Palmoljan och orangutangerna.

Posted on Updated on

Orangutanger är oerhört fasinerande och vackra djur. Oskyldiga. De är fredliga och snälla varelser som kan tillverka egna verktyg för att klia sig med och de använder grenar för att samla honung, sträcka sig efter frukt eller för att fånga insekter. Orangutangerna bygger bon som de sover i varje kväll och de kan även bygga bon under dagen för att ha en plats att leka på. Man kan tycka att det inte finns någon som helst anledning i världen för att störa dessa fredliga djur.

Men ändå behandlas orangutangerna som om de begått de värsta brott. De befinner sig i en dödlig fara. Närmare 90 procent av orangutangerna har försvunnit de senaste 50 åren, på grund av att regnskogen skövlats för att ge plats åt främst oljepalmsplantager. Sebangau på södra Borneo går emot strömmen, de har mellan 6000 och 9000 individer tack vare WWF, vilket är så underbart att läsa. Men det är viktigt att inte glömma att kampen ännu inte är vunnen. Fortfarande skövlas regnskogar. Fortfarande dödas orangutangerna hänsynslöst.

Vi människor förstör vår egen planet. Varje dag. Hela tiden. Utan uppehåll medverkar vi till orangutangernas död. En av anledningarna till detta är att vi och ni, vanliga människor utan vilja att göra ont, köper produkter med palmolja i. Det är tragiskt men sant. Vi är med i den pågående utrotningen. Men många svenskar har ingen aning om detta, de vet inte att de bidrar till att några av världens mest artrika platser försvinner:

“I de varor vi dagligen konsumerar som tex margarin, glass, kex, chips och smink gömmer sig en vegetabiliskolja som har stor påverkar på miljö och människor i syd. Det handlar om odling av palmolja som tredubblats under de senaste 30 åren. Ytterst få känner till sambanden och tar ansvar för konsekvenserna – det är hög tid att vi gör det!”

På webbsidan Say no to palmoil beskriver vad palmolja är för något och hur efterfrågan på palmolja skadar orangutangerna:

“Thousands of kilometres of pristine rainforest is slashed and burned in order to make way for oil palm plantations. Many orangutans and other animals are killed in the process, for the production of palm oil used in many of our everyday foods and products. This large-scale deforestation is pushing orangutans to extinction, along with many other native species of Borneo and Sumatra.”

Det är vidrigt hur orangutangerna behandlas (VARNING FÖR STARKA BILDER):  Orangutangerna blir ihjälslagna, överkörda, brända till döds, levande begravda… Eller så tas de till fånga och tvingas leva kedjade och/eller i små, kalla burar. Orangutangungar tas från sina föräldrar på de mest brutala sätt för att bli tvingas bli husdjur. Lyckligtvis finns det hjältar som arbetar på rehabiliteringscenter där de tar hand om unga, föräldralösa orangutanger. Detta arbete är av största vikt för ungarnas överlevnad, eftersom de olika centren förbereder ungarna för en trygg återkomst till regnskogen.

Men det är viktigt att tänka på att inte bara orangutangerna är hotade. Tapirer, elefanter, tigrar, fåglar, blommor och många andra djur och växter befinner sig också i riskzonen. Vi riskerar många djur och växters existenser genom att köpa ohållbart producerad palmolja.

I det första avsnittet av SVT1-dokumentären Fridlyst åkte den berömde fotografen Mattias Klum till Borneo tillsammans med hockeylegenden Börje Salming och hans dotter Teresa. På Borneo fick de träffa orangutanger och blev informerade om alla de negativa sidorna med den ohållbara palmoljeindustrin. De fick också möjlighet att plantera några nya träd för att skapa så kallade regnskogskorridorer, som är viktiga för djuren när de ska ta sig fram. Att plantera nya träd är av stor vikt eftersom ökningen av palmoljeplantage har resulterat i att stora områden regnskog har försvunnit, vilket har gjort att 75% av Borneos låglandsregnskog nu är borta! Miljön påverkas mycket svårt när man planterar oljepalmer där det tidigare växte regnskog. Det skapar problem eftersom det inte finns någon biologisk mångfald och ingen bas av arter så att naturen kan fungera som den ska.

Fridlyst öppnade våra ögon och fick oss båda (Marina och Caroline) att börja tänka efter en extra gång när vi handlar. Men det är svårt att veta om produkterna man köper innehåller palmolja eller ej. Det är lömskt för det finns åtminstone 30 olika benämningar för palmolja, till exempel vegetabilisk olja eller vegetabiliskt fett. Palmolja kan finnas i kakor, godis, hudlotion, smink och en enorm mängd andra produkter. På webbsidan Say no to palmoil räknar de upp många märken/produkter som innehåller palmolja. Förmodligen känner du igen L’Oreal Paris, Sara-Lee, Colgate-Palmolive och Nestle. Den här videon, gjord av Greenpeace, visar tydligt hur fel det är att konsumera produkter med palmolja.

Den svenska importen av palmolja är ungefär 44 ton varje år. Det är främst från Indonesien och Malaysia som palmoljan kommer ifrån. Palmolja och även soja ger ändå viktiga inkomster och arbetstillfällen. Saken är den att den mesta palmoljan tillverkas på ett ohållbart vis. Vi måste tillsammans skapa en mer hållbar produktion av palmolja och soja! Det går inte lägre att fortsätta döda djur och förstöra skogarna bara för att gå med vinst, det är totalt oacceptabelt! Vi kan och vi måste hitta ett sätt att skapa en balans för palmoljeindustrin vad gäller vinst och miljöskydd.

Det finns flera saker du kan göra: Skicka epost eller brev till handeln och industin för att uppmuntra dem att arbeta med frågor likt dessa, välja miljömärka produkter och ställa frågor till exempel när du handlar i affären. Du kan även bli orangutangfadder hos WWF.

“Jag har svårt att glömma känslan av Miriams hand i min och hur mänsklig hon verkade.” – Emma Arvestål om mötet med orangutangen Miriam

Vi måste verkligen börja tänka på vad vi köper och konsumerar för annars bidrar vi till att många arter dör ut. Det är ingen framtid vi vill ge våra framtida barnbarn och barnbarns barn. Det är jättesvårt att undvika palmolja för det finns i så många olika produkter och under så många namn att det nästan är omöjligt att hålla reda på allt. Men bara nästan!

Vi har alla ett val. Vad väljer du?

// Marina och Caroline

Advertisements

4 thoughts on “Palmoljan och orangutangerna.

  […] andra benämningar så som vegetabilisk olja. För den som vill fördjupa sig om palmoljan finns vårt tidigare inlägg om hur orangutangen hotas av palmoljeindustrin, samt mycket bra material […]

  Algolja istället för palmolja? | Svensson said:
  October 6, 2014 at 6:39 am

  […] stora arealer regnskog huggas ner. Något som leder till en utarmning av naturen och den biologiska mångfalden. MIljöorganisationer som exempelvis Greenpeace och WWF har därför på senare år kraftigt […]

  […] ofta gjorda på palmoljan som ofta bidrar till avverkning av regnskog, fördrivning av urfolk och utrotning av orangutanger. Stora arial av regnskog i exempelvis amazonas skövlas för att ge plats åt monokulturella […]

  […] Palmoljan och orangutangerna […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s