Elefanternas brutala öde

Posted on Updated on

Jakten på elefanter är idag mycket stor, över 50 elefanter dödas dagligen. Enligt en artikel i WWFs medlemstidning WWF Eko (Eva Odelius, nr 3, 2012) ökade tjuvjakten i Sydafrika med 3000% mellan 2007 och 2011. I Virungas natinalpark i östra delen av Kongo-Kinshasa använder parkvakter blodhundar för att skydda djuren mot tjuvjägarna. Deras lön är dålig och deras arbete tidskrävande och farligt. Enbart i Virungas har det dödats över 130  parkvakter de senaste tio åren. Nu är parkvakterna oroliga för att elefanterna helt skall försvinna, vilket både kommer göra dem arbetslösa och minska turismen.

I början av året meddelade världsnaturfonden WWF att en nationalpark i Kamerun råkade ut för tungt beväpnade tjuvskyttar. Nästan alla av parkens 400 elefanter blev brutalt slaktade. Tjuvskyttarna tog hand om betarna och lämnade resten till att ruttna. Anledningen till intresset för betar är att en enda elefantbete kan väga 40 kilo och vara värd omkring 250 000  kronor på den illegala marknaden. WWF har startat en global kampanj mot den brutala och illegala jaken och handeln av hotade djur, som kommer att pågå under 2012 och 2013.

Ett massivt flöde av information om tjuvjakt på elefanten har spridits över världen under den senaste tiden,  och allt fler har fått upp ögonen för problemet. WWF berättar i ett pressmeddelande att ett 50-tal religiösa ledare i Afrika nu samarbetar för en lösning:

“Religiösa ledare i Afrika vill ta krafttag mot den illegala jakten på vilda djur. För första gången samarbetar kristna, muslimska, hinduiska, judiska, buddhistiska och traditionella religioner i Afrika mot tjuvjakten som riskerar att utrota kontinentens elefanter och noshörningar.”

Gårdagens avsnitt av Fridlyst tog upp den brutala jakten av de Afrikanska elefanterna. Den världsberömde naturfotografen Mattias Klum fick sällskap av Glenn och Annie Hysén för att utföra ett uppdrag att patrullera och tillsammans med parkvakterna oskadliggöra fällor och snaror som tjuvskyttar sätt ut för att fånga elefanter i Selous viltreservat, Tanzania.

Vi frågade en 11 årig flicka vad hon tänker om tjuvjakten på elefanter:

“Jag tycker att tjuvjakt är bland det dummaste som finns i världen, för att man dödar djur på brutala  sätt. Dom jagar elefanter med hjälp av snaror som skaver in i elefantens kött och ger infektioner. Sedan när tjuvskyttarna kommer så skjuter dom elefanten och tar betarna och lämnar köttet kvar att ruttna. Jag tycker att vi skall ha kvar elefanterna inte bara för att dom är söta och gulliga utan också för att dom är en del av livscirkeln. Så snälla försök att hjälpa till att sätta stopp på tjuvskyttarna och ge dom graciösa djuren en längre framtid!”

Det finns många hängivna människor som arbetar hårt för att förhindra den brutala slakten och man konfiskerar vapen, fällor, snaror och elfenben. Men mycket arbete återstår. Så länge som det finns elefanter kvar kommer tjuvskyttet att pågå. Det är upp till oss att försöka hjälpa till i kampen mot den brutala marknaden, bland annat kan vi avstå från att köpa elfenben.

DU kan även hjälpa till hemifrån genom att:

// Marina och “Anonym, 11 årig flicka”

Advertisements

2 thoughts on “Elefanternas brutala öde

  Julslakten | Two Green Spirits said:
  December 3, 2012 at 8:11 am

  […] Elefanternas brutala öde. […]

  Den fruktansvärda julslakten | Senapify said:
  December 16, 2012 at 4:27 pm

  […] Elefanternas brutala öde. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s