Det brutala hajfensfisket.

Posted on Updated on

Hajar är för många mycket skrämmande varelser. En del människor ser dem som blodtörstiga monster som inte vill annat än att komma åt en människa. Kanske är det inte så underligt med tanke på det ganska stora utbudet av skrämmande hajfilmer, särskilt Jaws-serien där hajen faktiskt verkar förfölja en familj. Men det är mer troligt att du träffas av blixten än att du attackeras av en haj. Dessutom ser verkligheten inte ut som på hajfilmerna, utan i verkligheten är det faktiskt fler hajar som dödas av människor än tvärtom. 100 miljoner hajar dödas varje år för sina fenors skull.

Allt fler städer förbjuder import av hajfenor och det är verkligen guldvärt, men än har vi lång väg att gå. I Kina är hajfenor statussymboler som främst serveras på stora fester och bröllop, men eftersom medelklassen växer sig större och rikare ökar ju efterfrågan på hajfenor. Och sättet människan avlägsnar fenorna från hajen är långt från humant…

Hajarna får  sina fenor avskurna och sedan kastas de överbord för att sjunka till botten, för att blöda till döds eller drunkna. Hur brutalt och okänsligt är inte det? Det gör ont att bara tänka på. Människorna som gör detta, skulle de själva vilja ha sina armar och ben avskurna och därefter bli slängda i havet för att drunkna? Vill de uppleva den fruktansvärda smärtan och paniken över att inte ha något annat val än att blödande sjunka till botten? Knappast!

För lite över en vecka sedan sändes det tredje avsnittet av SVT-programmet Fridlyst, där artisten Jason Timbuktu Diakité och hans flickvän Ronja åkte till Tanzania. Tillsammans med den världsberömde fotografen och filmaren Mattias Klum utrustade och överlämnade de en båt till WWF, som arbetar för att stoppa det brutala fisket av haj. För er som missade detta avsnitt eller som gärna vill se det igen kan gå in på SVT Play, där ni även kan titta på avsnitten om orangutanger, tigrar och schimpanser. Om ni vill få större kunskap om schimpansernas situation kan ni läsa det föregående inlägget här på bloggen. Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer det även dyka upp blogginlägg om de akut hotade orangutangerna och tigrarna.

Fridlyst har verkligen berört oss och gjort oss ännu mer övertygade och beslutsamma om att vi människor måste förändra oss. Vi måste bli bättre på att respektera naturen, för den förtjänar verkligen respekt. Det gäller att vi alla får upp ögonen nu så att vi tillsammans kan rädda vår planet. Detta får inte ske senare, utan det måste ske NU. Annars kommer det vara försent. Orangutanger, tigrar och andra djur kommer inte längre finnas. Tanken på en värld utan alla dessa underbara, fascinerande djur… det är en tanke som känns ofattbar. Men det är inte så långt från verkligheten.

Du kan hjälpa genom:

  • Endast köpa hållbar fisk och skaldjur, leta efter MSC-certifiering.
  • Bojkotta hajfenor!
  • Adoptera en blåhaj.
  • Adoptera en valhaj.
  • Sprida vidare ordet! Informera de du känner och/eller dela gärna detta inlägg så att fler människor blir medvetna om problemet med hajfensfiske.

Vi kan inte skapa förändring själva, men tillsammans kan vi åstadkomma fantastiska saker!

// Marina och Caroline

Advertisements

One thought on “Det brutala hajfensfisket.

    […] nedan som förklarar cocktaileffekten, presenterad av Jason Diakité alias “Timbuktu” (Läs också gärna vårt inlägg där bland annat Jason arbetar för att hjälpa till att stoppa haj…). Titta gärna på relaterade klipp om kemikalier i fall du vill fördjupa dig. För att det inte […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s