Schimpansen – vår närmaste släkting

Posted on Updated on

Schimpansen är vår närmaste släkting  med omkring 93,6 % av sina gener gemensamma med den moderna människan. Det beror på att vi delade en gemensam urmoder för ungefär 6 miljoner år sedan. Även om det finns saker som skiljer oss åt, så är vi på många sätt lika. Genom jämföra människa och schimpans, får vi inte bara en större förståelse för de mekanismer som ligger bakom de sjukdomar som drabbar oss, utan även en ökad kunskap som kan rädda schimpansen från utrotning.

Det finns fyra underarter till schimpansen -Västlig schimpans, Nigeriansk schimpans, Central schimpans och Östlig schimpans -som i dag befinner sig i 21 länder och alla är hotade arter. Man räknar med att det finns ca 100 000 – 200 000 vilda schimpanser kvar. Det beror bland annat på att regnskogen försvinner och att schimpanser säljs illegalt. Världsnaturfonden WWF avsöljade 2007 att det  på marknaderna i Kameruns huvudstad, Yaoundé säljs 1 200-1 800 slaktade schimpanser årligen. “Multipliceras det med antalet större köttmarknader i Afrika så inser man att schimpansen snart  är utrotad i det vilda.” Köttet säljs även på lyxkrogar och marknader i västvärlden, så som i London, New York och Bryssel. Och som om detta hänsynslösa beteende av oss människor inte vore nog, så riskerar man med denna handel även att sprida dödliga epidemier, som Ebola, över kontinenterna.

Gishwati National Conservation Park i Rwanda finns nu ett projekt för att hjälpa schimpanserna, Forest of hope Dit begav sig den världsberömde fotografen och filmaren Mattias Klum, skådespelerskan Maria Lundqvist och hennes son Arvid i det fjärde avsnittet Fridlyst  på SVT för att hjälpa till att vänja schimpanserna vid människor, så kallad habituering, så att det i framtiden blir möjligt att starta upp ekoturism, samt skänka stövlar och kikare till de människor som arbetar för att rädda schimpanserna i området.  Enligt Klum har regnskogen sedan 2007  växt till sig i området med 67% och en grupp schimpanser har ökat från 13 schimpanser till 20, vilket är glädjande nyheter. Men ännu finns mycket att göra.  Att inkludera människor i naturskydd är väldigt viktigt. Därför ger ekoturism och projekt som Forest of hope, schimpanserna en framtid.  I Fridlyst fick de den otroliga äran att se en grupp guldmarkattor, som endast finns i det området, och ingen annanstans i världen.  Tyvärr fick de inte se några vilda schimpanser trots fyra timmars hård promenad i tät djungelterräng, vilket visar hur svårt det kan vara att finna hotade arter även med experters hjälp.

Vi kan också göra något för att hjälpa till!

Donera till Forest of Hope

Donera till WWF

 

// Marina

 

 

Advertisements

One thought on “Schimpansen – vår närmaste släkting

    […] åt palmoljeplantage. Något som på många andra platser bevisligen skadat gorillor, orangutanger, schimpanser och andra utrotningshotade djur. Även i detta fall har inspektörer hittat en mängd […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s