Pennygången VS Stena Fastigheter

Posted on

På Pennygången i området Högsbo i Göteborg, pågår nu en långdragen kamp mellan de boende och Stena Fastigheter. Stena vill total renovera alla 771 lägenheter som byggdes strax innan miljonprogrammen för barnfamiljer med små inkomster. På Pennygången är de flesta boende just låginkomstagare. Dessa människor kommer att drabbas hårt av renoveringen, som beräknas höja hyran med upp till 64%. Förmodligen kommer inte många ha råd att bo kvar, upp till 80% kommer troligtvis att flytta, vilket Stena Fastigheters troligtvis finner tillfredsställande.

Men motståndet bland de boende har varit stort. När Stena Fastigheter gick ut med att området skulle renoveras, blev protesterna många och nätverket Pennygångens Framtid startades. Nätverket drivs av engagerade boende på Pennygången. Grannar har slagit sig samman för att samarbeta, i hopp om att förhandlingar med Stena skall kunna påverka en ändring av renoveringsförslaget. Många offrar sin fritid och arbetar gratis för att kunna driva frågan på en seriös nivå. Flertalet boende visar öppet sitt missnöje och sitt stöd för nätverkets arbete, genom att hänga ut tygstycken och sätta upp postrar i fönstren.

Vad många av de boende protesterar emot är inte renoveringen i sig, de flesta verkar anse att den är nödvändig. Vad de motsäger sig är den grova hyreshöjningen och det oresonliga förslaget till renovering. Väggar, rör och el är under all kritik, och i vissa lägenheter det mögel och vägglöss. Det är också viktigt att ta hänsyn till energi och miljövänliga faktorer. Men renoveringen kommer att omfatta många onödiga element som enligt min mening, borde vara öppna för val för varje hushåll. Dessa  omotiverade  element är saker som trägolv i hela lägenheten, tvättmaskin och torktumlare i varje lägenhet och så vidare. Vad Stena kallar “anständig standard” är vad jag kallar lyxrenovering, vilket inte är vad de flesta människor på Pennygången verkar vilja ha eller behöver. Det faktum att hyran ökar så mycket, gör mig mycket upprörd, eftersom det inte bara kommer att öka segregationen ytterligare, något vi i Sverige arbetar för att undvika, utan kommer tvinga människor från sina hem. Tänk också på alla barn som måste lämna sina förskolor, skolor och vänner för att leva i områden med “oönskade” människor. Dessa områden är inte säkra för barn att leva i, och inte för äldre människor som antingen riskerar att utsättas för brott i sådana områden.

På Pennygången, med Pennygångens Framtid i spetsen, har protesterna lett till manifestationer, namnunderskrifter och lokala möten för att visa  Stena Fastigheter att man inte godkänner deras renoveringsförslag. Ett överraskande antal människor, uppskattningsvis 200 till 300 personer stod uppradade och marscherade till Stena Fastigheters projektkontor. Det var ungefär 100-200 mer än de förutspådde, vilket är goda nyheter för arrangörerna.


En preview av en kommande dokumentärfilm av Malcolm Noble och Bengt Löfgren.

Folk hade gjort plakat med budskap som: “Alla skall kunna bo kvar”, “Vi är inte ogräs” och “Stoppa Stenas höjning av hyrorna på Pennygången”. Många av skyltarna syntes även under första majtåget på Göteborgs gator. Många barn fanns med och jag önskade att Stena Fastigheter kunde ha varit där för att se hur upprörda barnen är av situationen. De måste se med egna ögon att deras “städa upp området” attityd påverkar människor – många av dem barn.

Tanken med manifestationen var att lämna över en undersökning som besvarats av de människor som beror i första etappen som skall renoveras. Men Stena Fastigheter hade hört talas om manifestationen och avbokade sitt möte, så jag ställer mig frågan om de är för fega för att se de boende i ögonen. Är de rädda att de skall upptäcka att det handlar om människor och inte bara siffror på pappret?

Stena Fastigheter  har nu tvingats gå till hyresnämnden för att få igenom renoveringarna. I Pennygångens Framtid är man inte förvånad. Lyssna på inslag på Sveriges Radio genom att klicka här.

Media har under det senaste halvåret intresserat sig för vad som händer på Pennygången, och diskussionen på Internet är stor. Under manifestationen fanns kameror och videokameror från olika medier överallt, och förhoppningsvis kommer de att öppna ögonen på vissa politiker, som kan hjälpa människor som inte har råd att stanna efter en höjning av hyran med över 60%. När Stena har lagen i ryggen kan de “städa upp grannskapet”  hur de vill och bara ha människor med höga inkomster boende i området och öka segregeringen,  som är  något väldigt fel och det är dags för politiker på lokal och statlig nivå att bli mer delaktiga i bostadsfrågor ! 

Nu har förslaget från Stena Fastigheter även nått Birger Schlaug, fd språkröret  för miljöpartiet. http://schlaug.blogspot.se/2012/09/stena-fastigheter.html


Även andra partier har visat sitt stöd. Bland annat fanns  Vänsterpartiet representerade under Pennydagen, en minifestival som anordnades av engagerade människor i Pennygångens Framtid. Intresset hos politiker kan komma att öka, och nätverket hoppas på en lagändring för en bättre bostadspolitik.

Själv förstår jag inte hur beslutsfattare på Stena kan leva med sig själva och sova gott på natten! Det är uppenbart att det bara handlar om pengar! Vissa fastighetsägare har hanterat denna typ av förnyelse mycket bättre och andra bör följa i deras fotspår.

Musikvideo inspelad av boende på Pennygången.

Vi stödjer Pennygångens Framtid i deras kamp mot Stena Fastigheter!

För mer läsning om Pennygången:

www.pennygangen.se

http://www.creativebitch.se/blog/category/pennygangens-framtid/

Facebookgruppen

http://barbroengman.blogspot.se/2012/10/gastblogg-fran-goteborg-borja-prata-med.html

Twittra om #Pennygången

 

//Marina

Jag vill även tacka alla som varit snälla och delat med sig av sina fotografier!

Advertisements

2 thoughts on “Pennygången VS Stena Fastigheter

  Vem får bo? | Two Green Spirits said:
  November 21, 2012 at 5:52 pm

  […] För er som inte vet vilka det är så är det ett partioberoende nätverk på Pennygången i Göteborg som kämpar mot Stena Fastigheters hyreshö…. […]

  Pennydagen 2013 | Two Green Spirits said:
  September 5, 2013 at 10:46 am

  […] Pennydagen är en dag full med festligheter på Pennygången i Göteborg och arrangeras av nätverket Pennygångens Framtid som uppkommit tack vare striderna mellan de boende och Stena Fastigheter om en kommande renovering. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s