd-kinesiska tigern kan det finnas en eller ett par djur kvar, men ingen har sett den på ganska länge. Den har förmodligen redan försvunnit också.

Och det är människans fel! Vi jagade dessa fantastiska katter av flera skäl: för medicin, päls, klor och så vidare … och vissa bara dödade dem. Det är så fel! Hur kan vi vara så här dumma? Eller var vi bara alltför okunniga? Det verkar som om vi fortfarande inte vet bättre. Vi har fortfarande 3 200 – 4300 tigrar kvar i världen (antalet invånare är från 2010) av arterna Bengalisk Tiger, indo-kinesiska tiger, malaysisk tiger, sumatratiger och Sibiriska tiger. Men de är också borta snart. Vi vet inte riktigt hur lång tid det kommer ta, olika källor säger olika siffror. 50 år. 20 år. 10 år. Det svenska TV-programmet Fridlyst säger 20 år och Panda Planet 10 år. Men oavsett, på kort tid, kan de vara helt utdöda. Alla av dem. Och vi kan inte få dem tillbaka. Aldrig. 2 miljoner år av evolution går mot sitt slut.

Ett svenskt pressmeddelande på WWFs hemsida från 2011 visar att antalet tigrar ökat i Indien med cirka 20 procent till 1.706 djur, vilket verkligen är uppmuntrande nyheter. Men det finns fortfarande mycket att göra. WWF har som mål att fördubbla antalet tigrar till nästa Tigerns år, 2022. WWF:s arbete bygger på tre regler:

  1. att identifiera och skydda prioriterade områden, så kallade “tigerlandskap”
  2. att stoppa den illegala handeln med tigrar och tigerdelar
  3. att länder har eller ska införa en “tigervänlig” politik.

Eftersom mänskligheten växer sig större, tävlar människor och tigrar allt mer om utrymme och föda. Detta resulterar i att människor dödar tigrar av rädsla eller av hämnd. Nu för WWF ett samarbete tillsammans med lokalbefolkningen för att rädda tigern. Här är befolkningens kunskap om tigern en viktig pelare i arbetet.

Vi har låtit en 11 årig flicka bidra med sina tankar om tigerns situation:

“När tigrarna dödar böndernas boskap på grund av att dom är hungriga, så lägger människorna gift på djuret. Ett annat exempel är på hur de dödas är att människor jagar tigrarna med snaror och låter dem sitta fast där tills dom skjuter dom. Sedan säljer dom på dem genom olaglig handel. Dom säljer bendelar av tigrarna i tron av att dom botar sjukdomar, fast delarna inte gör det.

Vi ska inte döda dom, för dom behövs. Kanske inte för oss, men för naturen. Och om tio år kan dom vara utdöda. Tänk dig att du får ett barn om tio år och då är dom borta.”

Det är kloka tankar som kommer från hjärtat av ett barn, och hon är inte det enda barnet som vill ha kvar tigrarna. Vi vuxna behöver göra något för att se till att tigrarna finns kvar för kommande generationer, inte bara för oss. Utan även för naturens skull. Balansen är hotad. Läget är akut. Men vi kan alla bidra till att rädda tigrarna och andra utrotningshotade djur, bland annat genom att på olika sätt stödja WWFs arbete.

// Marina // Caroline // Anonym flicka på 11 år

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s